Een dessert met een warm en een koud onderdeel. Zoet en fris. Lekker en leuk. Dat dus.
Nodig voor 4:
6 abrikozen
Wat vloeibare boter
20 gram bruine suiker
10 gram kokos
Hangop van 1 liter yoghurt
50 gram honing
35 gram lemon curd
Eerst maak je de hangop. Pak hiervoor een kom waarin de yoghurt kan lekken, een grote schone theedoek en een stevige knijper. Oh ja, het pak yoghurt is ook handig...Leg de schone theedoek even in de kom en giet hier de yoghurt in (in het midden). Haal nu alle punten bij elkaar. Ik knoop eerst altijd 2 tegenover gelegen puntjes aan elkaar en dan de laatste twee. Nou ja, zolang het maar stevig zit. Liefst hou je nog wat stof over om vervolgens deze 'plunjezak' op te hangen aan een handgreepje van een keukendeurtje. Verstevig dat voor de zekerheid met een knijper. Zet de lekbak eronder en druppelen maar. Uiteindelijk krijg je eigenlijk een soort stevige dikkere yoghurt, die romiger smaakt. Te weten: hangop. Maar dan ben je al uren verder. Je kunt het wat helpen door erin te knijpen, maar pas wel op dat de yoghurt er niet aan de bovenkant uit komt springen (hier spreekt een ervaringsdeskundige hahaha). Mocht je niets van mijn uitleg snappen, moet je het maar even opzoeken want Google is je beste vriend soms. Maar die plunjezak yoghurt die hangt dus wel even. Als er weinig nat meer uitkomt, kun je de theedoek losmaken en schraap je de stevige hangop uit de theedoek met een spatel. 40 gram van de honing mag door de hangop zodat het wat zoeter smaakt. Doe de lemoncurd in een bakje en warm dit heel kort in de magnetron op (5 tot 10 seconde). Op deze manier wordt de lemon curd wat vloeibaarder en kun je het makkelijker door de hangop mengen. Nu heb je een heerlijke hangop. Totdat je het wilt opdienen, kun je het bewaren in de koelkast. Op naar de gegrilde abrikozen. Snij de abrikozen doormidden, ontpit ze en schil ze. Vet een ovenschaaltje in. Leg de halve abrikozen met de bolle kant naar boven. In een kommetje meng je de bruine suiker en de kokos. Strooi dit mixje over de abrikozen. Hou een klein beetje ervan over om straks op de hangop te strooien. Zet de abrikozen nu onder de grill (de grillstand van je oven dus). Bij mij duurde dat wel een kwartiertje, maar hou in de gaten dat het niet te hard gaat. Iets korter zou bij jou ook kunnen volstaan. Als ze uit de oven komen, leg je er drie op elk bordje en doe je op elk bord ook een dot hangop. Verdeel een beetje honing over de abrikozen ter decoratie en strooi wat suiker/kokos op de hangop. Heerlijk toetje weer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten