zondag 21 februari 2016

Peer walnoot caramelcupcakes


Ik heb de smaak weer te pakken in het variëren met cupcakes. Ik heb thuis ook 2 mannen die wel van een cupcake houden...wat daarbij handig is dat je ze vaak prima kunt invriezen. Ik doe dat dan per stuk en zo gaat er een lekker hapje mee naar school of naar het werk. Dit keer wilde ik een lading cupcakes maken omdat we gingen helpen bij een verhuizing. Ik maakte onder andere deze cupcakes. In een mengkom eerst de zachte boter met de suiker door elkaar mixen. Dan de eitjes 1 voor 1 erbij. Vervolgens het bakmeel erboven zeven. Alles goed mixen. De walnoot in stukjes breken, de peer schillen en in kleine stukjes snijden. De caramelsaus en siroop erbij doen en het peer walnoot mengsel even roeren. Laat een 10 minuten intrekken. Nu door je beslag spatelen. De oven voorverwarmen op 175 graden. In de muffinvorm de papieren bakvormpjes doen. Met een ijslepel kun je handig het beslag verdelen. Met zo'n 25 minuten zijn je cupcakes klaar. De smaak was erg lekker. Ze waren bij mij wel een beetje ingezakt, maar dat kan ook komen omdat ik haast had en ze snel wilde gaan vervoeren. Anders kun je als oplossing eventueel wat botercrème maken en erop smeren.

vrijdag 19 februari 2016

Stroopwafelijs


Hier weer een super makkelijk receptje hoe je gewoon vanilleijs kunt omtoveren tot een bijzondere ijssoort. Je hebt Ben en Jerry's helemaal niet nodig ;-). Haal het ijs uit de vriezer en doe het in een mengkom. Verkruimel de stroopwafels tot stukjes, snij de fudge in kleine stukjes. Doe beiden bij het ijs. De caramelsiroop en saus gaan erbij. Met een vork prak je alles door elkaar. Dan zet je het terug in de vriezer. Klaar! 5 minuten werk...kijk ook eens bij de andere recepten met het label: ijs zonder ijsmachine.

Gehaktballen met gebakken uitjes


Dit is een recept voor gehaktballetjes met dubbele uitjes. Kant en klare gebakken uitjes, maar ook zelfgebakken uitjes. En dat allemaal door het gehakt heen. Lekker hoor! Snij de rode uien in kleine stukjes. Fruit de ui in wat vloeibare boter met de geperste knoflook. Voeg de bruine suiker toe, laat zachtjes bakken zodat het wat gaat karamelliseren. De mespunt sambal en de ketjap mag erin. De uitjes laten afkoelen. De nasikruiden in een paar eetlepels heet water laten wellen. De rundergehakt in een kom doen. Hier verkruimel je de beschuit bij, het eitje erin, de gebakken uitjes ( zowel de kant en klare als de zelfgemaakte), de gehaktkruiden, nasikruiden en wat peper. Dan lekker doorkneden en balletjes van draaien. In een braadpan of een wok vloeibare boter doen en de balletjes braden. Om wat jus te krijgen kun je een beetje water erbij doen en voor de smaak wat rode port. Wij houden ook van champignons dus die gooi ik er vaak ook nog door. Er kan van alles bij qua groente en aardappels, dus laat je fantasie gaan...

zondag 14 februari 2016

Sinaasappel rozijncupcakes


Een recept voor een lekkere cupcake met een frisse smaak door de sinaasappelschil, rasp en sap. In een mengkom de boter zacht mixen. De suiker mag erbij en doormixen tot het goed door elkaar gemengd is. Nu eerst 1 ei erdoor mengen, dan het volgende ei. De bakmeel door de zeef toevoegen. De sinaasappel schoonboenen en raspen. Uitpersen ook want je wilt zowel de rasp als het sap van de sinaasappel erbij doen. Snij of knip de geconfijte sinaasappelschil in kleine stukjes. De rozijnen laten wellen in warm water. Na een minuut of 10 de rozijnen droogdeppen. Alle ingrediënten door het beslag mengen met een spatel. De oven voorverwarmen op 170 graden. In een muffinvorm doe je papieren bakvormpjes. Met de ijslepel kun je zonder al te veel knoeien het beslag verdelen. Je hebt genoeg voor ongeveer 12 cupcakes. Ze moeten in de oven tussen de 20 tot 25 minuten. Als je er een feestelijke cupcake van wilt maken, kun je een botercrème toevoegen. Als je gelijke delen roomboter en poedersuiker aanhoudt, zit je ongeveer goed. Die moet je dan goed luchtig mixen. Je kunt dan bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp erdoor doen, dan komt de frisse smaak nog een keer terug. Maar zonder botercrème zijn ze ook al heel smakelijk!

zaterdag 13 februari 2016

Koffie caramel cupcake


Dit is echt weer een zalige cupcake inclusief een smakelijke botercrème! Dus aan de slag. Eerst warm je de oven voor op 170 graden. Doe de zachte roomboter in een mengkom. mix het luchtig. Doe de suiker erbij en mix vrolijk verder. Dan 1 voor 1 de eieren erbij. Daar ben je snel klaar mee natuurlijk want het zijn er maar 2. Zeef het bakmeel erboven en mixen maar weer. Kook wat water om met oploskoffie sterke koffie te zetten (of zet op een andere manier een pittig bakkie....). Ik doe van de oploskoffie 2 theelepels in een kopje en vul het voor de helft met het hete water. Laat een beetje afkoelen. De fudge ( zachte caramelstukjes) in kleine stukjes snijden. Aan het beslag mag je de caramelsiroop en 4 eetlepels van de koffie toevoegen. Kort mixen en dan als laatste de fudge erdoor spatelen. In een muffinvorm doe je papieren bakvormpjes. Met een ijslepel in elk vormpje beslag doen. Met 20 minuten in de oven heb je mooie goudbruine cupcakes. De cupcakes moeten nu helemaal afkoelen voordat je er botercrème op gaat smeren.
In een schone kom doe je de zachte boter voor de botercrème. De boter eerst zacht en smeuïg mixen, dan de poedersuiker erbij. Zet de mixer niet te hard anders heb je een witte wolk in je keuken ;-). Als het goed gemengd is, mag je de saus, siroop en het water erbij doen. Opnieuw mixen. Je botercrème is nu klaar voor gebruik. Je kunt het opbrengen met een spuitzak als je daar handig mee bent. Ik niet, dus ik breng een laagje aan met een spateltje. Hierna heb ik ze nog versierd met een decoratiestift (dr Oetker) met caramelsmaak en wat nougatine. Deze moet je echt eens proeven!

donderdag 11 februari 2016

Pecan sinaasappelontbijtkoek


Het is alweer een tijdje geleden dat ik een nieuwe ontbijtkoek heb gepost. Dat kwam omdat ik een paar keer vertrouwde recepten heb gekozen. Maar dit keer weer een nieuwe variant. Om te beginnen verwarm je de oven voor op 180 graden. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Hierna de sinaasappel uitpersen zodat je voldoende sap hebt. In een mengkom doe je de bruine suiker en de honing. Zeef het meel erboven. De kaneel en koekkruiden mogen erbij. De twee eieren toevoegen. Met een garde door elkaar roeren. Ook de rasp en sinaasappelsap plus de melk mogen erbij. Roeren maar weer. De geconfijte sinaasappelschil in kleine stukjes snijden of knippen met een schaar. De pecannoten zijn niet zo erg hard, dus die kun je met de hand in stukjes verbrokkelen. De hagelslag en kandijsuiker hoef je alleen af te wegen en al de ingrediënten spatel je door het beslag. In een ingevette cakevorm leg je bakpapier. Hierin schep je het beslag. De eerste 40 minuten bak je de ontbijtkoek op 180 graden, dan zet je de oven omlaag naar 130 graden. De ontbijtkoek moet dan nog een kwartier in de oven. De totale baktijd is dus 55 minuten. Zodra de ontbijtkoek uit de oven komt, stort je deze voorzichtig, haal het bakpapier eraf en wikkel de ontbijtkoek meteen in aluminiumfolie. Doordat je dit doet terwijl de koek nog heet is, blijft de buitenkant smeuïg. Als je dit niet doet, wordt de buitenkant harder, meer zoals cake. Deze pecan sinaasappelontbijtkoek is een smakelijk tussendoortje!

zondag 7 februari 2016

Paella


Ik wilde wel eens paella maken zonder zo'n pakje van Knorr. Ik was van plan om visfond te gebruiken maar die was er niet in mijn supermarkt vlakbij dus werd het kipbouillon. Qua smaak zat het een beetje tussen paella en risotto in, maar in de smaak viel het zeker. De saffraan heb ik laten weken in warm water voor ik het ging gebruiken. Ik las op internet over het raspen van tomaat wat nodig zou zijn voor een echte paella. Nou dan maar een minder echte paella, het leek me maar kans op kliederboel en getob. Dus die tomaat gewoon in kleine stukjes gesneden. Ook de ui en de puntpaprika moeten in kleine stukjes. In een wokpan doe je wat olijfolie. Hierin fruit je de ui en puntpaprika. Pers de knoflook erboven. De tomatenstukjes erbij en paar minuten laten pruttelen. De rijst erin en omscheppen. Het moet er een beetje glazig uit gaan zien. Dan gaat de kipbouillon erbij met het water. Aan de kook brengen. Zachtjes laten koken. De saffraan mag erin, die zorgt ervoor dat je rijst een wat gele kleur krijgt. Ook de andere kruiden en het citroensap gaan erbij. Na een minuut of 10 mogen de tuinerwten er ook bij. Ondertussen knip je de kipfilet in kleine stukjes en breng op smaak met de kipkruiden. Ik heb qua vis dit keer pangasius gebruikt die al gekruid was, namelijk met citroen koriander. De vis moet je ontdooien en in stukjes snijden. Ik heb kant en klare soepballetjes gebruikt, maar die kun je ook zelf maken. In een koekenpan wat olijfolie doen en de kip bakken, dan de soepballetjes erbij en als laatste de visstukjes. Dit mengsel mag, wanneer het gaar is, bij de rijst. Meng alles door elkaar en klaar is je paella. Buen apetito!

Hartig breekbrood (italiaans)

Eerder heb ik al eens een hartig breekbrood gemaakt. Dit is een variatie daarop. Ik heb het deeg in twee delen gedaan bij het rijzen. Als je dit recept volgt, heb je dus twee verschillende breekbroden met elk 6 bolletjes brood. De ene is met geraspte kaas en uitgebakken spekjes. Dit is iets wat kinderen in ieder geval wel lekker vinden. De andere is met wat meer italiaanse ingrediënten. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Eerst het basisdeeg maken. Doe de bloem, het gist, de boter en het water in een mengkom. Ook de bruschetta kruiden, kruidenolie en het tomaatmozzarella zout mag er al bij. Je kunt de kruidenolie vervangen voor olijfolie als je dit niet al eerder hebt gemaakt. Ook het zout kan natuurlijk ook gewoon zeezout zijn. Je kunt zelf creatief zijn met wat andere kruiden om het op smaak te brengen. Kneed alles tot je een soepel samenhangend deeg hebt. Deel het in tweeën. Doe 1 deel in een schone kom, afgedekt met een theedoek. Zet het op een warme plek om te rijzen. Aan deel 2 voeg je eerst nog pesto en italiaanse groene kruiden toe, kneed door elkaar. Zo nodig wat bloem erbij als het te plakkerig wordt. Ook dit deeg mag nu rijzen op een zelfde manier. Laat het deeg een uur rijzen. Voor deel 1 moet je nu de spekjes uitbakken in een koekenpan zonder boter. De spekjes en geraspte kaas door het gerezen deeg mengen. Deel het in 6 gelijke bolletjes. Op een bakplaat bakpapier leggen waarop je de bolletjes naast elkaar legt in de vorm die je leuk vindt. Voor deel 2 moet je de zongedroogde tomaat in stukjes snijden en ook de mozzarella. Kneden maar weer, 6 gelijke bolletjes maken en ook hier een breekbrood van maken. Nu opnieuw een theedoek erover en nog een half uur met rust laten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden. De roomboter smelten. Doe er de sesamzaadjes door. Met een kwastje de broodjes bestrijken. Bestrooien met wat zeezout. De breekbroden mogen 20 minuten de oven in. Lekker met wat zeezoutboter of tapenade of kruidenboter of...verzin zelf iets smakelijks! :-)

woensdag 3 februari 2016

Mini appelkruimeltaartjes


Ik heb al eerder mini appeltaartjes gemaakt en dit is een variatie daarop. Ik hou van kruimeldeeg, dus vandaar deze mix. Je hebt met dit recept 12 taartjes die je dus maakt in een papieren bakvorm in de muffinvorm. De oven moet op 170 graden staan. Het is wel een machtig taartje omdat je relatief wat meer deeg hebt en wat minder appelvulling. In een mengkom mix je de zachte boter en de basterdsuiker. Klop het ei los, je gebruikt ongeveer de helft, de rest hou je over. Mix het ei erbij. Zeef het bakmeel en mix verder. Ook de vanillesuiker en het snufje zout mag erbij. Op het eind met de hand kneden tot een samenhangend deeg. Laat het deeg even rusten.
Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Laat de rozijnen wellen in warm water. Afgieten en droogdeppen na 10 minuten. De hazelnoten fijnhakken. Suiker bij het appelmengsel doen. De geconfijte sinaasappelschil in stukjes snijden. Je kunt dit kopen bij bijvoorbeeld een notenwinkel. De abrikozenjam erbij lepelen en alles door elkaar mengen.
In elk papieren vormpje een bolletje deeg doen. Ik weeg gewoon de hoeveelheid deeg en deel dat door 12. Ik ben nooit zo goed in op het oog gokken of ik evenveel deeg heb...Elk bolletje deeg verdelen over de vormpjes. Dan op elke bodem een beetje paneermeel strooien. Het appelmengsel uit laten lekken in een zeef en dan wat in elk deegbakje scheppen.
Nu hoef je alleen nog het kruimeldeeg te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. De hazelnoot moet je uiteraard fijnhakken. Kneed dit deeg met je vingertoppen zodat het kruimelig wordt. Strooi wat over elk taartje. Na een half uur in de oven zijn deze taartjes gereed. Nu alleen nog opeten. Ook geen straf.
;-)

maandag 1 februari 2016

Pinda kippensoep


Het was vandaag weer de hoogste tijd om een nieuw soepje te maken. Aangezien de smaak heerlijk was, kun je nu dit recept lezen. Om te beginnen snij je een sjalot en rode ui in stukjes. Fruit deze in de vloeibare boter in een grote pan. Pers de knoflook erboven. Kook een liter water en voeg dit toe. Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes verder koken. Snij de sperziebonen in kleine stukjes. Als je sperziebonen uit de vriezer hebt, kun je ze makkelijker met een schaar in stukjes knippen. De sperziebonen mogen nu in de soep zodat ze gaar kunnen koken. Ondertussen knip je de kipfilet in kleine stukjes. Bestrooi met peper, zout en sesamzaadjes en laat een kwartiertje marineren in de ketjap. Bak dan in een klein koekenpannetje gaar in een beetje vloeibare boter. In de soep het citroensap en de sambal toevoegen en doorroeren. Ook de kipbouillon mag erbij. Je kipfiletstukjes erin. De pindakaas ook. Goed roeren. De mie in stukjes breken en erdoor roeren. De mie is gaar als het 5 minuutjes heeft meegekookt in de soep. Als laatste gaat er wat kookroom door. Een pittig soepje! Je zou vlak voor het serveren nog wat kroepoek erover kunnen verkruimelen als topping. Geniet ervan!