In deze blog laat ik zien hoe ik lekker eten maak. De recepten zijn meestal niet te moeilijk en de ingrediënten zijn gewoon in een supermarkt te koop. Koken en bakken moet vooral leuk zijn, vind ik. En het eindresultaat natuurlijk lekker!
zaterdag 3 oktober 2015
Gevuld speculaastaartje
Dit is typisch zo'n lekkernij die iedereen doet denken aan alle feestelijke momenten in de decembermaanden. Zelf heb ik dan meteen de associatie met warme chocolademelk met slagroom en een stukje speculaas erbij. Open haardje aan, knus! Maar ja, moet je natuurlijk wel een smakelijk gevuld speculaastaartje hebben. Zelf ben ik vaak genoeg teleurgesteld door de kwaliteit van een dergelijk taartje uit de supermarkt. Het blijkt dat daar al te vaak nep amandelspijs inzit. Ik vind de verhouding van spijs en speculaas ook nogal eens zoek. De spijs is te dominant en dat is helemaal vervelend als het dan nep is! Het mag de naam amandel niet hebben...dus reden genoeg om zo'n taartje zelf te maken. Het recept voor amandelspijs staat ook op dit blog. Dat moet je als eerste maken, want het moet een nachtje in de koelkast om op smaak te komen. De bakmeel, kruiden en suiker door elkaar mengen in een beslagkom. Ik doe het altijd door de zeef om klontjes te voorkomen. Koude boter erbij en met twee messen klein snijden. Als het niet meer lukt, ga je kneden. 1 eetlepel melk erbij. Zorg voor koude handen anders plakt alles meteen vast. Blijft je deeg te plakkerig, kun je wat bloem gebruiken zodat je een mooie bal kan kneden. Maak meteen een grote en een iets kleinere bal. Doe ze in plastic folie en laat een half uur rusten in de koelkast. Je bakvorm invetten. Ik heb een boterkoekvorm gebruikt. De oven voorverwarmen op 160 graden. Na het half uur rust ga je de grootste deegbal met een deegroller uitrollen tot je ver genoeg bent om de bodem en zijkant te bekleden. Doe wat bloem op je aanrecht en deegroller voor je begint, anders plakt het zo erg dat je het niet meer los krijgt. Als je de bodem erin hebt, kun je je amandelspijs erin doen. Ik had eerder maar 100 gram spijs gemaakt, wat een beetje te weinig was. Maar dat is aangepast in dit recept. Dan de kleinere deegbal uitrollen, dat wordt je bovenkant. Naar smaak kun je er wat amandelschaafsel over strooien. De eidooier loskloppen en de bovenkant bestrijken. Je taartje mag ongeveer 40 minuten in de oven. Mmmm heerlijke geur ook!
Labels:
amandelen,
amandelspijs,
bruine suiker,
koekkruiden,
roomboter,
speculaas,
taart
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten