maandag 15 januari 2018

Rendang

Rendang is een runderstoofpot met kokosmelk uit Indonesië. Op tweede Kerstdag maakten we (mijn man en ik) een Chinese/ Indonesische rijsttafel met allerlei lekkere gerechten. Voordeel van Rendang is dat je het prima een tijd van tevoren kunt maken en vervolgens kan invriezen. Op de onderstaande foto zie je een bordje heerlijkheden. Rechts op het bord ligt het 'prutje' wat Rendang heet. Middenvoor op het bord ligt trouwens Daging Smoor. Dat recept zal ik later met jullie delen!

Wat heb je allemaal nodig voor een lekkere pan Rendang?

1,2 kg stoofblokjes (rundvlees)
Peper en zout
6 tenen knoflook
5 rode uien
Vloeibare boter
1 pakje Rendang boemboe
200 ml water
1 theelepel laos
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel kurkuma
3 blaadjes laurier
Stukje gemberwortel (blokje van 1 cm)
2 eetlepels gembersiroop
2 stengels citroengras (sereh)
400 ml kokosmelk

Ik kocht al meteen stoofblokjes hetgeen ervoor zorgt dat je weinig werk hebt. De uien schillen en snijden is misschien het meeste werk. Neem een braadpan en doe hierin voldoende vloeibare boter om het vlees rondom dicht te schroeien. Strooi voordat je het vlees in de pan gooit nog even wat peper en zout erover. Pers de knoflook bij het vlees. Schep goed om zodat het vlees aan alle kanten niet meer roze is. voeg de kruidenmix van Tokolien toe, oftewel de Rendang boemboe samen met het water. Schep weer goed om. Zet het vuur zacht zodat de Rendang zacht kan pruttelen. Het citroengras snij je in tweeën en kneus dit door er even op te duwen met bijvoorbeeld een snijplankje. Doordat je het citroengras een beetje plet, komen de smaken beter vrij. Doe de laurier en het citroengras bij de Rendang. Aan het einde gaan deze onderdelen weer uit je gerecht want het is zelf niet eetbaar. De smaken zitten dan in je gerecht. Voeg de stukjes ui toe. Nu loop je het rijtje smaakmakers af en schenk, lepel of strooi je die in de pan. Dus de laos, sambal, komijn, koriander, kurkuma en gembersiroop. Snij de buitenste schil van de gemberwortel en snij dit in hele kleine stukjes of gebruik de knoflookpers. Ook dit gaat in de pan. Roer regelmatig door. Schenk het blik kokosmelk erbij en breng weer aan de kook zodat het zacht blijft pruttelen. Het gerecht mag zeker 3 uur blijven pruttelen. Het kan best zijn dat je wat meer water moet toevoegen af en toe als de saus te dik wordt. Rendang is ook lekker met gewone rijst en sperzieboontjes die je wokt met wat sambal en ketjap. Kroepoek erbij en genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten