Heb je veel appels? Komt de appeltaart al je neus uit? Maak dan eens appelsap zelf! Je hebt niet veel ingrediënten nodig. Wel een beetje geduld en wat tijd.
Je hebt 2,5 kg appels nodig. Ik gebruikte goudreinetten. verder een grote pan om de appels in te koken. Je hoeft de appels niet de schillen, dus je moet ze goed wassen. Het klokhuis haal je er wel uit. Snij de appels in vieren. Kook een halve liter water en doet dit bij de appels. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Af en toe omroeren. Met een half uur zijn je appels tot moes gekookt. Afhankelijk van de soort appels, kan het nog wat langer duren. Haal de pan van het vuur. Met de staafmixer maak je de appelmoes nog fijner. Nu heb je een grote schone theedoek nodig met een vergiet en een mengkom. Zet de vergiet in de mengkom. Leg hierin de theedoek. Hier gaat de appelmoes in. Doe alle punten van de theedoek bij elkaar door te knopen of met een stevig elastiek. Je moet het geheel gaan ophangen net zoals wanneer je hangop maakt. De appelsap gaat dan druppelen in de mengkom (als je die eronder zet tenminste). Als het wat minder warm is, werkt de doek dichtdraaien en knijpen versnellend. Het sap voelt wat plakkerig en is verrassend zoet terwijl je dus geen extra suiker hebt toegevoegd. Als er niet veel meer uit te persen valt, kun je de doek openleggen op de vergiet en giet je er wat heet water op, rond de 200 ml per keer. Met een spatel verdeel je het water door de appelmoes en kun je de doek weer samenpakken en ophangen. Dit proces kun je een paar keer herhalen. Je kunt ongeveer een liter sap maken met deze hoeveelheid appels. Giet de appelsap in een schone fles die je kunt afsluiten en bewaar in de koelkast. Deze troebele appelsap is heerlijk. Mocht je het te zuur vinden, kun je per glas een beetje honing erin doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten