zondag 18 maart 2018

Zoete aardappelsoep

Ik hou van soep. Het liefste zou ik elke week wel een nieuw soepje willen maken. Maar daar ontbreekt de tijd soms voor. Gelukkig maak ik meestal grote hoeveelheden soep (ik heb zo'n grote soeppan aangeschaft waar je zonder problemen 10 liter soep in zou kunnen maken), dus hebben we in de vriezer altijd nog soep. Want het invriezen van soep werkt prima! In dit soepje speelt de zoete aardappel een belangrijke rol.

Benodigdheden:
Vloeibare boter
800 gram zoete aardappels
250 gram wortels
2 grote rode uien
3 tenen knoflook
2 eetlepels gembersiroop
1 potje kippenbouillon (340 ml.)
1 Tablet kippenbouillon
900 ml water
100 gram kippendijfilet
Wat kipkruiden
1 eetlepel ketjap
1 rode peper
400 ml kokosmelk
Halve theelepel kerrie
Sweet chili en peper

Schil de zoete aardappels en snij ze in kleine blokjes. Was deze even. Snij de wortel en de ui in kleine stukjes. In de soeppan doe je wat vloeibare boter. Fruit hierin de uien met de geperste knoflook. Daarna volgen de wortel en zoete aardappel stukjes. Regelmatig omscheppen. Na minuut of 5 doe je het potje kippenbouillon erbij in samen met de gembersiroop. Laat eventjes zachtjes pruttelen. Ondertussen snij je de rode peper in hele kleine stukjes en voeg dit toe aan je soep. De tablet kippenbouillon en het water gaan erin. Hou de soep aan de kook, maar laat het niet te hard gaan. Het mag lekker pruttelen. Terwijl kun je mooi de kippendijfilet in kleine stukjes snijden of knippen en doe dit in een bakje. Breng op smaak met kipkruiden en wat sweet chili. Meng de ketjap erdoor en laat het een kwartiertje staan. De soep wordt nog verder op smaak gebracht met de kerrie. Voeg peper en sweet chili naar smaak toe. In een koekenpannetje doe je wat vloeibare boter en bak je de kip gaar. Voordat je de kip in de soep doet, maak je de soep glad met de staafmixer. Dat betekent wel dat je soepje al wel een half uur staat te pruttelen (anders zijn de ingrediënten nog veel te hard). De kokosmelk mag door de gladde soep. Meng door elkaar en breng opnieuw aan de kook. De kipstukjes toevoegen en opnieuw heb je een heel smakelijk soepje!

vrijdag 9 maart 2018

Mars cake

Deze cake is door de ingrediënten wel wat eigenwijs. Daarmee bedoel ik vooral dat de cake er hoogstwaarschijnlijk niet prachtig uit zal zien als je 'm uit het cakeblik hebt gehaald. De boel zakte bij mij een beetje in. Maar de smaak is prima. Dus hoeft je cake niet in een etalage? Dan is dit een prima keus! Door de yoghurt en het amandelmeel is deze cake eerder wat 'klef' dan droog. Maar ik vind dat juist vaak lekkerder.

Nodig:
150 gram roomboter
125 gram kristalsuiker
3 eieren
150 gram straciatella yoghurt
125 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram amandelmeel
75 gram Marsjes
30 gram pure chocolade
Vloeibare boter om in te vetten

Doe de zachte roomboter met de suiker in een mengkom en start de mixer. Wanneer het goed door elkaar is, voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Volgende stap is de straciatella yoghurt erin doen. Mix opnieuw. Het bakmeel en de amandelmeel mix je er daarna doorheen. Snij de Marsjes in kleine stukjes en de chocolade eveneens. Spatel deze beiden door het beslag. Vet een cakeblik in met de vloeibare boter. Warm de oven voor op 160 graden. Doe het beslag in het cakeblik en bak de cake in 1 uur gaar en klaar!

zondag 4 maart 2018

Gehaktballetjes met pindakaas

Deze gehaktballetjes hebben een Oosters tintje. Ik hou ervan om wat af te wisselen zodat je gehaktballen niet altijd hetzelfde smaken.


Dit heb je nodig (3 personen):
400 gram rundergehakt
3 eetlepels ketjap manis
40 gram pindakaas
1 theelepel sambal oelek
2 theelepel seroendeng
20 gram pinda's
20 gram cashewnoten
2 eetlepel saoes ramas
1 eetlepel chilisaus
1,5 eetlepel gehaktkruiden
Vloeibare boter
Beetje water

Wij aten deze gehaktballetjes bij rode kool en de gekruide aardappeltjes uit de oven. Met een staafmixer maak je de pinda's en cashewnoten fijngehakt. Doe de gehakt in een kom. Voeg hier de pindakaas, sambal, gehaktkruiden, chilisaus en seroendeng bij. Van de ketjap doe je 2 eetlepels bij het gehakt en 1 eetlepel van de saoes ramas. Voeg ook de fijngehakte pinda's en cashews toe. Mix het geheel nu goed door elkaar. Dat kun je met een lepel doen, maar ik kneed meestal gewoon met schone handen. Draai er vervolgens kleine gehaktballetjes van. Ongeveer 30 gram per stuk. In een braadpan doe je voldoende vloeibare boter en bak hierin je gehaktballetjes rondom bruin. Af en toe omdraaien met een vork. Doe er een beetje water bij als de balletjes dichtgeschroeid zijn. In je jus gaat nog de eetlepel ketjap en saoes ramas. Deze saus kun je in een toko kopen. Het is een smakelijke kruidige kerrieachtige saus. Geeft je gerecht meteen wat meer pit. Eet smakelijk maar weer!