maandag 30 november 2015

Banaan lemon curd ontbijtkoek

Ja hoor, opnieuw een lekkere ontbijtkoek! Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe in een mengkom de bruine suiker, honing, koekkruiden en eieren en roer met een garde door. Pers verse sinaasappelsap. Pureer de bananen met de staafmixer in een beker. Voeg de gepureerde banaan, het sap en de lemon curd toe en meng weer met de garde. Door de zeef het bakmeel erbij doen. Uiteraard weer mixen. Een cake vorm invetten en bakpapier erin leggen. Het beslag erin gieten. De eerste 40 minuten bakken op 180 graden. Dan de oven terugzetten naar 130 graden. Na nog een kwartier, is je ontbijtkoek klaar. Gelijk in de aluminiumfolie doen uit de oven. Zo blijf je een zachte buitenkant houden. Ik word zo blij van een plakje ontbijtkoek bij mijn koffie in de ochtend...jij ook? :-)

zondag 29 november 2015

Frambozen en lemon curd kwark

Dit is een lekker toetje wat qua calorieën niet de spuigaten uitloopt. Iets wat meestal wel het geval is bij lekkere toetjes...Het bestaat uit twee verschillende kwark smaken. Als je de lemon curd al hebt gemaakt, ben je met dat deel snel klaar. Het is een kwestie van het deel kwark met de lemon curd doorroeren en klaar. De frambozenkwark is iets meer werk. In een steelpan doe je de frambozen, verse sinaasappelsap, honing en vanillesuiker. Breng het aan de kook. Laat zachtjes inkoken, af en toe roeren. Doe het geheel door een zeef. Af laten koelen. Dan vermengen met het deel kwark. De bastognekoeken in een stevig plastic zakje doen en verkruimelen door met een deegroller eroverheen te rollen. Als je de kwark net als ik als een soort dubbeltoetje wilt serveren, moet je twee lepels nemen en tegelijk van beide kwarksmaken in het bakje doen. Op het middenrandje strooi je de bastognekruimels. Een toef slagroom is uiteraard lekker, maar dan is het stiekem toch weer wat minder gezond. Je kunt met deze hoeveelheid 4 toetjes maken.

zaterdag 28 november 2015

Lemon curd cupcakes

Een fris smakende cupcake welke goed onderdeel kan zijn van een high tea. Dit recept is voldoende voor ongeveer 10 cupcakes. De oven voorverwarmen op 170 graden. In een muffin of cupcake vorm doe je 10 papieren vormpjes. De basterdsuiker en zachte roomboter door elkaar mengen met de mixer tot een luchtig beslag. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Pers een sinaasappel uit zodat je 4 eetlepels sap hebt. Voeg het sap en de lemon curd toe. Hoe je zelf snel lemon curd kunt maken vindt je op dit blog. Mix het zaakje door elkaar. Dan via de zeef het bakmeel erin doen. Nogmaals goed mengen. Met een ijslepel kun je zonder veel knoeien het beslag verdelen over de papieren vormpjes. Met 20 minuten zijn ze klaar! Simpel en lekker...

Hazelnoot nutella bonbons

Ik maak wel vaker bonbons, dus andere smaken kun je ook vinden op mijn blog. Ik wil de uitleg nu een beetje kort houden. Mocht je het niet duidelijk genoeg vinden, kijk dan even bij een ander receptje van bonbons. Je zet de minimuffinbakvorm met papieren vormpjes kort in de vriezer. Smelt 50 gram van de chocolade in de magnetron. Met een kwastje bestrijk je de papieren vormpjes zodat je chocolade bakjes krijgt. Zet opnieuw in de vriezer om te laten stollen. Je kunt ongeveer 12 stuks maken. Het handigst is als je nog meer bonbons maakt, want je moet de slagroom kloppen met de vanillesuiker maar dat lukt pas vanaf 50 ml. makkelijk, anders is de hoeveelheid wel heel weinig om geklopt te krijgen. Als de slagroom stijf geklopt is, mag de nutella erdoor. Smelt weer 50 gram van de chocolade, roer dit door de slagroom. Het bakje met de vulling mag even in de vriezer om goed koud te worden. Vul je chocoladebakjes met de vulling, doe het bakje niet te vol. Doe bij elke bonbon 1 hazelnoot in de vulling. Smelt dan voor de laatste keer 50 gram chocolade om de 'deksels' te kunnen maken. Ook dit doe je met een kwastje. Weer in de vriezer. Wanneer het koud en gestold is, kun je de papiertjes voorzichtig eraf halen. De bonbons bewaren in de koelkast. Als je er de kans voor krijgt. Het is een lekkernij die prima past in een high tea!

vrijdag 27 november 2015

Bladerdeeg fruittaartjes

Een lekker onderdeel voor een high tea: taartjes van bladerdeeg met vanillevla en vers fruit. Om te beginnen maak je de vanillevla klaar zodat die kan afkoelen. In het recept staat een hoeveelheid die genoeg is voor een halve liter vanillevla. Dat heb je natuurlijk niet allemaal nodig voor je taartjes...maar je hebt om vla te maken nu eenmaal 1 eidooier nodig, om die nou door de helft te gaan doen? Dus je hebt meteen een lekker toetje ;-). In een steelpan de melk opwarmen. In een kommetje de maizena, vanillesuiker, suiker en de eidooier door elkaar mengen. Ook een paar eetlepels warme melk erin. Als de melk kookt, pan van het vuur halen en het mengsel door een zeef erbij doen. Goed roeren. Doe het wel door een zeef want je krijgt snel klontjes. Als alles goed vermengd is, dan weer aan de kook brengen. Na een paar minuten is het klaar. Doe de vla in een schaal om af te koelen. Leg er meteen een stuk plastic folie op zodat je geen vel krijgt.
Nu kun je aan de slag met je bladerdeegbakjes. Je hebt drie plakjes nodig, laat ze ontdooien. Snij ze in 4 vierkantjes. Om de bakjes te maken gebruik je een muffinbakvorm. Vet deze in. Doe in elk bakje een stukje bladerdeeg. De stukjes steken een beetje uit. Die bestrijk je met losgeklopt eigeel of melk kan ook. Strooi dan wat kristalsuiker op het bladerdeeg. In het holletje leg je een stukje bakpapier, want daar gaat een beetje ongekookte rijst in. Dat is bedoeld om blind te bakken. Je wilt niet dat het bladerdeeg omhoog komt in het midden, daarom bak je het met een vulling erin. De oven moet je voorverwarmen op 200 graden. De bladerdeegbakje moeten er ongeveer 10 tot 15 minuten in. Kijk na 10 minuten gewoon even wat de situatie is. Het bladerdeeg moet ook niet te donker worden. Als bij het eruit halen blijkt dat het bakje onder de rijst nog niet gaar genoeg is of te bleek naar jouw zin, kun je het geheel zonder de vulling nog een paar minuten terugzetten in de oven. Haal de rijst en het bakpapier er voorzichtig af en laat je bakjes afkoelen. Vervolgens mag de afgekoelde vanillevla erin. Dat is ongeveer een theelepel per taartje. Was en snij je fruit in kleine stukjes en decoreer het zoals jij leuk vindt. Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken. Maak dit taartje niet te lang van tevoren want bladerdeeg wordt anders snel wat taai. Het is juist bedoeld als een luchtig bakje met wat vla en heerlijk vers fruit. Een klein feestje!

woensdag 25 november 2015

Cookie dough bonbons

Om deze bonbons te kunnen maken,heb je kleine papieren vormpjes nodig en een mini muffin bakvorm is ook handig. Om te beginnen zet je de bakvorm met 12 papieren vormpjes erin in de vriezer. Ondertussen kun je de vulling van de bonbon alvast maken. Doe de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker met de koekkruiden door een bakje. De roomboter mag erbij. Kneed dit tot een deeg. Snij de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze door het deeg. Dit is je vulling. Ook lekker door vanilleijs, maar dat is een ander verhaal. Smelt in een bakje 50 gram van de melk chocolade in de magnetron. Met een kwastje kun je de gesmolten chocolade in de papieren bakjes verdelen. Deze haal je dus uit de vriezer. Door de kou hecht de chocolade goed aan de zijkanten omdat het snel stolt. Zorg dat je de laag niet te dun maakt, anders scheurt later je bonbon snel stuk. Zet je chocolade bakjes nu weer kort in de vriezer. Na vijf minuten kun je de vulling erin gaan doen. Mocht je vulling te zacht/ warm zijn, doe het dan eerst in de koelkast. Draai een bolletje wat past in een bakje. Niet te vol proppen want je moet er nog een deksel van chocolade opmaken ook. Hiervoor moet je opnieuw 50 gram chocolade smelten. Met het kwastje maak je met de gesmolten chocolade de bonbon dicht. Laat ze goed afkoelen in de vriezer. Dan komt een voorzichtig werkje, namelijk het papieren bakje eraf halen. Dat moet je rustig doen, je hebt snel een gaatje in je bonbon en dat wil je niet. Alhoewel je die bonbon dan meteen kunt voorproeven...

Scones en clotted cream

Zoals beloofd in het recept voor lemon curd volgt nu het recept voor scones en clotted cream. In een kom zeef je 200 gram van de bloem ( dus niet meteen alles!), het bakpoeder, het zout en de vanillesuiker. Doe hierbij de roomboter. Kneed dit door elkaar. Als het niet verder gaat, mag je beetje bij beetje de melk toevoegen terwijl je blijft kneden. Van je overgebleven bloem doe je steeds wat bij het deeg zodat het deeg een mooi geheel wordt en niet te plakkerig. Het kan zijn dat je niet alle bloem nodig hebt. Maar dat heb je dan wel nodig als je het deeg gaat uitrollen op een schoon aanrecht. Eerst met wat bloem bestuiven, net als je deegroller. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is. Met een glas steek je rondjes uit. Ik denk dat ik een glas had van 5 cm doorsnee. Leg de rondjes op een bakplaat ( met bakpapier erop), hou wat tussenruimte. Laat de scones nu een half uur rustig staan. Ze rijzen zo alvast een beetje. De oven mag je voorverwarmen op 200 graden. Ik heb ze nog bestreken met wat losgeklopt eigeel( was nog over van een ander high tea recept). Dat hoeft niet, maar ze worden er mooi goudkleurig van. Met een minuut of 10 tot 12 zijn ze klaar. Ze zijn vooral lekker om vers te eten. Heerlijk met clotted cream en jam of lemon curd. Je snijd een scone open en doet een laagje van je keuze op je scone. Mmmmm.... Clotted cream kun je kant en klaar kopen, maar niet overal. Je kunt een goed alternatief maken van crème fraiche en mascarpone. Je klopt het goed door elkaar en dat is dat. Eventueel kun je het zoet maken met vanillesuiker, maar dat hoort eigenlijk niet. Je kunt de clotted cream ook vervangen voor slagroom. Ik weet niet wat de Engelsen ervan vinden, maar van mij mag het best hoor! ;-)

maandag 23 november 2015

Lemon curd

Als je dit blog vaker leest, weet je al dat ik van niet teveel gedoe en makkelijk hou. Dus werd ik heel blij toen ik dit eenvoudige recept tegenkwam voor lemon curd. Ik hou erg van scones, maar ik had ze nog nooit met lemon curd gegeten. Altijd met jam en slagroom. Of meer zoals het hoort met clotted cream. Maar iets nieuws is altijd welkom, dus vandaar dit recept. Je gebruikt alleen een magnetron. Boen de citroenen goed schoon en haal er met de rasp de gele schil af. Pers de citroenen uit. Doe de rasp en het sap in een schaal die in de magnetron kan. Doe de suiker erbij met de eieren. Mix dit met de garde. In een ander bakje de boter doen om te laten smelten in de magnetron. Mix de gesmolten boter door het citroenmengsel. Dit mag nu op de hoogste stand in de magnetron in totaal 5 minuten. Elke anderhalve minuut stop je, haal je het schaaltje eruit ( pas op, het wordt heet...) en roer je het mengsel goed door. In totaal 3x roeren dus. Je hebt nu een paar schone glazen potjes nodig om de lemon curd in te gieten en te bewaren. Ik gebruik een klein trechtertje en een lepel om geen knoeiboel te krijgen. Bovendien is het nog altijd heel warm. De lemon curd wordt als hij afgekoeld is nog wat steviger hoor, dus daarover geen zorgen. Als je een potje hebt met een goed sluitende deksel, kun je het potje op zijn kop zetten. Als het afgekoeld is, bewaar je het in de koelkast. Heerlijk friszuur van smaak. Je kunt deze lemon curd ook weer in andere gerechten gebruiken. Google maar eens...Maar in ieder geval heel lekker op een vers gebakken scone. Heel binnenkort volgt het recept voor de scones!

vrijdag 20 november 2015

Vruchten Noten Ontbijtkoek

Hier is weer een heel lekker ontbijtkoekje! Ook nu de oven voorverwarmen op 180 graden. Er zit wat minder suiker in omdat er ook al banaan doorheen zit wat zorgt voor een zoete smaak. Om te beginnen gaan we eerst wat zaken regelen rondom het fruit: de banaan moet gepureerd worden, dat kan met een staafmixer. De mandarijn moet je goed schoonboenen want je gebruikt mandarijnrasp van deze mandarijn. Als je de schil geraspt hebt, pers je de sinaasappel uit. ook de halve citroen pers je uit. In totaal heb je dan ongeveer 50 ml. sap. De gedroogde abrikoos snij je in stukjes. De rozijnen laat je wellen in heet water. Na een paar minuten afgieten en droogdeppen.
Nu is de notenafdeling aan de beurt: de velletjes moeten van de amandelen af (of je koopt meteen blanke amandelen, kan natuurlijk ook). Laat de amandelen hiervoor in heet water staan voor 5 minuten. Daarna kun je ze afspoelen met koud water. het ontvellen gaat nu eenvoudiger. Een enkele amandel werkt soms niet mee, maar dan pruts je dus wat langer ;-).Snij de amandelen nu in stukjes net als de hazelnoten. Nu komt het grote mengen. Doe in een beslagkom de bruine suiker, schenkstroop, honing, de melk, kruiden en eieren. Met een garde maak je een mooi glad beslag. Het mandarijnen-citroensap mag erbij, net als de gepureerde banaan. Opnieuw mengen. Het zelfrijzend bakmeel mag erbij, even door de zeef doen zodat je geen klontjes krijgt. Als je een mooi beslag hebt, dan kun je de abrikozen, rozijnen, amandelen en hazelnoten erdoor spatelen. In een cakeblik wat ingevet is, leg je een stuk bakpapier. Hier gaat het beslag in. De eerste 40 minuten blijft de oven op 180 graden, vervolgens mag de oven terug naar 130 graden. De ontbijtkoek blijft er nog een kwartier in. Dus met 55 minuten haal je de warme ontbijtkoek uit de oven. Je moet de ontbijtkoek meteen uit het bakblik halen en verpakken in de aluminiumfolie. Dan krijg je die zachte wat plakkerige buitenkant die hoort bij een lekkere koek!

woensdag 18 november 2015

Aardappel Kaaskroketjes

Ja, ik had er weer eens last van...ineens krijg ik dan in mijn hoofd dat iets zelf wil maken. Ik dacht aan aardappelkroketjes, maar ik vond op internet een recept voor aardappel kaaskroketjes. Dus aan de slag! De aardappels schillen, wassen en gaar koken. Als ze klaar zijn, afgieten. Stampen tot puree samen met de melk, boter, peper, zout en wat nootmuskaat. De aardappelpuree af laten koelen. Ondertussen kun je de kaas raspen. De geraspte kaas door de puree mengen. Eerst draai je balletjes van dezelfde grootte om er vervolgens een soort rolletjes van te maken. Zorg dat ze ongeveer even groot en dik zijn. Leg ze op een stukje bakpapier. Klop het ei los in een bakje. Doe op een bord een laagje bloem en op een ander bord een laag paneermeel. Haal een kroketje eerst door de bloem, haal het teveel eraf. Dan door het ei om te eindigen bij het bord paneermeel. Zorg dat je kroketje mooi bedekt is met paneermeel. Het zijn ongeveer 18 stuks. Ik heb toen ik alle kroketjes klaar had, ze laten rusten in de koelkast. Het frituren is een uitdaging. Ze zijn gefrituurd op 180 graden. Eerst kort voorgebakken. (Minuut of 2) Daarna als het frituurvet weer op temperatuur is, afbakken in een paar minuten. Ze gingen wel een beetje ' lekken' door wat gaatjes. Ze smaakten prima. Een volgende keer ga ik proberen of het nog beter werkt als ik de kroketjes kort invries, voor ik ze ga bakken. Ik kom er nog op terug! Ik wil ook nog varieren met extra toevoegingen als bieslook of knoflook. Maar deze waren alvast een mooi begin...

dinsdag 17 november 2015

Pittige gehaktballetjes in zoete jus

Gehaktballetjes...wie houdt daar nou niet van? Wij wel...dit keer een wat pittiger balletje met daar tegenover wat zoete smaken in de jus. Heerlijk simpel recept. Doe de gehakt in een kom of diep bord. Knijp erboven een beschuitje fijn, een eitje erbij, de geperste knoflook en alle kruiden zoals genoemd in het lijstje. Wat betreft de sesamzaadjes: daarvan heb ik ongeveer een theelepel door het gehakt gedaan. Kneed alles goed door elkaar en draai er kleine balletjes van. Bestrooi de balletjes met sesamzaadjes. In een wok de vloeibare boter verwarmen. De gehaktballetjes bakken. Als ze rondom bruin zijn, voeg je de ketjap, woksaus, honing en gembersiroop toe. Als de gehaktballetjes klaar zijn, moet je zeker voorproeven. Waarom? Omdat dat geen straf is! ;-)

zondag 15 november 2015

Frambozen Blauwe Bessen Yoghurt IJs

De basis van dit recept vond ik in een kookboekje van Delicious. Het is een boekje vol toetjes en ik hou daarvan! Ik heb ooit eerder zelf ijs gemaakt zonder ijsmachine, maar meestal zitten er veel grote ijskristallen (heet dat eigenlijk wel zo?) in. Dus ik was nieuwsgierig hoe het dit keer zou lopen...Er zat een ingrediënt in wat ik nog nooit eerder heb gebruikt. Het was in de supermarkt wel even zoeken waar ze de gezoete gecondenseerde melk hadden staan. Bij de Jumbo stond het helemaal onderaan bij de koffiemelk. Dit recept was overigens niet zo vooropgezet, want ik wilde eigenlijk bosvruchten meenemen maar bleek het verkeerde doosje te hebben gepakt: frambozen en blauwe bessen. Ach ja, zo gaat dat soms...Om te beginnen moeten de frambozen en blauwe bessen ontdooien (je mag ook verse kopen trouwens). In een hoge beker met de staafmixer pureren. Zeef het gepureerde fruit want frambozen hebben toch flinke pitjes die ik niet lekker vind in mijn ijs. Jij vast ook niet? In een mengkom doe je het gezeefde fruit samen met de gecondenseerde melk en de Griekse yoghurt. Door elkaar roeren. Vervolgens doe je dit in 2 ondiepe diepvriesbakken. Je zet het nu voor 2 uur in de vriezer. Na die twee uur haal je de bakken eruit en prak je het ijs goed opnieuw door elkaar. In het recept stond dat een mixer moest gebruiken. Ik ben graag eigenwijs en van het gemak, dus besloot dat een eenvoudige vork goed genoeg was. Je kunt je ijs lekker simpel in de bak zelf doorprakken. Dan gaan de bakken terug in de vriezer. Na 2 uur doe je hetzelfde nog eens. En dan NOG een keer. Dus maak je ijs in de ochtend als je het in de avond wilt gebruiken, want je bent 6 uur verder als je de procedure 3x hebt gedaan. Het is heerlijk ijs. Lekker met een beetje slagroom. En geen grote ijskristallen, maar romig en zacht van smaak! Ik ga zeker verder experimenteren met andere toevoegingen. Wordt vervolgd :-).

zaterdag 14 november 2015

Goulashsoep

Op verzoek van mijn man heb ik goulashsoep gemaakt. Ik had zelf niet echt een positieve associatie met goulash, maar daar ben ik overheen gestapt. En terecht...want dit soepje is heel lekker. Het recept komt van het programma Koffietijd. Ik heb maar een paar kleine wijzigingen gedaan. Ik had runderpoulet die al in blokjes was, geen idee of dat standaard zo is. Het gebruik van runderpoulet in soep is me erg goed bevallen dus dat ga ik zeker vaker doen. Over de blokjes vlees doe je het zout, de peper en paprikapoeder. Snij de ui klein. In twee eetlepels vloeibare boter pers je de knoflook en fruit je de ui. Smoor het vlees hierin. Regelmatig roeren. Na een kwartier mogen de stukjes winterpeen, stukjes paprika en stukjes tomaat erbij. Zorg met een waterkoker voor anderhalve liter kokend water en maak daarmee de runderbouillon door de tabletten erin te doen( bij mij 3 stuks, maar check je verpakking). Doe de bouillon ook in de pan. Breng weer aan de kook en voeg de thijm toe. Laat een uur zachtjes koken. Omdertussen schil je de aardappels, was ze en snij ze in kleine blokjes. Na het uur pruttelen mogen de aardappelblokjes erin. Laat het nog drie kwartier pruttelen. Dan heb je twee opties: je serveert de soep zo, met stukjes groente in een wat dunnere bouillon. Of je vist alle stukjes vlees er even uit en bewaart deze apart. Dan maak je een gladde soep met behulp van de staafmixer. Je krijgt dan een mooie dikke soep. Het vlees mag er uiteraard terug in. ;-) Een heel geslaagd soepje! Lekker in combinatie met een kaas uien broodje....

Kaas Uien Brood

Het is vast al bekend dat ik van verschillende broodvariaties hou...dus nu was het kaas uien brood aan de beurt! Niet moeilijk, wel heerlijk. Zeker bij de goulashsoep. In een mengkom doe je de bloem, het gist, water, honing, provencaalse kruiden en genoeg zout. Ik heb mijn italiaanse zeezout gebruikt, maar gewoon zeezout kan uiteraard ook. Hoeveel zoutis lastig te zeggen....ik heb het niet gewogen en ons kaas uien brooddeeg had net iets zouter gemogen. Vandaar dat ik het in ieder geval mededeel. Hussel de boel eerst wat door elkaar met een lepel. Als dat niet meer lukt, ga je over tot kneden. Blijven kneden tot je een soepel deeg hebt. De volgende stap is dat je dit deeg in een schone kom legt, met daarover plastic folie. Sluit het goed af en zet het op een warme plek om te rijzen. Ik heb het een uur laten rijzen. Het is dan ongeveer twee keer zoveel deeg geworden. Het deeg opnieuw kort doorkneden en dan mag je het gaan uitrollen. Ik heb twee grote broden gemaakt, maar je kunt natuurlijk 1 persoons broodjes maken. Wat bloem op je aanrecht doen en het deeg uitrollen. De dikte is goed als het ongeveer 1 cm dik is, want het komt nog aardig omhoog in de oven. Leg het uitgerolde deeg op bakpapier op een bakplaat. De oven mag je voorverwarmen op 180 graden. Snij de uien en bak ze even in wat olijfolie. Ik heb er stiekem nog een teentje knoflook bij geperst ( oeps staat niet bij het lijstje!) en peper en zout over gestrooid. Niet te donker bakken, maar gewoon om de uien wat zacht te krijgen. Verspreid de uien over het deeg. Rasp de kaas en strooi het erover. 25 minuten in de oven en smullen maar!

woensdag 11 november 2015

Koffie caramel ontbijtkoek

Het wordt een wekelijks ritueel om een ontbijtkoek te bedenken. Dit keer wilde ik koffie verwerken in een ontbijtkoek. Je proeft die koffiesmaak niet zo specifiek terug maar de combi van koffie, caramel en chocolade zorgt voor opnieuw een heerlijke smeuïge ontbijtkoek!
Eerst doe je de Werthers Echte in een bakje en verwarm ze kort in de magnetron. Kijk steeds of ze al gesmolten zijn. Als ze wat vloeibaar gaan worden, mag je een eetlepel kokosmelk erdoor roeren en opnieuw verwarmen. Dan nog een lepel kokosmelk erbij. Opnieuw roeren en verwarmen tot het helemaal vloeibaar is. Maak een half bakje koffie met oploskoffie ( ik gebruikte twee theelepels) en heet water. Dan de koffie met de gesmolten caramel mixen. Verwarm de oven voor op 180 graden. In een mengkom doe je de bruine suiker, honing, koekkruiden, kaneel, kokosmelk, eieren en de koffie/caramel. Met de mixer alles door elkaar mengen. De bakmeel erbij, wel door de zeef doen! Opnieuw even mixen. De chocolade in stukjes snijden en dit samen met de kandijsuiker door je beslag spatelen. Een cakevorm invetten en bakpapier erin doen. Het beslag erin en in de oven zetten. De eerste 40 minuten op 180 graden, vervolgens nog een kwartier op 130 graden bakken. Uit de oven meteen in aluminiumfolie wikkelen. Zo blijft de buitenkant zacht zoals hoort bij ontbijtkoek. Elke ochtend weer genieten bij mijn eerste bak koffie! :-)

dinsdag 10 november 2015

Frisse farmersalade


Dit is een lichte frisse salade die je op twee manieren kunt gebruiken: als een bijgerecht of voor de lunch. In het laatste geval kan het nogmaals op 2 manieren: een bakje salade eten naast je boterham of op je boterham. Je kunt de staafmixer op het einde gebruiken om de gewenste grootte te krijgen van de ingrediënten zodat het smeerbaar wordt voor op brood. Ik hou zelf niet zo van het laatste op mijn brood, maar mijn man juist weer wel....dus allebei de opties staan in de koelkast. Schil de aardappels, was en snij in kleine blokjes. Snij de wortel ook in kleine blokjes. Doe beiden in 1 pan met een laagje water en breng het aan de kook. Kook het net lang genoeg dat de aardappel en wortel zacht genoeg zijn (niet te zacht anders heb je geen blokjes meer). Giet af en laat afkoelen. Maak kleine blokjes/ stukjes van de ham, augurk, appel en ui. In een schaal alles door elkaar husselen. In een bakje de kwark, mayo en mosterd en alle smaakmakers toevoegen zoals op het lijstje staan. Even goed roeren en proeven of je het genoeg op smaak vindt. Dat blijft toch erg persoonlijk...de een houdt van pittig, de ander wat meer van zout. En wie ben ik om dat voor jou te bepalen? Dus pas het gerust een beetje aan. Meng de hele boel door elkaar als je tevreden bent. Zo simpel kan het zijn...

Kokos choco cupcakes

Dit zijn hele smakelijke cupcakes met kokosmelk en geraspte kokos, dus je moet wel van kokos houden. Met deze hoeveelheid beslag kun je 12 cupcakes maken. Ik heb voor de ene helft van de cupcakes een choco kokos topping gemaakt en voor de andere helft kokosbotercrème. Zo kan je kiezen wat je het lekkerst vindt. Verwarm de oven voor op 175 graden. In een cupcakebakvorm doe je in elk bakje een cupcakevormpje van papier. In een mengkom ga je eerst de zachte boter en de suiker & vanillesuiker mixen. Als het goed vermengd is en zacht, doe je 1 voor 1 de eieren erin. Nu mag de kokosmelk erbij. De cacao en het zelfrijzend bakmeel door een zeef toevoegen. Nu hoeft alleen de geraspte kokos nog en zo is je beslag klaar. Met een ijslepel kun je zonder al teveel knoeien het beslag verdelen over je papieren vormpjes. Ze moeten ongeveer 20 minuten in de oven.
De topping of botercrème mag pas op de cupcake als deze goed is afgekoeld. Breek de chocolade in stukjes in een bakje en laat dit smelten in de magnetron. Als de chocolade wat vloeibaar wordt (dat duurt niet lang!)doe je de 2 eetlepels kokosmelk erin. Goed roeren en zo nodig, als het nog niet helemaal glad is, nog kort verwarmen in de magnetron. De gladde chocolade met een lepeltje over de cupcakes doen en er wat kokos over strooien. Je hebt genoeg voor 6 stuks.
Voor de botercrème doe je alle ingrediënten in een bakje en roer het geheel goed door elkaar. Smeer het met een lepeltje op 6 van de cupcakes en strooi er nog wat kokos over. Nu zijn je twee variaties kokos choco cupcakes klaar, dus smullen maar! :-)

maandag 9 november 2015

Broccolischotel

Vandaag aten we vegetarisch vanwege de Challenge die onze zoon op school heeft deze week: Seven Days of Feedback. Elke dag is er een Food en een Fitness challenge. Op maandag mag je geen vlees eten. Daarom deze smakelijke broccolischotel gemaakt. Verder aten wij er een kaasburger bij en wat stokbrood.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels , snij in kleine blokjes en was ze even. Kook de blokjes kort in wat water. Ook de kleine stukjes wortel mogen er bij in. In een andere pan de broccoli kort koken (minuut of 5). Ik had diepvriespompoen welke ik heb ontdooid in de magnetron. In een ingevette ovenschaal de afgegoten broccoli, aardappel en wortel doen. De pompoen gaat erbij. Hussel alles door elkaar. In een mengkom de eieren loskloppen met een scheut melk. Hier mag de ketjap bij. De geraspte kaas en de paneermeel erdoor roeren. Over alle groente verdeel je de verschillende kruiden en smaakmakers. De sesamzaadjes met knoflook heb ik in een aziatische winkel gekocht. Dus grote kans dat je die niet vindt in een supermarkt. Je kunt het vervangen door gewone sesamzaadjes. Doe het eimengsel over de groente. De broccolischotel is na 25 minuten klaar!

zaterdag 7 november 2015

Indiase kerriesoep

Ik begin te geloven dat ik een soepmens ben! Zowel in het opeten als in het verzinnen van het juiste recept. Ik speur eerst wat rond op internet, soms zowel in het nederlands als in het engels. Ik mix dan dingen die mij goed lijken qua combinatie of voeg zelf ingrediënten toe of verander hoeveelheden. Zo ook dit keer. Het is een licht pittig soepje geworden. Snij de ui en de worteltjes klein. In een soeppan 1 eetlepel olijfolie verwarmen en hierin de ui en wortel fruiten met de geperste knoflook. De puntpaprika, tomaat en appel in stukjes snijden. Dit mag ook allemaal in de pan. Regelmatig roeren. Alle 'kruiden' mogen erbij: kerrie, gembersiroop, 1 eetlepel ketjap, sambal, suiker, koriander, komijn, paprikapoeder, kruidnagel. Het laurierblad komt later. Als je alles goed hebt geroerd, dan doe je de 20 gram boter erbij. Vervolgens de bloem erdoor spatelen. Kook 1 liter water en laat je kruidenbouillontablet hierin oplossen. Doe beetje bij beetje de bouillon in de pan. Nu mag het laurierblad erin. Laat het geheel zachtjes koken. Ondertussen kook je de rijst in wat water. Als de rijst klaar is, afgieten en uit laten lekken in een zeef. De kipfilet in kleine stukjes snijden en met de andere eetlepel ketjap en de kipkruiden en tijdje laten intrekken. Het soepje mag zeker wel een half uur pruttelen hoor. De kip in een koekenpan met wat olijfolie bakken. Voordat de rijst en kip in de soep gaan, mag je eerst met de staafmixer de soep glad maken. Maar haal wel eerst je laurierblad uit de soep! Nu is er alleen nog de yoghurt om door de soep te roeren. Zorg dat je soep niet te hard kookt, sterker nog...de soep is bijna klaar. Maar eerst even proeven en op smaak brengen met peper en zout zoals jij het lekker vindt. Je kunt bij het serveren een theelepel yoghurt in de soep doen en zachtjes een draaibeweging maken. Dan krijg je lichtere streepjes door je soep zoals je op de foto kunt zien. Bij dit soepje past naanbrood heel goed! Daar kun je een recept van vinden op mijn blog. Je kunt het vinden onder het label
' aziatisch' of 'brood'.

Slagroomsoesjes

Ik hou van slagroomsoesjes! Niet die uit de diepvries trouwens want die zijn vaak zo zompig. Het soezendeeg komt niet tot zijn recht dan. Dus hoogste tijd om zelf eens een poging tot soesjes maken te doen....Zet de oven op 200 graden om voor te verwarmen. Spoel een steelpan om met water. Doe in de steelpan de melk en het water samen met de roomboter. Laat dit op matig vuur warm worden tot de boter gesmolten is en goed vermengd. Als het geheel kookt, zet je de pan even van het vuur af om de bloem met een pollepel of spatel erdoor te mengen. Terug op het vuur tot je deeg als een soort bal loslaat. Dat duurt niet zo lang. Dan mag het weer van het vuur. Nu moet je 1 voor 1 de eieren erbij doen. Maar je mag pas het volgende ei erbij doen als het eerste helemaal is opgenomen in je beslag/ deeg. Daar moet je goed voor roeren. Maar dan ben je klaar om hoopjes te maken op een bakplaat met bakpapier. Je kunt ze ook met een spuitzak opspuiten, maar dat vond ik een hoop gedoe. Dus ik heb hoopjes gemaakt met twee lepeltjes. Hou wel wat tussenruimte want ze worden nog iets groter. Dat hoop je in ieder geval want het deeg moet luchtig worden...ze moeten 15 minuten in de oven. Ik heb met deze hoeveelheid 18 soesjes gemaakt die eigenlijk toch groter uitvielen dat die gebruikelijke kleine soesjes die je zo koopt in de supermarkt. Maar niemand klaagde daarover ;-). Terwijl ze aan het afkoelen waren, zakten sommige soezen wat in. Ik raakte daar gestrest van, maar ik had beter naar mijn man moeten luisteren. Hij zei heel rustig dat het geen probleem zou zijn omdat de slagroom er nog in moest. Hij kreeg helemaal gelijk! De slagroom kloppen met de mixer samen met een zakje klopfix en de suiker. De slagroom in een spuitzak doen. Op de bodem van een soes een klein gaatje maken en via die weg spuit je de slagroom in de soes. En zo heb je dan een heerlijke slagroomsoes. Voor het serveren nog wat poedersuiker erover en lekker smikkelen!!

vrijdag 6 november 2015

Straciatella aardbeien tiramisu

Ineens had ik behoefte aan het zomergevoel dus op zoek gegaan naar een lekker toetje waarin zomerkoninkjes een rol in speelden. Op de een of andere manier krijg ik de zomer associatie nu eenmaal met verse aardbeien...Na wat rondspeuren en nadenken werd het dit recept. Eerst boen je 1 sinaasappel schoon en na afdrogen rasp je de sinaasappel. Deze rasp mag in een mengkom. Pers de sinaasappels uit ( ik had er twee nodig). je mag 50 ml. bij de rasp doen. De rest bewaar je even. In de mengkom mag verder de mascarpone, de kwark en de suiker. Met een garde door elkaar mengen tot een glad geheel. Rasp je chocolade in stukjes. Spatel ongeveer 50 gram van de chocolade door het mascarpone mengsel. Zet deze straciatella-mascarpone in de koelkast zolang je het geheel nog niet gaat serveren. Maak de aardbeien schoon en snij ze in plakjes. Kort voor het serveren leg je op elk bordje 3 lange vingers. Over elke lange vinger schenk je 1 eetlepel sinaasappelsap. Bovenop de lange vingers doe je een 'laag' van de straciatella-mascarpone. Nu mag er een laagje aardbeien op. Daarop leg je 2 lange vingers. Vergeet het besprenkelen met het sinaasappelsap niet! Weer een laagje straciatella-mascarpone erover en eindigen met een laag aardbeitjes. Bestrooi je 'taartje' met de overgebleven chocoladerasp. Een lekkere variatie op de traditionele tiramisu!

Italiaanse nootjes

Dit recept kun je handig combineren met een ander recept voor nootjes, zo kun je het hele eiwit nuttige gebruiken. De oven voorverwarmen op 160 graden. Het eiwit moet je stijfkloppen in een schone kom en met een schone mixer. Niet te snel willen, maar je snelheid van mixen opbouwen. Als je eiwit stijf is, dan de geperste knoflook en de kruiden erbij doen en mengen. Het recept voor Italiaans zeezout kun je op mijn blog vinden. De noten in het mengsel doen en goed omscheppen. De noten op een bakpapier leggen en op een rooster in de oven doen. Na 10 minuten de noten wat draaien en losmaken met een vork. Dan nog 10 minuten laten roosteren. Je huis ruikt nu heerlijk en een warm nootje is onweerstaanbaar...