In deze blog laat ik zien hoe ik lekker eten maak. De recepten zijn meestal niet te moeilijk en de ingrediënten zijn gewoon in een supermarkt te koop. Koken en bakken moet vooral leuk zijn, vind ik. En het eindresultaat natuurlijk lekker!
maandag 28 maart 2016
Pittenmix broodje
Dit recept is voor een klein broodje. In een mengkom doe je de tarwemeel (volkoren),het halve zakje gist, het lauwwarme water, zout (ik vind het best lastig om genoeg zout erin te doen, vaak heb ik toch iets te weinig....tegelijk doet het me beseffen hoeveel zout er normaal gesproken in brood zit!) en de walnootolie. Kneed het deeg mooi tot een soepele bal. Eventueel kun je wat water extra gebruiken als je deeg te stug is of juist wat bloem als je deeg te plakkerig is. Nu moet je het deeg laten rijzen in een schone kom onder een schone doek op een warme plek. Laat het een uurtje rijzen. Hierna kneed je de pittenmix door het deeg. In de pittenmix van de Jumbo zitten pijnboompitten, zonnebloempitten en pompoenpitten. Vet een cake of broodvorm in met wat boter. Maak een lap van je deeg met je handen, dat hoeft niet met een deegroller. Rol de zijkanten naar binnen zodat je bovenkant mooi glad is. Doe dit in je cakevorm. Nu laat je je broodje nog een half uur rijzen onder een theedoek. De oven verwarm je voor op 200 graden. Voor het de oven ingaat, bestrijk je het broodje met een kwastje met melk en bestrooi je het met sesamzaadjes. Bakken tussen 25 tot 30 minuten en je broodje is klaar. Lekker zo'n verse snee brood met een plakje kaas....eet je brood snel op, het gaat wel vlot achteruit qua smaak....je gebruikt nu eenmaal geen conserveermiddelen vandaar...Vers is het op zijn lekkerst!
Mayonaise
Mayonaise maken....nooit geweten dat je dat in minder dan 5 minuten kunt regelen! Het is echt niet moeilijk. Je hebt wel een staafmixer en een hoge smalle kom nodig. Ik zag op facebook een filmpje voorbij komen hoe simpel het zou moeten zijn. Dus ja, als je dan gaat gourmetten, is dat toch een mooie gelegenheid om eigengemaakte mayo te kunnen serveren! De spullen die je gebruiken gaat, moeten op kamertemperatuur zijn. Ik was zelf het ei vergeten uit de koelkast te leggen. Tja, dan smokkel je gewoon...dat ei even onder warm stromend water houden en je hebt een ei op ongeveer kamertemperatuur. Eerst tik je het ei in de hoge kom. De zonnebloemolie doe je erbij. Nu zet je de staafmixer op de bodem. Terwijl je hem aandoet, haal je de mixer rustig naar boven. Voor je je kunt afvragen of het zal gaan lukken, is het al een feit. De basis van je mayo is geboren. Het duurt misschien 20 seconden. Nu doe je de mosterd, kruidenazijn, citroensap, het beetje zout en de peper erdoor. Mix nog een keer kort door en klaar is je mayo.
Wil je liever iets aparters? Ga dan voor de mayonaise met kruiden. Voeg de groene kruiden toe, namelijk dille, peterselie en bieslook. Ik heb zelf gevriesdroogde kruiden gebruikt, maar vers kan natuurlijk ook. Nu nog wat kurkuma en extra citroensap. Doorroeren en ja hoor een heerlijke kruidenmayo is een feit. Je kunt zelfgemaakte mayonaise een weekje bewaren in de koelkast in een afgesloten potje.
donderdag 24 maart 2016
Bosvruchten cupcakes
Meestal maak ik de samenstelling van het beslag van mijn cupcakes zelf, maar soms heb je echt zin in makkelijk of krijg je een cadeautje en gebruik je dus bijvoorbeeld een pak dr Oetker cupcake basismix. Vandaar dit recept. Maak dus het beslag volgens het pak. Hiervoor gebruik je de boter, eieren en melk. Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het beslag met een ijslepel in de papieren bakvormpjes in een muffin bakvorm. Haal de bosvruchten uit de vriezer en doe bovenop elke cupcake wat van de verschillende vruchten. Druk ze een klein beetje aan. Strooi wat greinsuiker over de cupcakes. De cupcakes moeten 20 tot 25 minuten in de oven. Het worden geen gladde cupcakes, dus niet geschikt als je ze wilt bekleden met botercrème of iets anders. Maar wel erg lekker. Vooral omdat de bosvruchten friszuur zijn en de basismix van zichzelf behoorlijk zoet smaakt.
Choco hazelnoot ontbijtkoek
Wekelijks maak ik toch wel een ontbijtkoek. Dat is fijn omdat ik steeds weer een andere soort kan maken. De basis is wel ongeveer hetzelfde, alhoewel ik de ene keer melk als vloeistof gebruik en de andere keer bijvoorbeeld verse sinaasappelsap. Ook varieer ik met hoeveelheden bruine suiker en honing. Het kan zijn dat je, omdat je al vaker ontbijtkoek hebt gemaakt vanaf mijn blog, je nu nauwelijks meer uitleg nodig hebt. Dus ik zal het proberen kort te houden. Mocht het je eerste keer zijn, kijk dan gerust even bij 1 van de andere ontbijtkoekrecepten voor wat meer info. Verwarm de oven op 180 graden. In een mengkom doe je de honing, bruine suiker, melk, koekkruiden, kaneel, caramelsiroop en eieren. Met een garde doorroeren. Zeef nu het bakmeel erboven. Mix door elkaar. Snij de hazelnoten en chocolade in kleine stukjes. Roer dit met een spatel door het beslag. Vet een cakevorm in met boter. Doe hierin bakpapier. Het beslag erin. Strooi de greinsuiker erover. De eerste 40 minuten laat je de oven op 180 graden, dan zet je de oven lager op 130 graden. Dat moet nog een kwartiertje. Eenmaal klaar, meteen uit de oven, uit het bakblik.. in aluminiumfolie wikkelen. Nog warm dus, want dan blijft de buitenkant zoals een ontbijtkoek hoort te zijn.
maandag 21 maart 2016
Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes schijnen hun oorsprong te hebben in Zweden. Volgens mij zag ik er voor het eerst een plaatje van op Pinterest. Ik kende wel van die opgerolde rozijnenbroodjes met glazuur erop. Daar is het toch een vriendje van, zullen we maar zeggen. Eigenwijs als ik ben, heb ik natuurlijk een eigen draai gemaakt aan mijn kaneelbroodjes. Ik moet zeggen...ze zijn heel lekker maar wel vooral als je ze meteen opeet. Typisch zoiets wat je het beste kunt eten als ze net uit de oven komen! Dus maak ze kort voordat je ze nodig hebt en maak er niet teveel. Zeef de bloem in een mengkom. Hierbij mogen ook de kardemom en wat zout.
Kardemom is een specerij en familie van de gember. De smaak is fris citrusachtig. De suiker en de gist doe je in het midden van je bloem. De roomboter smelt je in de magnetron. Ook de melk warm je kort op zodat het lauw is. Beiden mogen toegevoegd worden aan de bloem. Met een vork roer je door tot het niet meer lukt. Dan ga je met de hand kneden. Dit doe je tot je een mooi soepel deeg hebt. Dat kan wel 5 minuten duren hoor. Nu moet je deeg rijzen in een schone kom met een schone theedoek eroverheen op een warme plek. In ieder geval een half uur. Na het rijzen ga je het deeg uitrollen met een deegroller. Bestuif je aanrecht met wat bloem voor je begint. Rol het uit tot een rechthoekige lap tot het een dikte heeft van een halve tot 1 cm. Nu maak je de vulling gereed. Smelt de roomboter in de magnetron. Meng hier de bruine suiker, gemalen amandelen en kaneel door. Verdeel de vulling met een spatel over het deeg. Rol het deeg op vanaf de korte kant. Snij met een glad mes plakken van dit deeg. Ze moeten ongeveer 1,5 cm dik zijn. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Leg ze ver genoeg uit elkaar want ze worden nog wat groter. Leg nu de theedoek nog een keer over de broodjes. Ze moeten nog een keertje rijzen. Nu kun je mooi de oven aanzetten want ze worden flink warm gebakken deze kaneelbroodjes...op 225 graden om precies te zijn. Na een half uur rusten/ rijzen moet je nog een dingetje doen voor ze de oven in kunnen. Met wat melk bestrijk je de broodjes en bestrooi ze met greinsuiker. Na 10 minuten in de oven zijn deze kaneelbroodjes klaar om opgesmikkeld te worden!
donderdag 17 maart 2016
Sinaasappel ananas hangop
Een lekker toetje, dat wil toch iedereen? Nou ja, ik in ieder geval wel. Dit keer geen laagjestoetje, maar de hangop gemengd met het ingekookte ananas-sinaasappelsap. Mmmmmm....De hangop kun je heerlijk ouderwets maken. Je pakt een kom, daarin leg je een grote schone theedoek. Hierop giet je de yoghurt. Nu knoop je de vier uiteinden bij elkaar. Met twee punten knoop je deze doek met yoghurt vast aan bijvoorbeeld het handvat van een keukenkastje. Zet hieronder de kom zodat het grote lekken kan beginnen. Na langere tijd ( toch wel een aantal uren...) hou je in de doek hangop over. Een stevige yoghurt, een beetje zoals Griekse yoghurt. De hangop schraap je als het klaar is met een spatel uit de doek. Het grootste gedeelte komt er vaak zo al uitrollen. Maar je gaat natuurlijk niet uren staan wachten naast die hangop. Ondertussen ga je aan de slag met de fruitafdeling. Boen 1 van de sinaasappels grondig en droog hem af. Rasp de schil er vanaf. Pers alle sinaasappels en doe het sap samen met de rasp in een steelpan. Voeg de suiker toe en zet op een zacht vuur aan. Wat betreft de ananas: ik had stukjes verse ananas gekocht, dus ik hoefde geen ananas te slachten ;-). Doe de stukjes ananas in een hoge beker en pureer het met de staafmixer. Voeg dit bij de sinaasappelsap in het steelpannetje. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe roeren natuurlijk. Misschien is het al heel stevig, dan hoef je geen taartina toe te voegen. In mijn geval bleef het wat dun dus heb ik wat taartina gebruikt. Het is van dat spul waarmee je ook een soort gelei laagje maakt op een vruchtentaart. Het zit in een klein zakje net als vanillesuiker. Doe een beetje van je vruchtengelei bij de taartina. Giet het dan bij het geheel ( op dezelfde manier als je maizena gebruikt). Laat het dan nog een minuutje doorkoken. Nu mag je vruchtengelei afkoelen. Als het lauw is, mag het gemengd worden met de hangop. Verdeel je toetje in leuke glaasjes of bakjes. Zet ze dan nog een half uurtje in de koelkast zodat ze stevig en koud genoeg zijn. Naar smaak kun je er wat cruesli met chocolade over strooien. Een dot slagroom kan ook. Jouw feestje...Dit toetje smaakt heerlijk fris!
maandag 14 maart 2016
Walnoot honing taartje
Een tijdje geleden maakte ik al een caramel noten taartje. Dit keer had ik zin om wat te doen met alle walnoten die ik in huis had. Ik had juist in Duitsland een zak gekocht, maar vervolgens een grote hoeveelheid verse walnoten gekregen van iemand. Dus dit keer had de walnoot de hoofdrol. Voor dit taartje moet je de bodem eerst kort blind bakken. Maar eerst maar eens het deeg maken. In een mengkom doe je de gezeefde bloem, roomboter en poedersuiker. Met een mixer met deeghaken vermengen. Het water toevoegen en mixen tot het niet verder lukt. Je moet een samenhangend deeg krijgen. Mij lukt dat niet met alleen de mixer, dus ik ga op een gegeven moment lekker met de hand kneden. Als bakvorm gebruik ik een boterkoekvorm. Eerst even invetten en dan het deeg erin. Druk het in de vorm, ook langs de randen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg aluminiumfolie erin en leg hierop bonen of rijst zodat de taart de eerste 10 minuten blind kan bakken. De oven moet je voor verwarmen op 180 graden. Na 10 minuten bakken haal je de vulling en aluminiumfolie eruit. Dan nog 5 minuten bakken zonder iets. Vervolgens haal je het taartje even uit de oven.
In een kom smelt je de roomboter. Voeg de bruine suiker, honing, gemalen amandelen, eieren en kookroom hieraan toe. Roer alles met een garde goed door. Breek de walnoten in stukjes. Verdeel de walnoten over de taartbodem. Giet het mengsel erover. Nu gaat de taart nog 25 minuten op 170 graden in de oven. Het resultaat? Een lekker taartje!
zaterdag 12 maart 2016
Chinese tomatensoep
Ik vond het weer tijd voor een nieuw soepje...dit keer geen soepballetjes maar lekker met kip. Eerst snij je de sjalot en ui in kleine stukjes. In een ruime pan verwarm je de olijfolie om de ui en sjalot in te bakken. Bestrooien met wat peper en zout. Pers de knoflook erbij. Voeg het hete water en de kippenbouillon toe. Breng aan de kook. Doe de kippenbouten erin. De ketjap, azijn en gembersiroop mogen erdoor. Laat het geheel een kwartier zachtjes koken. Draai af en toe de bouten wat rond zodat ze overal goed garen. Na een kwartier mogen de bouten uit de bouillon. Laat ze afkoelen en haal dan al het kippenvlees eraf. Dat voeg je later toe aan de soep, maar eerst nog wat andere stappen. De tomatenpuree kan bij de bouillon. De romatomaten in stukjes snijden en in de soep doen. Laat weer een kwartiertje pruttelen. Vervolgens maak je de soep glad met een staafmixer. In de gladde soep laat je de mie koken dat is met een paar minuten al klaar. De kookroom erdoor roeren. De stukjes kip mogen erin. De taugé is het laatste wat in de soep gaat. De rest serveer je namelijk bij de soep zodat iedereen naar smaak kan toevoegen. De bosuitjes snij je in kleine ringetjes en was je makkelijk in een zeefje. Voor de omeletstukjes kluts je een ei met een beetje melk los. Breng op smaak met wat ketjap, peper en zout. Bak de omelet in een klein pannetje. Snij de omelet als het is afgekoeld in kleine stukjes. Het kan zijn dat je soepje wat stevig is geworden, geen probleem....gewoon wat water toevoegen. Er zit genoeg smaak aan dit soepje.
dinsdag 8 maart 2016
Mango ontbijtkoek
Dit keer een ontbijtkoek zonder melk. Met verse mango en geperste sinaasappelsap, een fruitig koekje zeg maar...Echt, als je van ontbijtkoek houdt, moet je dit toch eens zelf maken. Op mijn blog vind je meerdere recepten. Klik op het label 'ontbijtkoek' en je hebt genoeg keus! Verwarm de oven voor op 180 graden. In een mengkom doe je de bruine suiker, de honing, de koekkruiden en de kaneel. Roer door elkaar. De eieren mogen erbij. De mango in stukjes in een hoge kom doen. Zo kun je de mango met de staafmixer pureren. Sinaasappels uitpersen zodat je genoeg sap krijgt. Het sap en de mango toevoegen en opnieuw roeren. Het zelfrijzend bakmeel zeven boven de mengkom. Goed mixen en nu is je beslag klaar. Je moet een cake bakvorm invetten. Hierna bekleden met bakpapier. Giet het beslag hierin. Strooi de greinsuiker erover. Nu gaat je ontbijtkoek voor 40 minuten op 180 graden en daarna nog een kwartier op 130 graden. Je haalt de ontbijtkoek uit de oven en haalt 'm voorzichtig uit de vorm. Wikkel de ontbijtkoek meteen in aluminiumfolie ( het is dus nog heel warm). De mango ontbijtkoek koelt zo langzaam af en houdt een zachte buitenkant zoals hoort. Lekker hoor!
Hieronder wat foto's van een variatie op deze koek. Er is 50 gram amandelmeel en 50 ml. magere melk toegevoegd. Ook weer heel smakelijk...
zondag 6 maart 2016
Amandel kokosmakronen
Nodig:
75 gram amandelmeel
75 gram kokos
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eiwitten
Dit is een variant op de klassieke kokosmakroon. Ik vind een kokosmakroon soms een wat droge nasmaak hebben, waarschijnlijk door de hoeveelheid kokos. Dat heb je met deze heerlijke amandel kokosmakroon dus niet. Van 2 eieren heb je alleen de eiwitten nodig, dus je moet de eieren scheiden. De eiwitten klop je stijf in een vetvrije mengkom. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar. Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe en roer het door met een spatel. De oven moet je voorverwarmen op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Met een lepel maak je hoopjes deeg. Druk zachtjes aan, niet te hard. De makroon moet uiteindelijk nog wel luchtig zijn. Bak ze ongeveer 10 minuutjes (hou in de gaten dat ze niet te donker worden, anders iets eerder uit de oven halen). Laat ze afkoelen voordat je ze van het bakpapier wilt halen. Dat valt natuurlijk niet mee, want je wilt vast meteen proeven!
Labels:
amandelen,
ei,
koekjes,
kokos,
vanillesuiker
Honing walnoot cupcakes
Deze cupcake maakte ik een paar weken geleden. Mijn man is dol op noten en op honing. Dus het mag duidelijk zijn...ik deed hem een groot plezier met deze cupcake! Verwarm de oven voor op 170 graden. Eerst maak je het basis beslag voor een cupcake. Doe de roomboter en de suiker in een mengkom en mix beiden door elkaar tot het goed aanvoelt. in ieder geval moet de suiker goed opgenomen zijn door de boter. Dan 1 voor 1 de eieren erbij. Zeef het bakmeel erboven. Goed mixen en nu is je basis klaar. Doe er 6 eetlepels honing door en breek de walnoten in stukjes. Spatel deze er doorheen. In de muffin vorm doe je de papieren cupcake vormpjes. Met de ijslepel doe je in elk vormpje beslag. Niet meer dan 2/3 vol doen. Bak de cupcakes in 20 minuten mooi goudbruin. Laat ze goed afkoelen. Maak de botercrème door de boter en poedersuiker luchtig te mixen. De honing toevoegen. Smeer op elke cupcake wat botercrème. Het ziet er leuk uit om op alle cupcakes een stukje walnoot te doen. Decoreren met bijvoorbeeld een chocolade schrijfstift is ook leuk. Leef je uit...
zaterdag 5 maart 2016
Jan Hagel koekjes
Ik kreeg onlangs heel lief van iemand een zakje greinsuiker. Ik was ernaar op zoek geweest omdat ik dit wilde gebruiken op de ontbijtkoek die ik vaker zelf maak. Het is online te koop, zo werd me verteld. Maar door het zien van die witte suikerkorreltjes, moest ik meteen denken aan Jan Hagel. Die koekjes vond ik als kind al zo lekker. Dus die moesten natuurlijk gemaakt worden. Ik heb geen amandelschaafsel als garnering gebruikt, alleen greinsuiker. Vanwege twee praktische redenen: mijn zoon vindt dat niet zo lekker en ik had het niet meer in huis.
Mix de boter en de basterdsuiker door elkaar. Klop het ei los in een ander kommetje. De helft van het ei doe je bij de boter en suiker. Het kaneel en het zout mogen er ook bij. De bloem en het bakpoeder gaan via de grote zeef bij het geheel. Met de mixer alles goed door elkaar mengen. Met de hand tot een samenhangend deeg kneden. Doe het vervolgens even in plastic folie in de koelkast. Laat het daar een half uur rusten zodat het deeg stevig genoeg is. Nu heb je wat bloem nodig want je moet het deeg op de aanrecht uitrollen met een deegroller. Het is de bedoeling dat je een deeglap van een halve cm dik maakt. Dan snij je het netjes rechthoekig af. Dit leg je op bakpapier op een bakplaat. De oven mag voorverwarmd worden op 170 graden. Bestrijk het deeg met het overige ei met behulp van een kwastje. Strooi de greinsuiker erover. De koekjes moeten net iets korter dan een kwartier in de oven. Snij met een scherp mes in het formaat koekjes dat je wilt hebben. Laten afkoelen en dan snel proeven! Lekkerrrrr....
donderdag 3 maart 2016
Havermout kokoskoekjes
Wie mijn blog vaker bezoekt, zal weten dat ik niet zo'n gezondheidsfreak ben. Ik kwam op mijn zoektocht naar inspiratie de mogelijkheid tegen om havermoutkoekjes te maken. Zonder boter, zonder suiker, zonder meel. Dat intrigeerde me. Bovendien lagen er rijpe bananen op mijn fruitschaal en die kwamen hierbij goed van pas. Uiteraard heb ik mijn eigen samenstelling van dit koekje gemaakt. Om te beginnen prak je de banaan goed fijn. Je kunt ook een staafmixer gebruiken. De rozijnen moeten 10 minuutjes wellen in heet water. Daarna droogdeppen. De hazelnoten fijnmaken. Je kunt ook gemalen hazelnoten kopen. In Duitsland verkopen ze dat heel betaalbaar, mocht je net als ik in de buurt wonen...Doe alle ingrediënten in de kom en meng dit goed. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg bakpapier op de bakplaat. Maak hoopjes met een lepel. Druk wel een beetje plat, want de koekjes lopen niet echt uit. Ze moeten 20 minuten bakken. Het kan zijn dat sommige rozijnen die aan de bovenkant zitten wat donker worden. Die kun je er af pulken. Ik heb de afgekoelde koekjes nog versierd met choco schrijfstiften. Toch een beetje minder gezond. ;-). Ik vind ze stiekem best lekker, terwijl ze dus redelijk gezond zijn!
Stroopwafelcupcakes
Als je van stroopwafels houdt, is dit een lekkere cupcake voor jou! De basis van het beslag maken is steeds hetzelfde: de zachte boter met de suiker mixen tot het goed vermengd en luchtig is. De eieren 1 voor 1 erbij. Het bakmeel erboven zeven. Alles goed door elkaar mixen. Dat is je basis voor de cupcake. Snij de fudge in stukjes. Verkruimel de stroopwafel in stukjes. Spatel dit door het beslag. In de muffin bakvorm de papieren vormpjes doen. Met de ijslepel het beslag verdelen. De stroopwafelcupcake bak je op 170 graden, zo ongeveer 20 minuten. Snoep smakelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)