woensdag 29 juni 2016

Croissant met honing en walnoot


Een lekker croissantje met zoete vulling. Snel gemaakt en niet moeilijk.

Wat heb je nodig?
Een blik super croissantdeeg
50 gram walnoten
3 eetlepels honing
Beetje melk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol je croissantdeeg uit. Breek de walnoten in stukjes en meng in een bakje met de honing. Doe op elke croissant een beetje vulling. Rol zorgvuldig op, ook goed zorgen dat de zijkanten goed afgesloten zijn. Anders piept de honing er snel tussenuit. Wil je het nog spannender maken? Dat kan! Doe dan als extraatje wat stukjes peer door het mengsel. Ik deed dat niet omdat manlief er niet van houdt. Bestrijk de croissants met een kwastje met de melk. De croissants moeten ongeveer 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

zondag 26 juni 2016

Zomers duo


Ik wilde iets gezonds maken als toetje. Ik had ook genoeg fruit om uit te kiezen plus de yoghurt moest op want aan de datum. Dat laatste betekent bij ons thuis dat ik hangop maak. Dat is dus onderdeel van dit toetje. Maar het werd een gezellig fruitig zomers duo want het is niet alleen een toetje maar ernaast een drankje.

Ik zal jullie verklappen wat je nodig hebt:
1 liter yoghurt
3 eetlepels zoetstof
3 kiwi's
2 nectarines
3 perssinaasappels
100 gram witte pitloze druiven
1 eetlepel honing
Beetje bronwater met prik
Wat granola

Okay, zorg dat je op tijd de yoghurt ophangt in een theedoek zodat je hangop krijgt. Beste optie is om het in de ochtend al op te hangen, des te steviger is je hangop. Hoe doe je dat? Een schone grote hele theedoek leg je in een kom. Hier giet je alle yoghurt bovenop. Knoop nu de 4 punten bij elkaar en hang het op aan bijvoorbeeld het handvat van je keukenkastje. De kom laat je eronder staan, want het gaat meteen druppen. Als er geen vocht meer uitkomt, haal je theedoek uit de knoop en schraap je met de spatel de hangop in een schaal. Doe hier de zoetstof door. Wil je dat liever niet gebruiken, kun je dit vervangen voor suiker of honing. Pers de sinaasappels uit. Schil de kiwi's. Hou een halve kiwi over om mee te decoreren. De rest mag met de staafmixer tot puree gemaakt worden. De nectarines schillen en in stukjes maken. Deze worden ook te lijf gegaan met de staafmixer maar wel apart van de kiwi. Roer door de nectarine een eetlepel honing. Misschien is het overbodig als je nectarine heerlijk zoet is, maar bij mij was het noodzaak want iets te zuur anders. Pak 3 champagne glazen en 3 dessertglazen. In het champagne glas gaat 1 theelepel kiwipuree. In een dessertglas doe je een laag kiwi puree gevolgd door hangop en eindigend met nectarine puree. Het toetje is bijna klaar, dus zet het tot gebruik in de koelkast. We gaan verder met het drankje. De druiven moeten gepureerd met de staafmixer. Doe ze dan door een zeefje, want de velletjes wil je niet in je drankje. Druk goed uit zodat je al het druivensap hebt. Mix dit met de sinaasappelsap. Schenk dit in de champagneglazen op de kiwi puree. Niet helemaal vol, want je moet het aanvullen met een laagje bronwater met bubbels. Als je in een extra feestelijke bui bent, zou je dit kunnen vervangen voor Prosecco. Nu zet je nog de puntjes op de i: een rietje in het drankje, een schijfje kiwi op de rand van het glas. Over het toetje een beetje granola vlak voor het serveren. Genieten!

Pastasaus met kipfilet en Paturain


Klein nadeel van pastasaus recepten plaatsen: op de foto ziet het er niet zo appetijtelijk uit! En om jullie nu allemaal uit te nodigen om eventjes te komen proeven, is best een heel gedoe. Maar misschien vertrouw je inmiddels wel op mijn smaak omdat je al wat andere lekkere dingen op mijn blog hebt gevonden....dat is mooi! Wij aten met 3 mensen van deze pastasaus, dus misschien moet je de hoeveelheden aanpassen.

Nodig:
400 gram kipfilet
Kipkruiden
Vloeibare boter
2 tenen knoflook
Helft van grote courgette
250 gram champignon wokmix
Peper, kerrie en Italiaans zeezout
125 gram Paturain 10% light
100 ml kookroom light
30 gram rundersalami
150 ml heet water en wat bouillonpoeder

Ik pak meestal de wok voor een pastasaus, maar in een braadpan kan het vast ook. Het is maar net wat je gewend bent. Ik knip bijvoorbeeld de kipfilet in stukjes. Gaat bij mij veel sneller dan snijden. Als je dan toch die kip klein hebt, doe er dan de kipkruiden over. Snij de courgette in kleine stukjes als je hem gewassen hebt. Doe wat vloeibare boter in de wok en bak rondom je kipblokjes bruin. Pers de tenen knoflook erboven. Doe de courgette erbij. Breng op smaak met kerrie, peper en Italiaans zeezout.De champignon mix mee roerbakken. Knip ondertussen de plakjes rundersalami in kleine stukjes en voeg toe aan je mengsel. Nu gaan de kookroom en de Paturain erbij. Roeren maar. Ondertussen kook je het water, doe hier wat van een tablet bouillon bij. Giet beetje bij beetje erbij en stop als je vindt dat de saus een goede dikte heeft. Lekker met verse tagliatelle. Ik kan de gevulde tomaat erbij aanraden!

zaterdag 25 juni 2016

Aardbeienkwarkbollen (6 stuks)


Laatst maakte ik al 'gewone' kwarkbollen. Dit keer dus met aardbeien.
Ingrediënten:
150 gram magere kwark 0% vet aardbeien/ framboos
125 gram bloem
1 theelepel zonnebloemolie
1 theelepel bakpoeder
1 ei
Snufje zout
30 gram aardbeien
40 gram rozijnen

Oven moet op 175 graden. Eerst klop je het ei los in een mengkom. Roer de kwark erbij samen met de olie. Zeef de bloem en bakpoeder en het beetje zout erover. Spatel dit door elkaar. Snij de aardbeien in kleine stukjes en dep droog. Wel de rozijnen en dep ze erna goed af. Aardbeien en rozijnen door je beslag mengen. Vet de muffinvorm in met een beetje boter of olie. Met de ijslepel kun je ze makkelijk verdelen. Ze gaan 20 tot 25 minuten de oven in. Het lekkerst smaken ze vers van de pers. Met een beetje jam of verse aardbeitjes.

Gevulde tomaat



De laatste tijd probeer ik er een sport van te maken om lekker te kunnen eten, maar niet buitensporig veel calorietjes naar binnen te proppen. Als ik dan weer zo bewust met eten bezig ben, ga ik opnieuw op zoek naar dingen die ik normaal gesproken niet eet. Vandaag moest in ineens aan hüttenkäse denken. Dat at mijn moeder vaak als ze op dieet was. Dus meteen gekocht om eens wat uit te proberen. Het viel in de smaak!Met dit recept heb je 6 halve gevulde tomaten. Afhankelijk van wat je erbij eet, is 1 tot 2 genoeg per persoon.

Nodig:
3 roma tomaten
100 gram hüttenkäse
1 eetlepel zongedroogde tomaat
2 plakjes schwarzwalder schinken
1 theelepel bruschetta kruiden
1 eetlepel verse groene kruiden

Snij de roma tomaat in de lengte door. Hol uit met een lepeltje. Het binnenste gebruik je niet in het recept. je kunt het wel voor je eigen plezier mixen met een staafmixer en opdrinken. Gezond hoor...Maar goed, terug naar de gevulde tomaat. Bak de schinken in een koekenpannetje. Snij daarna in kleine stukjes, net als de zongedroogde tomaat. Meng dit in een bakje met de hüttenkäse. Hier mogen ook de bruschetta kruiden doorheen en de fijngeknipte verse groene kruiden. Ik heb dit keer kerriekruid, peterselie, bieslook en selderij gepakt. Maar neem vooral wat je hebt of lekker vindt. Hussel alles door elkaar en vul de tomaten. Een lekker bijgerecht en nog verantwoord ook. Mooier kan bijna niet...

vrijdag 24 juni 2016

Aardappel kaas muffin (8 stuks)


Heb je geen zin in gewone gekookte aardappels of aardappelpuree? Snap ik helemaal! Maak dan eens deze heerlijke aardappel kaas muffins. Ze zijn echt anders, het oogt ook nog mooi, dus ik zeg doen.

Benodigdheden:
600 gram aardappels
4 eetlepels kookroom light
5 plakjes schwarzwalder schinken
Vloeibare boter
1,5 eetlepel zongedroogde tomaat
1 kleine rode ui
2 eetlepels verse groene kruiden (kerriekruid, peterselie, bieslook, selderij)
Italiaans zeezout en peper
1 theelepel bruschetta kruiden
1 teen knoflook
50 gram geitenkaas
50 gram Paturain light
50 gram geraspte 30+ kaas

Aardappels schillen, wassen en koken. Wanneer ze gaar zijn, afgieten. Met de stamper fijnmaken. De kookroom erdoor. Bak de schinken uit in heel weinig boter in een koekenpan. Ondertussen snij je de ui in stukjes. Bak deze na de schinken en pers de knoflook erbij. De schinken in kleine stukjes snijden. De zongedroogde tomaat in kleine stukjes snijden. Doe de schinken, ui, zongedroogde tomaat, bruschetta kruiden, peper en Italiaans zeezout bij de puree. Knip de verse groene kruiden in kleine stukjes nadat je ze gewassen hebt. Ook dit gaat door je puree. Meng goed door elkaar. Vet nu een muffin bakvorm in met wat boter. Doe met een ijslepel in 8 vakjes een bolletje. Druk het aan zodat je een holletje in het midden krijgt voor de kaasvulling. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de geitenkaas over de holletjes, net als de Paturain light. Eindig met de geraspte kaas. Nu een half uur geduld hebben want zolang moet het in de oven. Haal ze voorzichtig met een lepel uit de muffinvormpjes.

Hartige croissant


Deze croissants zijn heerlijk gevuld met roerei. Eens wat anders dan een croissantje met jam of kaas. Mijn man werd er heel blij van. Hij is toch al zo dol op croissants!







Dit moet je in huis halen:
Een blik super croissantdeeg
3 eieren
Peper en zout
6 eetlepels kookroom light
6 plakken schwarzwalder schinken
Wat vloeibare boter
1 eetlepel melk

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts in een kom de eieren los en doe de kookroom erbij samen met het peper en zout. Maak de croissantjes los van elkaar. Leg op elke croissant een plakje schinken. In een koekenpan wat vloeibare boter doen en het losgeklopte ei erin. Meteen ga je er doorheen roeren zodat je stukjes gestold ei krijgt. Dat hoeft maar heel kort, nog niet eens 1 minuut. Want het gaat per slot van rekening ook nog in de oven. Verdeel het roerei over de 6 croissants. Rol ze voorzichtig op en leg ze met genoeg tussenruimte op het bakpapier. Bestrijk met een kwastje met beetje melk. Afbakken in 20 minuten.

woensdag 22 juni 2016

Broccoli-kiptaart


Ik hou van hartige taart. Okay, ik hou ook van zoete taart. Maar toch maar niet als avondeten. Deze broccolitaart smaakte erg lekker. Ik zal eerlijk bekennen dat ik zelf een slanke variant heb gegeten. Ik liet zelf de bladerdeegbodem achterwege en de spekjes. Zelfs dan was het nog steeds heel smakelijk. Maar als je niet op dieet bent, kun je gewoon het recept aanhouden.

Dit is genoeg voor 4 personen:
300 gram kipfilet
Wat kipkruiden
450 gram broccoli
400 gram champignon roerbakmix
2 tenen knoflook
2 eetlepels woksaus knoflook gember
Peper en zeezout
1 theelepel Marrakech kruidenmix
50 gram spekjes
4 eieren
100 ml kookroom light
75 gram geraspte 30+ kaas
8 plakjes bladerdeeg
Wat vloeibare boter
Beetje paneermeel

Aan de slag! Laat de bladerdeeg ontdooien. Vet een springvorm in en maak een bodem van het bladerdeeg. Strooi wat paneermeel op de bodem. Kook de broccolistronkjes even en laat afgieten. Snij of knip de kipfilet in stukjes en strooi er wat kruiden over. Doe in een wokpan een beetje vloeibare boter. Bak de kip aan. Pers de knoflook erbij. Voeg de woksaus toe. De roerbakmix erin en roeren. De broccoli mee laten wokken. De oven voorverwarmen op 200 graden. De eieren loskloppen in een mengkom met de kookroom, het peper, zeezout en de Marrakech kruidenmix. Laat je wokmix goed uitlekken en leg het op de taartbodem. Giet het ei erover heen. Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder boter. Strooi ze over de taart. Eindig met wat geraspte kaas. Deze broccoli kiptaart gaat een half uur in de oven. Na 30 minuten heb ik de oven uitgezet en nog 10 minuten laten nagaren in de oven. Dat was ook vanwege het feit dat we eerst een lekker soepje vooraf aten. Maar zo was deze hartige taart perfect gegaard.

zondag 19 juni 2016

Wijncocktail

Dit is zo'n leuk drankje! Het ziet eruit als een echte cocktail maar er zit geen sterke drank in. Slechts wat restjes witte droge wijn en wat rosé.

Je hebt zo genoeg voor 2 personen:
100 ml droge witte wijn
50 gram ananas
Scheutje citrus mix siroop
100 ml rosé
80 gram aardbeien
2 aardbeien als decoratie

Maak eerst met de staafmixer in een hoge smalle beker de ananas fijn. Voeg hier de droge witte wijn aan toe en mix kort. Schenk in 2 glazen. Doe in elk glas een scheutje siroop. Nu moet je de aardbeien pureren met de staafmixer en voeg je de rosé toe. Schenk dit rustig in het glas en hierdoor krijg je een mooie kleurig geheel. Was 2 aardbeien schoon en snij in met een mesje. Zet op elk glas een aardbei. Maak het af met een paar rietjes. Tadaaa!! Instant vakantiegevoel...Geweldig toch?

Kip kerrie met ananas


Kip kerrie zonder een pakje. Ik vind het leuk als ik zonder kant en klaar pakje iets lekkers kan fabriceren. Als jij dat ook leuk vindt, dan is dit een mooi recept voor jou!

Nodig voor 4 personen:
450 gram kipfilet
1 eetlepel kipkruiden
2 eetlepels ketjap manis
2 tenen knoflook
100 gram champignons
3 bosuitjes
Halve paprika
1 eetlepel kerrie
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel chili woksaus
Kwart theelepel chilipoeder
Beetje sweet chili
Halve liter kippenbouillon
3 eetlepels bloem
150 gram verse ananas stukjes
2 eetlepels rozijnen
50 ml kookroom light
Beetje vloeibare boter

Snij of knip de kipfilet in stukjes. Doe de kipkruiden erover. Zo ook de ketjap en de geperste knoflook. Schep het om met een lepel en laat even marineren. Ondertussen snij je de champignons, paprika en bosui in stukjes. Zo nodig kun je de verse ananas stukjes ook nog wat kleiner snijden. In een wokpan doe je wat vloeibare boter. Bak hierin de kip. Doe de champignons, paprika en bosui erbij en roer om. Kook ondertussen met je waterkoker een halve liter water en doe dit in een schenkkan. Doe hier een tablet kippenbouillon in. Breng de kip en groente verder op smaak met de kerrie, kurkuma, de sweet chili en het chilipoeder. Nu gaat de bloem erbij. Goed om blijven roeren, na een paar minuten doe je beetje bij beetje de bouillon erin. Steeds lekker roeren zodat je geen klontjes krijgt. Laat zachtjes koken. De woksaus mag erbij samen met de rozijnen en de ananas. Nu als laatste de kookroom erdoor mengen en klaar is je heerlijk pittige kip kerrie! Natuurlijk lekker met rijst, dat kan niet missen...

zaterdag 18 juni 2016

Pittige amandelcrackers


Zo leuk om zelf crackers te kunnen maken! Ik maak vaak havermoutcrackers in verschillende smaken, maar dit keer weer eens een amandelcracker. Eentje met pit!

Nodig:
90 gram amandelmeel
1 ei
20 gram havermout
1 eetlepel ketjap manis
10 gram smoked sesamzaadjes
Halve theelepel chilipoeder
1 eetlepel woksaus sweet chili
Beetje sweet chili (kruiden)
Zeezout

Klop het ei los. Maak de havermout wat fijner met een vijzel en stamper of met een staafmixer. Doe nu alle ingrediënten behalve het zeezout in een mengkom. Met een spatel hussel je alles door elkaar. De oven verwarm je voor op 170 graden. Nu heb je een stuk bakpapier nodig wat je dubbel vouwen kunt. Hiertussen doe je het mengsel. Met een deegroller rol je het uit tot een dunne laag. Voorzichtig de bovenkant van het bakpapier eraf halen. Dit mengsel is namelijk wat plakkeriger dan bij havermoutcrackers. Je kunt al wat inkepingen maken zodat je straks de crackers makkelijk in stukken kunt breken. Strooi er zeezout over. Ze gaan maximaal een kwartiertje in de oven. Hou het in de gaten. Ik lette zelf niet goed op en kreeg hierdoor iets te donkere crackers. Overigens nog steeds lekker! Probeer je liever een andere cracker? Dat kan je hier regelen. Heerlijk bij de lunch of bij een soepje of als tussendoortje!

Courgette soep


Deze soep wilde ik al een hele tijd eens zelf maken. Gisteren kwam het er eindelijk van omdat ik een piepkleine courgette kon oogsten uit mijn moestuin. Dus moest ik nog wel even wat extra kopen in de supermarkt.

Nodig:
2,5 courgettes
1 rode ui
2 bosuitjes
2 tenen knoflook
Halve liter runderbouillon
Vloeibare boter
200 gram soepballen
1 eetlepel bruschetta kruiden
100 ml droge witte wijn
50 ml kookroom light
50 gram uitgebakken spekjes

Was de courgettes en snij ze in kleine stukjes. Schil en snij de ui en bosui in kleine stukjes. Doe wat vloeibare boter in een soeppan. Fruit de ui en bosui en pers de knoflook erbij. Voeg de fijn gesneden courgette toe. Lekker roeren. Kook het water en doe ongeveer 1,5 tablet runderbouillon erin. Zo ook de bruschetta kruiden. Na een paar minuten mag de bouillon in de soeppan erbij. Breng aan de kook. Laat 10 minuutjes zachtjes koken. Nu mag de wijn erin. Nog vijf minuutjes laten pruttelen. Even van het vuur afhalen en met de staafmixer pureer je de soep. Na het pureren voeg je de kookroom toe. Door roeren en zachtjes aan de kook brengen weer. In een koekenpannetje bak je in een beetje van de boter de soepballetjes. Als ze gebakken zijn, mogen ze bij je soepje. De soep zelf is nu klaar. Als topping serveer je er uitgebakken spekjes bij. Overigens is het zonder dat ook al heel smakelijk. Ik zeg het maar even, als je op de calorietjes wilt letten...

vrijdag 17 juni 2016

Bietjes rucola salade


Ik kon mijn eerste biet oogsten en was als een kind zo blij. Ik heb een bescheiden moestuintje. Maar ik had er wel maar 1, want de anderen waren nog niet volgroeid. Dus maakte ik een salade voor 1 persoon. Maar je kunt de hoeveelheden uiteraard gewoon aanpassen. Overigens moet ik nog steeds wennen aan de naam biet, want wij spraken thuis vroeger altijd over krootjes. Ik vermoed dat het streekgebonden is, want hier in Gelderland zegt niemand 'kroot'.
Nodig voor 1 persoon:
100 gram rode biet
1 laurierblaadje
Halve appel
Handje rucola
1theelepel sesamzaad knoflook
1 theelepel citroensap
1 eetlepel honing
1 eetlepel kruidenazijn
1 eetlepel magere yoghurt
Beetje Marrakech kruidenmix

Als je in de supermarkt een biet koopt, is hij meestal al gekookt. Maar als je bietjes oogst uit je eigen moestuin, moet je een aantal stappen doen. Haal het groen van de biet. Niet te ver afsnijden anders verliest je biet kleur en smaak. Met een borstel maak je de biet schoon onder de kraan. Kook de biet in water met het laurierblaadje. Afhankelijk van de grootte duurt dat korter of langer. Bij mij was het wel een half uurtje. Laat de biet afkoelen. Nu kun je makkelijk het velletje verwijderen en de uiteinden afsnijden. Ik heb er een plastic handschoen voor aangedaan want de kleurstof is nogal hardnekkig van een rode biet. Snij de biet door midden en vervolgens in dunne plakjes. De rucola moet je ook wassen als je het zelf oogst. Doe de rucola en de biet samen in een schaaltje. Schil de appel en snij de helft van de appel in kleine stukjes. Hier mag de citroensap overheen. Zodra je de appel toevoegt, kleurt het roze vanwege de biet. Strooi de sesamzaadjes erover. Maak in een bakje een dressing van honing, kruidenazijn, yoghurt en de Marrakech kruidenmix. Roer goed door elkaar. Serveer apart bij je salade. Weer eens iets heel anders dan een standaard salade. Ik word er blij van!


Op de foto hiernaast een dag opbrengst van mijn moestuintje: worteltjes, snack komkommer, aardbeien, sugar snaps, frambozen en natuurlijk de rode biet! De rucola oogstte ik pas kort ervoor zodat het lekker vers de salade in kon...

donderdag 16 juni 2016

Appel-aardbeiensap


Dit is weer een smakelijk en gezond drankje. Met alleen maar fruit erin. Beter kan niet toch? Je hebt wel een blender nodig.

Nodig:
4 appels
150 gram aardbeien
100 gram mango
1 perssinaasappel
2 eetlepels citroensap
150 ml water

Eerst schil je de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appel in kleine stukjes. Doe in de blender samen met het citroensap. Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snij door midden. Voeg toe aan de appel. Sluit nu de blender en maak fijn. Ondertussen pers je de sinaasappel uit en schil je de mango (je kunt natuurlijk ook mangostukjes kopen). Snij de mango in stukjes. Doe het sinaasappelsap en de mango in de blender. Laat opnieuw draaien. Als al het fruit goed vermalen is, voeg je het water toe. Anders is je sap zo dik dat het niet te drinken is. Dan zou je het moeten eten! Lekker bij de lunch of als gezond tussendoortje. Heerlijk!

Kwarkbollen


Nu ik van mezelf (tijdelijk) minder mag snoepen, zoek ik natuurlijk nog steeds wel naar smakelijke dingen. Maar gezonder. Zo kwam ik op het plan om eens zelf kwarkbollen te maken. En ja, ze zijn lekker! Qua smaak zit het een beetje tussen een scone en een krentenbolletje in.

Dit heb je nodig voor 6 kwarkbolletjes:
100 gram bloem
25 gram amandelmeel
125 gram magere kwark
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zonnebloemolie
60 gram rozijnen
1 ei
10 gram kokos

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem je muffin bakblik en vet 6 van de vakjes in met wat boter of olie. In een mengkom mix je de kwark met het ei door middel van een garde. Ondertussen laat je de rozijnen wellen in een bakje met warm water. Boven de mengkom zeef je de bloem, amandelmeel en het bakpoeder. Spatel dit erdoor. Voeg de olie en de kokos toe. Als de rozijnen 10 minuutjes geweld hebben, giet je ze af en dep je ze droog. Spatel de rozijnen door het beslag. Met de ijslepel verdeel je het beslag over 6 vakjes. Bak de kwarkbolletjes in 15 tot 20 minuten gaar. Lekker om op te smullen met een plakje kaas of een beetje honing.

dinsdag 14 juni 2016

Maaltijdsalade met garnalen


Wat heb je nodig?
200 gram ijsbergsla
Beetje rucola
Een derde deel komkommer
Halve gele paprika
50 gram pasta
Beetje bouillonpoeder
100 gram cocktailgarnalen
6 cherrytomaatjes
2 eetlepels zongedroogde tomaat
1 eetlepel saladekruiden

Voor de dressing:
1 eetlepel knoflookolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel loempiasaus
1 eetlepel woksaus sweet chili (Jumbo)
2 eetlepels magere yoghurt

Dit is een lekkere gezonde salade die volstaat om als maaltijd te gebruiken. Ik at er nog een stukje gebakken pangasius bij. Maar dat mag je uiteraard helemaal zelf bepalen. Eerst kook je de pasta in heet water met wat bouillonpoeder. Laat afkoelen en uitlekken. Was en snij de komkommer en paprika in stukjes. In een grote schaal doe je de sla. Ik deed er wat rucola bij uit eigen tuin, voor een wat pittigere smaak. Was en snij de cherrytomaatjes door. Snij de zongedroogde tomaat in stukjes. Doe alles bij de sla. Ook de afgekoelde pasta. Maak de cocktailgarnalen schoon. Strooi wat saladekruiden over je mooie salade. Heb je geen saladekruiden? Er zit onder andere peterselie, bieslook, zwarte peper en knoflook in. In een bakje doe je alle ingrediënten voor de dressing. Even goed roeren. Apart erbij serveren.

zondag 12 juni 2016

Groente-kruidenomelet


De vrijdag is typisch zo'n dag dat we wel lekker willen eten, maar niet te uitgebreid willen koken. Dus vaak een soepje met een broodje bijvoorbeeld. Dit keer maakte ik er een smakelijke omelet bij. Stiekem nog best gezond want met de nodige groente en verse groene kruiden.

Nodig:
Wat vloeibare boter
4 eieren
50 ml kookroom light
4 blaadjes paksoi
2 bosuitjes
5 champignons
Een derde puntpaprika
1 eetlepel zongedroogde tomaat
2 eetlepels verse groene kruiden (peterselie, bieslook, kerriekruid)
75 gram spekjes
30 gram geraspte 30+ kaas
1 theelepel Marrakech kruidenmix

In een mengkom klop je de eieren met de kookroom los. Was de verse groene kruiden en knip klein. Dit gaat door het losgeklopte ei samen met 1 theelepel Marrakech kruidenmix. Heb je dat niet, leef je dan uit met zelfgekozen kruiden. De groente klein snijden, dus aan de slag met de bosuitjes, paksoi, puntpaprika en champignons. De zongedroogde tomaat klein snijden. In de koekenpan ga je eerst de spekjes uitbakken. Dat kan zonder boter. De groentes meebakken. De zongedroogde tomaat erbij. Zo nodig voeg je nu nog wat vloeibare boter toe als je pan wat droog is. Mocht je deze variant wat te calorierijk vinden: je kunt de spekjes vervangen voor kipreepjes. Dat deed ik voor mezelf ook. Mijn mannen prefereerden de spekjes. Giet het omelet mengsel erbij en laat het op zacht vuur garen. Liefst met een deksel erop. Als je een eindje onderweg bent, mag de geraspte kaas erover. De omelet voorzichtig omkeren zodat beide kanten ongeveer goudbruin zijn. Lekker op een broodje.

zaterdag 11 juni 2016

IJs met advocaat en warme chocoladesaus


Een paar weken geleden had ik zin in een klassiek toetje. Dus werd het dit! Niet moeilijk natuurlijk en snel geregeld. Zoals wel vaker. Maar o zo fijn.

Nodig voor 2 personen:
2 flinke bolletjes vanille ijs
3 eetlepels advocaat
40 gram melkchocolade
2 eetlepels kookroom light
Slagroom

In een bakje breek je de chocolade in stukjes. Doe hier de kookroom light bij. Dit gaat 30 seconden in de magnetron. Maar eerst zet je 2 leuke bakjes klaar. In ieder bakje doe je een flinke bol vanille ijs. De advocaat gaat hier overheen. Zet je slagroom vast klaar. Want zodra je de magnetron zijn werk laat doen, heb je dus na 30 seconden alleen nog wat roerwerk. Zo simpel is het om warme chocoladesaus te krijgen. Over de advocaat doe je de warme chocolade saus en afmaken met een toef slagroom. Je kunt er ook voor kiezen om je chocoladesaus los erbij te serveren in een piepklein kannetje of bakje. Lekker deftig.

Bosvruchten smoothie


Ik zit weer in een gezondere periode momenteel. Kennen jullie vast ook. Voor mijn blog ook niet verkeerd, want zo staan er tenminste ook wat gezondere recepten op.
Wat zit er in?

7 perssinaasappels
250 gram diepvries bosvruchten
250 gram aardbeien
1 banaan
250 ml magere yoghurt
2 eetlepels honing


Pers de sinaasappels uit. Doe het sap in de blender. Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en snij door. Schil de banaan en snij in plakjes. Doe de aardbeien en de banaan in de blender. Ook de bosvruchten mogen zo vanuit de vriezer in de blender. Nu nog de honing en yoghurt erbij. Blender dicht doen en mixen maar! Door de bevroren bosvruchten is je smoothie meteen lekker koel. Je hebt genoeg voor wel 8 glazen vol. Bij onze lunch met 4 mensen ging het helemaal op. Je kunt het serveren met een rietje en het glas versieren met een mooie aardbei.

donderdag 9 juni 2016

Linzen sugar snaps salade


Onlangs kreeg ik een zakje linzen van Hak gratis bij mijn boodschappen. En opnieuw oogstte ik sugar snaps uit de moestuin. Zo ontstond het plan voor deze salade. Het is genoeg voor 2 personen.

Nodig:
200 gram linzen van Hak
150 gram sugar snaps
1/4 deel van kruidenbouillon tablet
5 cherrytomaatjes
80 gram verse ananas
1/3 puntpaprika
1 eetlepel sesamzaadjes met knoflook
1 teen knoflook
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel honing
1 theelepel peterselie
1 theelepel gembersiroop
1 eetlepel knoflookolie

Was de sugar snaps. Snij de puntjes en de draden langs de naden weg. Doe ze in een pannetje met warm water en het beetje kruidenbouillon tablet. Laat ze 3 minuten koken, dan afgieten en laten uitlekken. Spoel de linzen schoon met koud water. Doe in een mooi salade schaal, want het oog wil ook wat toch? De afgekoelde sugar snaps zo nodig door de helft snijden. Was de cherrytomaten en snij in stukjes, net als een derde van een rode puntpaprika. Snij de verse ananas in stukjes. Je kunt natuurlijk ook een blikje gebruiken, maar dat is toch iets minder gezond. Meng alle deze ingrediënten door elkaar. Strooi de sesamzaadjes en de peterselie erover. Maak nu in een kommetje de dressing: 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel knoflookolie en een theelepel gembersiroop. Goed roeren. Pers de knoflook erdoor. Je kunt de dressing apart serveren of over de salade doen. Je kunt deze gezonde salade als onderdeel van een vegetarische maaltijd gebruiken. Tast toe!

dinsdag 7 juni 2016

Rucola pesto


In mijn moestuin is de rucola aan het woekeren. Althans daar lijkt het wat op. Omdat elke dag rucola salade toch gaat vervelen, heb ik er dit keer een pesto van gemaakt. Met de genoemde hoeveelheden heb je genoeg voor 2 bakjes. Kijk voor jezelf wat handig is, je kunt natuurlijk alles halveren. Het bewaren van deze pesto lukt niet zo lang namelijk. In de koelkast blijft het een aantal dagen houdbaar.

Nodig:
75 gram rucola
40 gram walnoten
2 teentjes knoflook
30 gram geraspte 30+ kaas
50 ml olijfolie
2 eetlepels zongedroogde tomaat
2 eetlepels olie van de zongedroogde tomaat
Beetje citroensap
Peper en Italiaans zeezout

Pluk de rucola uit je moestuin of koop 'm in de supermarkt...De lange stelen haal je eraf en was de rucola goed als het direct uit de tuin komt. Doe het in een hoge beker. Doe de olijfolie erbij en pers de knoflook erboven. Maak fijn met de staafmixer. De walnoten kun je ook met hulp van een staafmixer fijnmaken of met de stamper en vijzel. De fijngemaakte walnoten mogen bij het rucola mengsel. De geraspte kaas, de zongedroogde tomaten en olie gaan erbij. Dan nog wat citroensap, peper en Italiaans zeezout. Opnieuw de staafmixer erdoor en ja hoor, je rucola pesto is al klaar! Als het een uurtje staat, is het lekker op smaak. Ideaal als beleg op een stokbroodje bij je bbq...

zondag 5 juni 2016

Sugar snaps met serrano ham op de bbq

Ik ben zo blij met mijn moestuintje. Vooral als het goed gaat natuurlijk. Dus weinig slakken en gedoe. Dat alles groeit en bloeit en er lekker wat te oogsten is. Zoals mijn sugar snaps. Een andere benaming is suikererwten. Het is zo'n groente die je normaal gesproken zal wokken. Maar vandaag stond barbecueën op het programma. Dus verzon ik er wat op. En ik kan je vertellen, het was een succes!


Dit is genoeg voor 4 personen als bijgerecht:
125 gram sugar snaps
1/4 deel kruidenbouillon tablet
8 plakken serranoham
2 eetlepels zongedroogde tomaat
Beetje peper
Beetje vloeibare boter

Na het oogsten (of kopen in de supermarkt, kan ook hoor haha...), was je de sugar snaps. Je snijdt de puntjes eraf en je moet meteen de draad die langs de naad van deze peul loopt meenemen met je mesje. Dit moet aan beide zijden. Doe ze in een pannetje met een laagje kokend water met de kruidenbouillontablet erbij. Laat 3 minuutjes koken en giet af. Een aluminiumbakje wat geschikt is voor de bbq, vet je in met een klein beetje boter. In elk plakje serrano ham wikkel je 4 sugar snaps. Leg de 8 rolletjes in het bakje. Verdeel de zongedroogde tomaat erover en een beetje peper. Nu gaat het nog 10 minuten op het bbq rooster. Af en toe draaien met de tang. Klaar. Super lekker!

Zomerse smoothie


Het blijft deze week mooi weer, dus tijd voor een lekkere frisse zomerse smoothie. Met deze hoeveelheden heb je genoeg voor 6 grote glazen.

Nodig:
7 perssinaasappels
1 banaan
4 pruimen
90 gram mango
200 ml yoghurt
2 eetlepels honing

Pers de sinaasappels uit. Doe het sap in je blender. Schil en snij de banaan in stukjes. Schil de pruimen, haal de pit eruit en snij het vruchtvlees in stukjes. Ook de mango in stukjes. Nu nog de honing en yoghurt erbij. De blender afsluiten en mixen maar! Serveren met een rietje en een paar ijsblokjes. Echt zomers genieten....

vrijdag 3 juni 2016

Pangsit Goreng

Dit is wel een heel smakelijk bijgerecht voor als je wilt uitpakken met een uitgebreide Chinese maaltijd. Qua vulling heb je verschillende opties voor een pangsitvel. Aangezien mijn man niet houdt van garnalen, heb ik die er niet door gedaan. Al zie je op internet wel vaak de combi van gehakt met garnalen als vulling.

Dit heb ik gebruikt:
Een pakje pangsitvellen
125 gram half om half gehakt
50 gram klein gesneden prei
1 fijn gesneden rode ui
1 teen knoflook
1 theelepel gembersiroop
1 theelepel ketjap manis
Mespuntje sambal
Beetje laos
Beetje ketoembar
Beetje peper en zout
Eiwit

Het eiwit heb je alleen maar nodig als 'lijm'. De ui en prei snij je klein. Doe door het gehakt. Zo ook alle smaakmakers. Meng door elkaar. Pangsitvellen kun je bij de toko kopen, maar waarschijnlijk ook wel bij een uitgebreidere supermarkt. Laat de vellen ontdooien. Per vel gebruik je een kleine eetlepel vulling. Hoe je het beste kunt vouwen, kun je zien in het instructie filmpje wat mijn zoon maakte of onderaan nog eens rustig in de collage. De frituurpan moet 180 graden warm zijn. De pangsit goreng hoeft er maar kort in, ongeveer 1,5 minuut. Lekker met een beetje loempia saus.


IJs met warme sinaasappel


Super snel een toetje nodig? Wat toch net een beetje feestelijk is? Dan is dit een prima optie!
Deze hoeveelheden zijn per persoon:

1 sinaasappel
1 eetlepel honing
1 eetlepel mandarijnlikeur
Beetje vloeibare boter
1 bolletje vanille ijs

Snij de sinaasappel in plakken. Snij de randjes eraf. In een koekenpan doe je wat vloeibare boter. Doe in de warme boter de sinaasappelschijven. Verdeel de honing erover. Laat het een beetje karamelliseren. Nu mag de likeur erbij. Draai de schijfjes ook om zodat ze uiteraard aan beide zijden 'gebakken' worden. Voor kinderen kun je de likeur uiteraard skippen. Neem een leuk schaaltje of schoteltje en doe hier een bolletje vanille ijs op met behulp van een ijslepel. Leg hier bovenop en omheen de sinaasappelschijven. Eventueel afmaken met een beetje slagroom.

donderdag 2 juni 2016

Pisang Goreng


Tijd om weer een aanvulling te doen op de Chinese gerechten van mijn blog. Een zoet bijgerecht dit keer. Gefrituurde banaantjes in een deeglaagje.

Dit heb je nodig:
100 gram zelfrijzend bakmeel
Half zakje vanillesuiker
Helft van een losgeklopt ei
70 ml melk
2 grote bananen
Wat poedersuiker

Maak in een mengkom het beslag. Doe eerst het meel en de vanillesuiker erin. Het ei erbij en dan beetje bij beetje de melk. Zorg dat je een glad beslag krijgt door goed te kloppen met de garde. Laat het even staan. Schil de bananen. Snij ze in 3 of 4 stukken (afhankelijk van hoe groot jouw bananen zijn) en ook overdwars door. Verwarm je frituurpan voor op 180 graden. Doe de banaanstukjes in het beslag en schep het voorzichtig om. Met een schuimspaan doe je een paar banaanstukjes met beslag in je frituurpan. Dat werkt beter dan je mandjes omhoog zetten want dan plakt het beslag erg vast aan je mandje. Je ontkomt er niet helemaal aan dat je aan het eind misschien wat losse stukjes uit je olie moet vissen. Maar goed, dat hoort erbij. Doe er niet teveel tegelijk anders ben je straks de pisang! Met een paar minuutjes heb je goudbruine pisang goreng. Bestrooien met wat poedersuiker en smullen maar. Je kunt het als bijgerecht eten, maar ook als toetje. Jouw feestje!