donderdag 31 december 2015

Banaan caramel cupcake


Dit is weer een heel smakelijke cupcake geworden, lekker afgewerkt met botercrème. Meng de zachte roomboter met de bruine suiker goed door elkaar. Ook de vanillesuiker mag erbij. Dan 1 voor 1 de eieren erdoor roeren met een garde. De kokosmelk gaat er nu in, samen met de vloeibare caramel. Een recept hiervoor kun je op mijn blog vinden. Via de zeef voeg je het bakmeel toe en roer je alles goed door elkaar. Maak een rijpe banaan fijn met behulp van een staafmixer. Meng deze door het beslag. Snij nu de fudge in kleine stukjes, net als de chocolade. Spatel deze beiden door het beslag. Verwarm je oven voor op 175 graden. Doe in een muffinvorm papieren bakjes en vul deze met het beslag. Dat gaat makkelijk met een ijslepel. Je knoeit dan aanzienlijk minder dan wanneer je het met een gewone lepel probeert. Deze cupcakes moeten wel iets langer in de oven anders zijn ze nog te vochtig aan de binnenkant. Ergens tussen de 25 en 30 minuten heb ik aangehouden (sorry, heb niet exact op de klok gekeken, maar beetje op gevoel gedaan). Laat ze goed afkoelen voordat je de botercrème erop gaat doen. Hiervoor heb je opnieuw zachte roomboter nodig welke je eerst mengt met poedersuiker. Als het mooi romig is, voeg je de honing en caramel toe. Goed mengen en klaar is de crème. Met een lepeltje op de cupcake aanbrengen. Je kunt het ook opspuiten, maar ik kan dat niet zo goed dus hou ik het simpel. Met een fijne rasp wat chocoladerasp maken om erover te kunnen strooien. Het geheel afmaken met een mokkaboontje.

dinsdag 29 december 2015

Tagliatelle (zelf pasta maken zonder machine)


Ik zag onlangs in het grappige kookprogramma ' ready, steady, cook' dat je ook op een snelle manier pasta kon maken zonder pasta machine. Zo'n machine lijkt me best grappig, maar ze zijn prijzig en in de praktijk gebruik je het apparaat misschien vrij weinig. Dus word ik enthousiast van eenvoudige alternatieven. Dit is echt de simpele versie want er zit zelfs geen ei in. Het schijnt in een deel van Italië juist gewoon te zijn om geen ei te gebruiken. In een ander deel is het ei juist onmisbaar. Bij mij was het meer omdat ik geen eieren meer over had...Doe alle ingrediënten in een mengkom. Het zout heb ik niet afgewogen. In de praktijk doe ik eerder te weinig zout in deegwaren, dus ik laat het even aan je eigen gevoel over hoeveel je neemt. Je kunt natuurlijk altijd nog wat 'nazouten' als de pasta klaar is. Je moet er nu een mooi soepel deeg van kneden, natuurlijk lekker met de hand. Dat duurt wel een paar minuten. Als dat voor elkaar is, pak je een deegroller en bloem. Leg voldoende bloem op het aanrecht en doe ook wat op de deegroller. Rol je deeg goed uit, gooi steeds wat bloem erover. Als het mooi dun is uitgerold, dan doe je opnieuw bloem erover strooien. Vouw het deeg losjes dubbel, strooi opnieuw bloem en vouw nog eens dubbel. Als je genoeg bloem hebt gestrooid, zal het deeg niet aan elkaar gaan plakken. Troost je als het gebeurt...met de gedachte dat het mij net zo gebeurde. Ik heb toen opnieuw de boel uitgerold, waarna het wel lukte. Snij met een scherp mes reepjes en nu schud je het deegreepje los tot je een lange sliert tagliatelle hebt. Blijf dit herhalen tot je deeg op is. Nu moet je een grote pan pakken en voldoende water koken. In het kokende water doe je een scheutje olijfolie en vervolgens de tagliatelle slierten. Het hoeft maar 3 à 4 minuten te koken. De tagliatelle afgieten en aan tafel! Je kunt een heerlijk eenvoudige pasta serveren door er een lepel pesto door te mengen op je bord en wat geraspte kaas erover te doen. Stokbroodje met kruidenboter erbij, tomaat met mozzarella of sla en meteen een smakelijke maaltijd!

zondag 27 december 2015

Hartig breekbrood


Ik postte een paar dagen geleden al de zoete variant van breekbrood, maar ik moest toch zelf ook even een hartige variant uitproberen voor bij de gourmet. Omdat mijn tafel vol zat met 7 goede eters, besloot ik er twee te maken. Eentje met pesto en een zonder. Meteen nog even een andere vorm uitgeprobeerd naast de kerstboom. Zo weet je tenminste dat alle vormen mogelijk zijn, zelfs een krans. Doe de bloem, gist, roomboter, zout en lauwwarm water in een mengkom. Kneed dit tot een soepel deeg. Het kan zijn dat je wat meer water of juist wat meer bloem nodig hebt. Doe de italiaanse kruiden, de kruidenolie en bruschettakruiden erbij en meng dit goed door het deeg. Heb je geen kruidenolie op voorraad, kun je olijfolie gebruiken. Deel nu het deeg in twee gelijke delen. Door 1 gedeelte de eetlepel pesto mengen door opnieuw goed te kneden. Doe beide deegballen in een eigen kom, dek af met een schone theedoek en zet op een lekkere warme plek neer. Het moet een uur rijzen. Na dit uur kneed je het deeg kort door. Deel het op in balletjes van ongeveer 45 gram. Je hebt 11 bolletjes nodig voor een leuke kerstboom. Ook de krans bestaat uit 11 bolletjes plus een strikje. Het strikje heb ik gemaakt door een lange sliert te draaien tussen mijn handen en vervolgens in de juiste vorm te leggen. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg de bolletjes aansluitend op elkaar in de gewenste vorm. Nu komt de tweede keer rijzen, dit keer is een half uur genoeg. Opnieuw onder de theedoek op een warme plek. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak ondertussen een mengsel van kruidenolie en geperste knoflook. Als het breekbrood klaar is met rijzen, mag je de bovenkant bestrijken met een kwastje. Sesamzaadjes en zeezout naar smaak erover strooien. In 20 minuten heb je twee heerlijke breekbroden klaar, tenminste als je een grote oven hebt, anders moet je ze na elkaar bakken natuurlijk...

donderdag 24 december 2015

Bladerdeegkerstboom


Mijn vader is nog altijd actief op facebook. Dat doet niet iedereen van bijna 84! Hij zette onlangs een filmpje op mijn tijdlijn waarin iemand een reusachtige kerstboom maakte van bladerdeeg. Natuurlijk was ik meteen nieuwsgierig. Het leek mij leuk om een kerstboompje te maken wat je bijvoorbeeld bij een soepje zou kunnen eten, als kerstlunch of als snack met de feestdagen. Dus ging ik vanmorgen aan de slag! Je hebt voor 1 boompje 2 plakjes bladerdeeg nodig, maar je houdt wel stukjes bladerdeeg over. Het handigst is als je bladerdeeg nog bevroren is, dan kun je goed de vorm van de kerstboom uitsnijden. Op de foto kun je zien, welke vorm het moet zijn. Tip is om het gewoon uit te meten als je het niet zo simpel vindt. Een inkeping maken in het midden bovenaan kan handig werken. Maar ik vertrouw erop dat het je gaat lukken. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Als je de buitenkant klaar heb qua vorm, bestrijk je 1 boompje met wat pesto. Strooi een beetje geraspte kaas erover. Nu moet je de andere bladerdeegboom erop leggen. Snij de takken in. Draai ze voorzichtig wat rond zodat er een draai in komt. Leg ze voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk je boompje met wat kruidenolie. Het recept hiervoor kun je op mijn blog vinden. Heb je daar geen tijd voor, neem je wat gewone olijfolie. Tot slot wat Italiaans zeezout erover. Ook dat recept vindt je op mijn blog. Ook hiervoor geldt dat je ook gewoon zeezout kunt pakken. Je boompje moet 20 minuten in de oven dan is hij heerlijk en feestelijk tegelijk. Lekker met een beetje knoflooksaus om te dippen. Van de restjes deeg heb ik reepjes gesneden en een ster uitgestoken. Tussen de reepjes weer wat pesto en kaas, draaien en een kransje van maken. Ster erop, bestrijken met olie en bestrooien met zout. Deze hoeven iets korter in de oven. Je kunt ze zelfs nog met een koordje ophangen. Als er jonge kinderen mee eten die geen pesto lusten, kun je dit vervangen door een beetje ketchup. Volgens mijn zoon smaakte die ook prima. Merry christmas!

woensdag 23 december 2015

Kerstbreekbrood


In de supermarkten zie je natuurlijk allerlei kant en klare producten die heel leuk zijn om met Kerst op tafel te zetten. Zo ook allerlei breekbroden. En ja hoor, dan ga ik denken...dat moet toch niet zo moeilijk zijn om zelf te maken? En inderdaad! Ik heb dit breekbrood gemaakt in de vorm van een Kerstboom, maar je kunt andere vormen maken. Afhankelijk van je aanleiding voor het brood. De hoeveelheid is voor een breekbrood met kleine broodjes, 12 stuks. Doe in een mengkom de bloem, gist, zout, zachte boter en een deel van het water. Niet alles in een keer, want je hoeft misschien niet alles te gebruiken. Ga lekker mengen en kneden met je handen. Blijf er water bij doen tot het deeg soepel aanvoelt. Je moet wel 5 tot 10 minuten kneden voor een soepel en samenhangend deeg. Zorg dan dat je het deeg in een schone kom doet, welke je eerst wat invet met wat olijfolie. Leg een schone theedoek over de kom en zet op een warme tochtvrije plek om te rijzen. Laat het deeg rijzen voor een uur. Het is dan bijna dubbel zoveel. Ondertussen laat je de rozijnen wellen in warm water. Na 10 minuten afgieten en droogdeppen. De chocolade in kleine stukjes snijden. Na het rijzen ga je het deeg nog eens kneden. Je maakt er nu 12 bolletjes van. Deze moeten ongeveer gelijk zijn, dus weeg ze gewoon even met een weegschaal. Op een bakplaat leg je bakpapier. In vier van de bolletjes deeg doe je rozijnen. Kneed goed door elkaar. In vier andere bolletjes doe je chocoladestukjes, ook deze goed mengen. Je hebt in je breekbrood dus drie soorten broodjes: rozijnenbroodjes, chocobroodjes en gewone. Ideaal voor je Kerstontbijt. Helemaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt, die niet houden van een traditionele Kerststol! Nu leg je de bolletjes tegen elkaar aan in een kerstboomvorm. Spiek maar op de foto...Ik heb de verschillende broodjes wat door elkaar gelegd, maar doe vooral wat je zelf leuk vindt. Nu gaat de theedoek nogmaals over de broodjes en laat je de Kerstboom nog wat rijzen. Dit keer is een half uur genoeg. Kun je mooi de oven voorverwarmen op 200 graden. Laat de roomboter smelten. Bestrijk hiermee je breekbroodjes en strooi de sesamzaadjes erover. Je Kerstboom mag ongeveer 25 minuten in de oven. Als je het Kerstbreekbrood uit de oven haalt, kun je ervoor kiezen om nogmaals wat roomboter erover te strijken voor wat extra glans. Het beste is om dit breekbrood te maken op de dag dat je het wilt eten. Dat smaakt toch het lekkerst. Mocht dat niet in je planning passen, kun je het een dag ervoor maken en dan eventjes kort oppiepen in de oven. Dit breekbrood kun je ook maken voor bij je diner, maar dan met hartige ingrediënten. Natuurlijk ook mjummie!

zondag 20 december 2015

Kerstchocolaatjes


Dit is echt een makkie om te maken. Maar het resultaat is zo schattig. Dus toch maar posten...bij de Action kun je bijvoorbeeld deze vormpjes in kerstsfeer kopen. Je begint met het smelten van 50 gram witte chocolade. Dat kan eenvoudig in de magnetron. De eerste 30 seconden gebeurt er nog niet veel. Maar probeer wel of je na deze tijd al wat kunt roeren. Je moet de chocolade niet langer verwarmen dan nodig. Dus zodra het gesmolten is, ben je klaar. Met een theelepeltje doe je in elk vormpje wat van de chocolade. Omdat jij vast ook mooie zichtbare laagjes wilt zien in je chocolaatje, moet je met een prikkertje geknoeide chocola langs de zijkant weghalen. Tik de vorm voorzichtig een paar keer op de aanrecht om te voorkomen dat er lucht in je chocolaatje komt en om te zorgen dat je mooie lagen krijgt. Nu moet het even in de koelkast. Als de witte chocolade stevig aanvoelt, mag je de melkchocoladelaag op dezelfde wijze aanbrengen. Zo ook de pure chocolade. Laat goed hard worden in de koelkast voor je ze uit de vorm haalt. Het ziet er feestelijk uit, smaakt lekker en makkelijk om te maken. Aan de slag! ;-)

donderdag 17 december 2015

Wraps met gerookte kip en avocado

Dit recept is bedoeld als borrelhapje. Het is niet moeilijk om te maken, fijn dat je het van tevoren kunt maken, dus geen gedoe meer als je visite er al is... Je gebruikt 3 wraps en snijdt deze in kleine stukjes dus je hebt best aardig wat hapjes. Je kunt ook andere variaties maken met gerookte zalm of rauwe ham. Maar die recepten deel ik misschien later nog wel eens. De wraps kun je kort verwarmen in de magnetron. Ze blijven natuurlijk uiteindelijk koud, maar ik heb het idee dat je ze dan wat soepeler kunt oprollen en dat is wel praktisch! Het hoeft maar 10 seconden dus zo gepiept. Roer in een bakje de roomkaas en pesto door elkaar. Ik heb dit keer kant en klare pesto gebruikt, maar zelfgemaakte kan natuurlijk ook. Hiermee bestrijk je de wraps. Rooster de pijnboompitten kort in een koekenpan zonder olie of boter. Snij de gerookte kip in kleine stukjes. Haal van de rucola de langste steeltjes af. De avocado schillen en in plakjes snijden. Doe er meteen wat citroensap over want anders wordt de avocado snel bruin. Leg op de wraps een rijtje kipstukjes, avocadoplakjes, wat rucola (een handje voor elke wrap)en strooi er wat van de pijnboompitten over. Vervolgens bestrooien met de Parmezaanse kaas, peper en zeezout. Rol de wrap dan zo strak mogelijk op. Snij in plakjes en prik elk plakje vast met een prikkertje. Makkie toch? :-)

woensdag 16 december 2015

Mini appeltaartjes

Het leuke van dit recept is dat je je eigen appeltaartje hebt om lekker op te eten. Door een paar ingrediënten wijkt het wat af van een klassieke appeltaart. Een groot voordeel van deze mini's is ook dat je niet hoeft te worstelen met een appeltaart die in het midden op de bodem toch niet helemaal mooi gaar is door het vocht van de vulling. Het mag duidelijk zijn dat ik enthousiast was. Wat praktisch gezien ook makkelijk is dat de baktijd aanzienlijk korter is! Alleen maar voordelen dus. Je hebt genoeg voor 12 stuks. De oven moet voorverwarmd worden op 170 graden.
Eerst klop je het ei los, want je hebt de helft nodig voor het deeg. Doe dus de helft van het losgeklopte ei in een mengkom samen met de basterdsuiker, vanillesuiker, een beetje zout en gesmolten roomboter (of in ieder geval heel zacht, niet zo uit de koelkast). Met de garde roer je de boel door elkaar. Door de zeef voeg je het bakmeel toe. Met de garde gaat het nu te moeilijk, dus ga je met je handen het deeg kneden. Als het teveel plakt, kun je wat bloem erbij strooien. Zorgen dat je start met koude handen helpt ook, ik spoel mijn handen altijd eerst af onder de koude kraan. Blijf kneden tot je een mooi samenhangend deeg hebt. In een muffinvorm doe je de papieren vormpjes die je normaal gebruikt bij cupcakes. Nu pak je twee derde van het deeg (1/3 deel bewaar je voor de reepjes aan de bovenkant). Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Ik check met een weegschaal of de grootte niet teveel verschilt. Druk een bolletje deeg uit in het vormpje zodat alles bedekt wordt. Nu is het tijd om de vulling te maken! Schil de appels en snij in kleine stukjes. Laat de rozijnen wellen in warm water, dep daarna goed droog en doe bij de appels. Doe de hazelnoten in een hoge beker en zorg dat de staafmixer ze fijnhakt. Niet te lang, anders wordt het alleen nog gruis. Snij de gedroogde abrikoos in stukjes. Ook de geconfijte sinaasappelschil moet je in kleine stukjes snijden. Dit koop je niet in de supermarkt, maar bijvoorbeeld wel bij een notenkraampje op de markt. Mocht je dit niet kunnen vinden, kun je dit vervangen door sinaasappelrasp van 1 sinaasappel. Doe alles bij elkaar in een kom en spatel het door elkaar met de kaneel en kristalsuiker. Laat het mengsel een kwartiertje staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. In elk deegbakje doe je wat paneermeel om ervoor te zorgen dat het deeg mooi bros kan worden en niet te vochtig door de vulling. Doe in elk bakje wat vulling. Nu pak je het laatste deel deeg erbij. Er zijn mensen die het deeg nu gaan uitrollen en reepjes snijden. Maar ik dus niet, want ik vind het geen succes. Het plakt teveel vast, het breekt snel en je krijgt geen mooie reepjes. Dus doe ik het op mijn manier. Ik pak een bolletje deeg en rol tussen mijn handen een 'slang' zoals je vroeger op school met klei deed...Deze slangetjes leg ik dan kruislings over de taartjes. Voor ze de oven ingaan bestrijk je de deegreepjes met het overgebleven losgeklopte ei. Na een half uur baktijd heb je een heerlijke geur in je huis en mooie mini appeltaartjes. Als de taartjes nog warm zijn bestrijk je ze met abrikozenjam. Handig is om de jam kort te verwarmen in de magnetron. Zo smeert het nog wat makkelijker. Laat de taartjes verder afkoelen. Pas dan peuter je het papier er af. Als je een beginnetje hebt, lukt het wel. Heerlijk met verse slagroom. Als toetje met een bolletje kaneel of vanille ijs mag natuurlijk ook ;-).

zondag 13 december 2015

Zalm uit de oven

Een lekker stukje vis uit de oven. Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem een grote ovenschaal en vet deze in met de vloeibare boter. Snij de zalmmoten een keer door zodat je 8 stukjes hebt. Handig voor als je minder grote eters hebt en de zalm is sneller gaar...Overigens waren wij met zijn vieren en wilde iedereen van jong tot oud wel een tweede stukje zalm. Leg de moten naast elkaar besprenkel het citroensap erover. Pluk de verse rozemarijn en peterselie en knip in kleine stukjes. Verdeel over de zalm. Doe er zout en peper over. Meng de mosterd en de honing in een bakje door elkaar en bestrijk hiermee de zalmmoten. Nu laat je de vis even staan. Van de drie witte boterhammen haal je de korstjes af, die gebruik je niet. Het brood mag al een beetje uitgedroogd zijn (dus gewoon al van het begin af op de aanrecht leggen). Snij het brood in blokjes. In een koekenpan met wat olijfolie ga je deze blokjes brood tot kruim maken. Blijven roeren en proberen om de stukjes kleiner te maken als ze uitdrogen. Doe de geperste knoflook erbij. De pijnboompitten even mee roosteren. Paprikapoeder erbij, net als nog wat peper en zeezout. Snij zongedroogde tomaat in kleine stukken. Verdeel dit eerst over de zalm. Hierna de broodkruim erover. Mocht je nog kale plekjes hebben, kun je zo nodig een beetje aanvullen met gewone paneermeel. De zalm mag 15 tot 20 minuten in de oven, de tijd hangt ook af van de grootte van je vis. Lekker om samen met spinazie en gebakken aardappeltjes te eten.

vrijdag 11 december 2015

Studentenhaver ontbijtkoek

Een nieuwe ontbijtkoek weer...ik kreeg een zakje studentenhaver van iemand, dat was de aanleiding voor dit recept. Ik geef niet zoveel om studentenhaver als snack, maar ergens doorheen vind ik het lekkerder. Dus zodoende. Verwarm de oven voor op 180 graden. In een mengkom doe je de bruine suiker, melk, kruiden, eieren. Roer goed door met een garde. Zeef dan het meel erboven en mix het erdoor. Bij de studentenhaver haal je de rozijnen eruit, die mogen bij je beslag. Alle noten doe je in een hoge beker en maak ze fijner door kort de staafmixer te gebruiken. Niet te lang anders heb je alleen nog gruis over. De gehakte noten ook door het beslag lepelen, net als de kandijsuiker. Een cakevorm invetten en bedekken met bakpapier. Doe het beslag erin. De eerste 40 minuten op de hoge stand, daarna gaat de temperatuur terug naar 130 graden. Na een kwartier is je ontbijtkoek klaar. Meteen ' storten' en in aluminiumfolie wikkelen. Dan blijft de ' korst' zachter zoals hoort bij ontbijtkoek. Mocht je een andere ontbijkoek willen, klik dan eens op het label ' ontbijtkoek'. Keus genoeg :-)

zondag 6 december 2015

Rozemarijnbroodjes

Ik ben gek op brood bij mijn avondeten. Stokbrood, broodstengels, broodjes met een smaakje. Zoals deze rozemarijnbroodjes. Ik heb het dit keer zonder broodbakmachine gedaan. Dus met de hand kneden. Om te beginnen doe je in een mengkom: 100 ml. warm water met de kookroom, suiker, zeezout, 2 eetlepels olijfolie en 1 zakje gist. Roer dit met de garde goed door elkaar. Laat het even staan. Schil de aardappel en rasp met de fijne kant van de rasp. Pluk de verse rozemarijn en haal de rozemarijn van de takjes. Maak de stukjes met de vijzel en stamper fijn of gebruik een schaar om in stukjes te snijden. Nu mag je de geraspte aardappel, de geraapte kaas en de rozemarijn bij je mengsel. Meng niet meer met je garde maar met een pollepel. Nu gaat de bloem erbij. Eerst kun je nog wat mengen met de pollepel, maar als het niet meer lukt, ga je met de hand kneden. Kneden tot je een soepel deeg hebt en het een samenhangende bal is. Doe het deeg in een schone bak, dek goed af met plastic folie en zet op een warem plek om te rijzen. Laat het in ieder geval een half uur rijzen. Draai hierna 9 bolletjes van het deeg, gebruik wat bloem als het teveel plakt. Leg ze op een bakplaat waarop je al bakpapier hebt gedaan. Nu laat je opnieuw de broodjes rijzen onder een schone theedoek. Ondertussen mag je de oven voorverwarmen op 200 graden. Na een half uur snij je wat inkepingen bovenop de broodjes. Meng in een bakje de olijfolie, de geperste knoflook en sesamzaadjes. Bestrijk de broodjes met een kwastje. Bestrooi met zeezout. De eerste 10 minuten laat je de oven op 200 graden, vervolgens nog 10 minuten op 180 graden. Het resultaat: heerlijke broodjes, vooral met wat kruidenboter. De korst was ook lekker, vermoedelijk mede door de geraspte aardappel.

zaterdag 5 december 2015

Speculaasbrokken

Dikke speculaas of speculaasbrokken horen echt bij Sinterklaas voor mij, net als pepernoten, marsepein en chocoladeletters. Dus was het gisteren hoogste tijd om speculaasbrokken te maken. Mijn recept onderscheidt zich een beetje van de meeste anderen door onder andere de sinaasappelrasp. Hiervoor moet je 1 sinaasappel schoon schrobben met een borsteltje. Met de fijne kant van de rasp kun je ongeveer 1 theelepel vol bij elkaar raspen. Daarnaast heb ik kookroom light gebruikt als nat ingrediënt om het deeg mooi soepel te krijgen. Doe in een mengkom de bruine suiker, het bakmeel, de gemalen amandelen, koekkruiden en de boter. Ook de kookroom en sinaasappelrasp erbij. Roer door elkaar totdat het niet meer lukt. Kneed dan tot een mooi soepel deeg. Leg de deegbal te rusten in plastic folie in de koelkast voor een uur. Verwarm de oven voor op 170 graden. Na het uur rusten, ga je het deeg uitrollen met de deegroller. Gebruik wat bloem tegen het plakken. Rol het uit tot een dikte van ongeveer anderhalve cm. Zorg dat het langs de randen mooi glad is zonder veel scheuren, dat kun je met je handen in orde maken. Leg het uitgerolde deeg op bakpapier. Ik heb het in een bakvorm gedaan, maar het kan ook op de bakplaat. Van een ei heb je alleen de dooier nodig. Klop de eidooier los. Verdeel de halve blanke amandelen over de speculaas. Druk ze ee een beetje in. Bestrijk het met je losgeklopte eigeel. Na een half uur in de oven ruikt je huis heerlijk naar speculaas! Laat afkoelen en breek in stukken. Trouwens ook heerlijk als Sinterklaas niet in het land is hoor... ;-)

vrijdag 4 december 2015

Aardbeien en Mango IJs


Met dit recept kun je op een simpele manier ijs maken met verse vruchten of fruit uit de diepvries. Je hebt alleen wat tijd nodig, aangezien je elke twee uur je aanstaande ijs moet doorroeren. Pak twee bakken waarin je de ingrediënten kunt doen. Pureer met de staafmixer de aardbeien en vervolgens de mango. Voor de duidelijkheid: je hebt straks dus 2 smaken ijs. Je zou de mango en aardbei natuurlijk ook kunnen mixen, maar ik ging dit keer voor 2 aparte smaken. Bij elke fruitsoort doe je 300 gram Griekse Yoghurt en de helft van het blik gecondenseerde melk. Goed door elkaar roeren. In een ondiepe plastic bak doen en in de vriezer plaatsen. Na twee uur haal je de bakken eruit en neem je een vork om goed door het ijs te harken. Je wilt namelijk geen ijskristallen. Aan de zijkanten kun je al een beetje zien hoe het eindresultaat gaat worden. Na twee uur doe je hetzelfde en weer twee uur later nog eens. Het is dus handig om in de ochtend te maken, als je bij het diner een duo ijsje wilt als afsluiting. Beetje slagroom erop? Top!

Goulashsoep met zoete aardappel

Een variatie op mijn eerder gemaakte goulashsoep een paar weken geleden. Het recept is voor een flinke hoeveelheid soep, want ik vind het ideaal om een paar porties in te vriezen. Over de blokjes vlees doe je het Italiaanse zeezout, de peper, chilipoeder en de paprikapoeder. Snij de ui klein. In drie eetlepels vloeibare boter pers je de knoflookteentjes en fruit je de ui. Smoor het vlees hierin. Regelmatig roeren. Na een kwartier mogen de stukjes wortel, stukjes paprika, puntpaprika en stukjes tomaat erbij. Zorg met een waterkoker voor 2 liter kokend water en maak daarmee de runderbouillon door de tabletten erin te doen. Doe de bouillon ook in de pan. Breng weer aan de kook en voeg de tijm en bruschettakruiden toe. Laat een uur zachtjes koken. Ondertussen schil je de zoete aardappels, was ze en snij ze in kleine blokjes. Ook de courgette moet je in kleine stukken snijden. Na het uur mogen de aardappelblokjes en courgetteblokjes erin. Laat het nog drie kwartier pruttelen. Proef of je vlees zacht genoeg is geworden. Als dat het geval is, dan kan het vuur uit. Je pikt alle stukjes vlees er uit en bewaart deze apart. Dan maak je een stevige gladde soep met behulp van de staafmixer. Als je soep te stevig is dan kun je uiteraard gewoon water bijvoegen. Ik heb denk ik nog wel een halve liter moeten toevoegen. Een soep waarin lekker veel groente verwerkt is, dus best gezond. Ook wel eens fijn toch? Lekker om te serveren met een broodje of broodstengel. Inspiratie daarvoor kun je ook op mijn blog vinden. Als je op het label 'brood' klikt in de rechterkolom, vind je verschillende recepten!

woensdag 2 december 2015

Italiaanse meergranenbroodstengels

Dit zijn gewoonweg geweldige broodstengels! Ik heb al vaker broodstengels gepost, ik weet het. Maar van deze werden we allemaal een beetje stil...ik heb een broodbakmachine dus ik gooi de broodmix met de 20 gram roomboter en het benodigde water in de machine. Zet hem dan op het programma ' deeg kneden'. Bij mij duurt dat anderhalf uur. In die tijd heb je ruim de gelegenheid om het andere werk te doen. Pluk wat verse kruiden, ik heb peterselie, rozemarijn en basilicum genomen. Was en snij dit in kleine stukjes. Snij de kipreepjes en hamblokjes in heel kleine stukjes. Dit mag bij de verse kruiden, net als de geraspte kaas en de andere kruiden. Pers de knoflooktenen erboven. Hussel alles door elkaar. Als je deeg klaar is, doe je het in een mengkom. Doe alle ingrediënten erbij en kneedt het met de hand goed door elkaar. De olijfolie kun je toevoegen om het deeg soepel genoeg te krijgen. Maak er dan 10 bolletjes van. Je kunt eventueel met een weegschaal zorgen dat de bolletjes ongeveer even zwaar zijn. Ik ben zelf niet zo goed in schatten, dus ik vind dat wel handig. Zo voorkom je een te groot verschil tussen de broodstengels ( anders is de een al donkerbruin en de ander nog niet gaar...). Draai van de bolletjes stengels door tussen je handen te draaien. Je weet wel, zoals je vroeger een kleislang maakte ;-). Leg de stengels op bakpapier wat dan weer op een bakplaat ligt. Als je 10 stengels klaar liggen, leg je er een schone theedoek over. Het moet dan nog een half uur rijzen. De oven mag op 200 graden voorverwarmen. Voor het bestrijken smelt je de roomboter, pers de knoflook erboven en doe de sesamzaadjes erin. De sesamzaadjes met knoflooksmaak heb ik uit een aziatische groothandel, maar je kunt ook gewone sesamzaadjes nemen natuurlijk. Die verkopen ze wel in de supermarkt. Goed door elkaar mengen. Na het rijzen bestrijk je de stengels met een kwastje. Dan bestrooien met wat zeezout. 20 minuten in de oven. Heerlijk met een beetje roomboter of kruidenboter!