dinsdag 31 mei 2016

Spritsen


Ik hou van spritsen. Mijn zoon houdt van spritsen. Mijn man dacht dat hij niet van spritsen hield. Tot nu. Gisteren was ik even boven en had hij al koffie gezet. Ik bood hem een sprits aan. Hij bekende dat hij er net 3 achter elkaar had opgegeten. Daar kan ik dus alleen maar van grijzen...
Spritsen maak je met behulp van wrijfdeeg. Om te beginnen heb je een schone aanrecht of werkplek nodig, die je vervolgens weer vies maakt. Maar eerst zal ik verklappen wat je nodig hebt!

150 gram zachte roomboter
Half zakje vanillesuiker
100 gram witte basterdsuiker
Helft van een losgeklopt ei
200 gram bloem

Je start door de zachte roomboter met de basterdsuiker en vanillesuiker op de aanrecht te leggen. Je klopt 1 ei los in een bakje, je hebt de helft nodig. De bloem weeg je vast af. Nu ga je de boter met de suiker mengen door te wrijven. Je wrijft net zolang tot je geen klontjes suiker meer voelt. Uiteindelijk is het een mooi zacht mengsel. Dan mag de helft van het ei erbij plus de bloem mag er boven gezeefd worden. Je kneed verder tot het een stevig deeg is. Met een spatel kun je alles bij elkaar verzamelen. Nu heb je een spuitzak nodig met een gekartelde spuitmond. De oven verwarm je voor op 160 graden. Op een bakplaat leg je bakpapier. Hierop spuit je zigzaggend de spritsen. Hou genoeg tussenruimte want ze worden nog wat groter. Na ongeveer 17 minuten zijn ze klaar. Laat ze afkoelen op een rooster. Zooooo lekker!

zondag 29 mei 2016

Eierkoek variaties


Met dit recept heb je wat variaties op de gewone eierkoek. Ik heb ervoor gekozen om de citroenrasp achterwege te laten.
Wat heb je nodig?
1 ei
50 gram suiker
50 gram bloem
Halve theelepel bakpoeder
Snufje zout
30 gram rozijnen
of
20 gram chocodrops
of
3 stukjes fudge

De oven voor verwarmen op 180 graden. In een mengkom doe je het ei met de suiker. Mix deze lang genoeg. Een minuut of 5 zodat het lekker luchtig is. Daarna mix je niet meer, maar spatel je alleen nog. Zeef de bloem erboven samen met een beetje zout en het bakpoeder. Met de spatel dus rustig erdoorheen mengen. Afhankelijk van welke smaak je kiest, voeg je de rozijnen of de chocodrops of kleingesneden fudge toe. Ook dit spatel je erdoor. Dan met een lepel maak je hoopjes op het bakpapier. Hou genoeg ruimte ertussen want ze lopen uit. Na 10 minuten in de oven zijn ze klaar. Niet te lang laten liggen, want verse zelfgemaakte eierkoeken smaken snel minder lekker. Goed excuus toch?

vrijdag 27 mei 2016

Ajam Pangang Perzik


De oorsprong van dit recept gaat terug naar een vriendje wat ik lang geleden had. Hij kon niet heel goed koken, maar dit recept kon hij wel lekker klaarmaken. Door de jaren heen heb ik het wat aangepast. Het combineert goed met nasi, bami of gewoon witte rijst. Een fijn onderdeel van een uitgebreide Chinese maaltijd ook.

Benodigdheden:
350 gram kipfilet
1 eetlepel kipkruiden
1 teen knoflook
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel gembersiroop

Beetje vloeibare boter
1 rode ui
6 halve perziken en wat siroop
Helft van grote pot atjar tjampoer
1 fles ketchup (450 ml)
Helft van pak tomatensaus (250 gram)
1 eetlepel citroensap
1 theelepel ve-tsin
1 theelepel laos
2 eetlepels gembersiroop
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal oelek

Zorg ervoor dat de kipfilet een tijdje in de marinade kan staan, zo kunnen de smaken er goed intrekken en is je kip lekker mals. Snij of knip de kipfilet in stukjes. Strooi de kipkruiden erover, pers de knoflook erbij. Doe 2 eetlepels ketjap en 1 theelepel gembersiroop erbij en hussel het om. Laat het in ieder geval minstens een half uur staan, langer mag. In een braadpan doe je, als het marineren klaar is, wat vloeibare boter. Bak hierin de kip. Snij de ui in stukjes, net als de perziken. Doe de ui bij de kip. Roer af en toe om. De perzik mag erbij, net als de wat uitgelekte atjar. De ketchup en tomatensaus zorgen ervoor dat je een saus krijgt. Doe ongeveer 5 eetlepels van de perziksiroop bij de saus. Alle smaakmakers gaan er in: sambal, citroensap, ketjap, gembersiroop en de kruiden ve-tsin en laos. En klaar ben je al weer!Mocht je nu wat overhouden? Geen probleem, je kunt het prima invriezen.

donderdag 26 mei 2016

Gefrituurde garnalen


Kijk, hier word ik nou heel vrolijk van! Een super simpel recept en o zo lekker om op te smikkelen. Heerlijk als bijgerecht bij een Chinese maaltijd, maar ook een topper als snack. Op een feestje of gewoon omdat je er zin in hebt. Hoeveel je nodig hebt, zal afhangen van wat je nog meer te bikken hebt. Mijn zoon en ik hebben hier samen van gesmikkeld en dat was qua hoeveelheid genoeg. Dus kijk zelf even of je meer nodig hebt of niet.

Nodig:

100 gram cocktailgarnalen
1 theelepel viskruiden
beetje knoflookpoeder
Helft van losgeklopt ei
30 gram bloem
30 gram paneermeel

Laat de frituurpan opwarmen tot 175 graden. Klop het ei los in een bakje. Doe de bloem en de paneermeel ieder in een eigen bakje. De viskruiden gaan over de cocktailgarnalen. Maal knoflookpoeder naar smaak erover. Haal nu de garnalen door het ei, dan door de bloem en als laatste goed door de paneermeel. Je hoeft de garnalen maar heel kort te frituren, ongeveer 1,5 minuut. Doe er niet teveel tegelijk in je mandje anders plakken ze vast aan elkaar. Ik deed er ongeveer 5 per keer, maar het hangt natuurlijk samen met de grootte van je frituurpan. Laat even uitlekken op een stukje keukenrol. Deze gefrituurde garnalen smaken heerlijk met wat loempiasaus. Hmmmm... ik heb er nu al weer zin in!

dinsdag 24 mei 2016

Bokkenpootjestaart met Griekse yoghurt


Op Facebook zag ik bij iemand een bokkenpootjestaart voorbijkomen. Ik had er nog nooit van gehoord. Dus ging ik op zoek en inderdaad er zijn heel wat recepten van te vinden. Ik wilde niet alleen een zoete smaak krijgen dus koos ik ervoor om de melk te vervangen voor Griekse yoghurt. Met een friszoet resultaat. Het is wel een taartje wat je niet te lang moet laten staan. Het gaat snel in smaak achteruit. Het is maar dat je het weet. De hoeveelheden zijn dan ook geschikt voor een bescheiden taartje. Ik maakte een vierkante (maat 15 bij 15 cm). Handig om in een springvorm te maken met om te beginnen een stuk bakpapier op de bodem.

Maar ik zal eerst vertellen wat je aan boodschappen nodig hebt:
1 pak bokkenpootjes
8 bastognekoeken
50 gram roomboter
250 gram Griekse yoghurt
1 pakje kloppudding vanille
5 eetlepel advocaat
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix

De bodem bevat verkruimelde bastognekoeken. Die moet je dus fijnmaken. Bijvoorbeeld in een theedoek en dan met de deegroller tekeer gaan. Smelt de roomboter en roer dit door de bastognekruimels. Dit is de bodem van je taart. In veel recepten gebruiken ze alleen de bokkenpootjes maar dat leek me veel te slap en kruimelig, dus vandaar mijn keus. Druk de kruimels aan met de bolle kant van de lepel. Snij nu 4 van de bokkenpootjes in kleine stukjes en strooi deze over de bodem. Doe in een mengkom de Griekse yoghurt met de advocaat en meng met de kloppudding. Mix dit volgens de instructie op het pakje. In een andere beker klop je met de mixer de slagroom met de vanillesuiker en klopfix. Dat wordt snel stevig. Spatel nu de kloppudding en de slagroom door elkaar. Giet dit over de taartbodem. Maak de bovenkant netjes glad met een spatel. Nu snij je opnieuw 5 bokkenpootjes in kleine stukjes. Strooi over de taart. Snij nu 3 bokkenpootjes door de lengte. Versier hiermee de bovenkant van je taart. Laat de taart opstijven in de koelkast. Dat is met een paar uur wel in orde. Dan kun je voorzichtig (eerst met een mes langs de rand testen of het makkelijk los gaat) de springvorm verwijderen en de taart op een bordje zetten om te serveren.

Champignonragout


Ik wilde iets pakken uit de koelkast en zag dat mijn champignons er wat minder florissant uitzagen. Dat was reden voor mij om er snel iets mee te doen. Want weggooien is zonde. De foto's waren niet zo mooi zag ik achteraf, helaas. Lekker was het echter wel. Dat is toch het belangrijkste. Je kunt het gebruiken als voorgerecht of als bijgerecht of als vleesvervanger.

Dit heb je nodig:
1 bakje champignons
25 gram vloeibare boter
1 theelepel Marrakech kruidenmix
2 theelepels knoflook koriander woksaus
1 teen knoflook
25 gram bloem
300 ml heet water
30 ml rode port
1/3 van een bouillontablet
Eventueel verse groene kruiden

Snij de champignons in plakjes. Verwarm de boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin. Pers hierboven de knoflook. Strooi de Marrakech kruidenmix erover. Heb je die niet, kies dan voor peper en wat andere pittige kruiden. Doe de woksaus erbij en roer af en toe om. De bloem mag erdoor, goed doorroeren en even laten garen. Dan beetje bij beetje het hete water erin. Steeds roeren zodat er geen klontjes in komen. Verkruimel het stukje bouillon tablet erboven. Ook de port mag erbij. Als laatste kun je nog wat verse groene kruiden erover strooien als je het serveert. Goede combi met een zelfgebakken broodje. Genoeg recepten te vinden hier toch?

zondag 22 mei 2016

Italiaanse bol


Dit broodje leerde ik kennen bij Bakker Bart. Daar kon je een Italiaanse bol beleggen met kaas, salami en chorizo en paprika in het zuur. Misschien kan het nog steeds, dat weet ik niet. Maar met dit recept kun je zelf heerlijke Italiaanse bolllen maken, dus dan hoef je de deur niet eens uit.

Dit is nodig voor 6 flinke bollen:
500 gram bloem
300 ml lauw water
1 zakje gist
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1,5 theelepel Italiaans zeezout
2 eetlepels kruidenolie
2 eetlepels zongedroogde tomaat
30 gram Italian flakes (kaas)
25 gram pijnboompitten
15 gram roomboter
Sesamzaadjes

Als je een broodbakmachine hebt, dan doe je het volgende: gooi de bloem, het water, de gist, de Italiaanse kruiden, het Italiaans zeezout en de kruidenolie bij elkaar in de bak. Zet je machine op deeg mengen en je laat het apparaat zijn werk doen qua kneden en rijzen. Heb je geen machine, zal je alles in een mengkom moeten kneden tot een soepel deeg. Vervolgens met een schone theedoek erover op een warme plek zetten (zonder tocht) voor in ieder geval 1 uur zeker. Ondertussen heb je dus alle tijd om de zongedroogde tomaat in stukjes te snijden, de pijnboompitten wat fijner te hakken (kan met een staafmixer)en de stukjes kaas wat fijner te snijden. Dat mag met elkaar in een bakje. Wanneer het deeg klaar is met rijzen, ga je dit mengsel erdoor mengen. Is alles goed vermengd, ga je 6 bollen vormen. Met de weegschaal kun je checken of ze ongeveer even groot zijn. Je moet een bakplaat bedekken met bakpapier. De oven voor verwarmen op 190 graden. Leg de bollen op het bakpapier met voldoende afstand. Snij ze voorzichtig in (2 lijntjes die parallel lopen, dat hoort bij een Italiaanse bol) met een scherp mespuntje. Leg er opnieuw een theedoek over en laat nog een half uur rijzen. Na het half uur de boter smelten. Bestrijk hiermee de bollen en bestrooi met sesamzaadjes. Ik gebruikte de smoked sesamzaadjes en de sesamzaad met knoflook. De bollen afbakken in ongeveer 20 tot 25 minuten. Lekker met een kipburger erop!

Kipburgers


Ooit verkochten ze bij de Ah van die lekkere verse kipburgers met ham en kaas erdoor. Om een voor mij onduidelijke reden zijn ze ermee gestopt. Ze hebben nog een tijdje wel een Mexicaanse kipburger in het assortiment gehad. Maar die kon ons niet bekoren. Dus hoogste tijd om eens te kijken of ik zelf een kipburger kon fabriceren. Nu zou ik natuurlijk voor heel makkelijk kunnen gaan en al kant en klaar kipgehakt kunnen kopen. Maar ja, soms ben ik nieuwsgierig. Ik wilde namelijk ook wel eens weten wat mijn staafmixer allemaal kon....Ondertussen weet ik dat je daarmee dus kipfilet kunt omtoveren in kipgehakt!

Tijd om de benodigdheden te verklappen voor 6 stuks:
400 gram kipfilet
30 gram geraspte 30+ kaas
30 gram hamblokjes
1 eetlepel paneermeel
1 eetlepel kipkruiden
1 theelepel Marrakech kruidenmix
1 eetlepel ketchup
Vloeibare boter om in te bakken

Okidoki aan de slag! Snij de kipfilet in kleine stukjes (of knippen mag ook hoor). Doe dit in kleine porties (per 100 gram ongeveer) in een hoge beker en ga het te lijf met de staafmixer. Let wel op dat er niet teveel vet om de as heen draait. Anders moet je dat tussendoor voorzichtig weghalen. Bij mij hoefde het pas op het eind, eerlijk gezegd. Zorg zo dat al je kipfiletstukjes gehakt worden. Snij de hamblokjes klein. Doe alle ingrediënten door elkaar en prak door het gehakt. Draai er ballen van die je plat maakt zodat het stiekem toch weer burgers worden. Laat in de koekenpan de boter warm worden en bak hierin de kipburgers aan beide zijden bruin. Lekker op een zelfgebakken broodje. Maar een kant en klaar broodje kan natuurlijk ook. Wij aten ze op een Italiaanse bol met wat rucola en zelfgemaakt mayo. Genieten!

zaterdag 21 mei 2016

Bosvruchten Eton Mess


Dit is een heerlijk toetje dat weer uit wat verschillende componenten bestaat. Om te beginnen maak je de meringue omdat het lang duurt voordat de schuimpjes helemaal gedroogd zijn. Dan de bosvruchtensaus omdat je daarmee bosvruchtenijs maakt. Dat moet ook nog een tijdje in de vriezer om goed stevig te zijn. Met andere woorden, start met je voorbereidingen dus op tijd. Eerder maakte ik al een eigen versie van Eton Mess . Dit is ook weer een eigenwijze versie omdat het nu met ijs is. Maar ik hou ervan, lekker eigenwijs experimenteren. Jij ook?
Dan heb je dit nodig:
Half zakje meringue mix van dr Oetker
30 ml water

150 gram zomerfruit (bosvruchten) diepvries
6 eetlepels verse sinaasappelsap
2 eetlepels suiker

Halve liter vanille ijs
3 eetlepels bosvruchtensaus

50 gram bosvruchten
Slagroom

Volg de instructies op het pakje om de meringue te maken. je hoeft geen prachtige vormen te spuiten want je breekt de meringue toch in stukjes voor dit toetje. Maar ongeveer even groot is wel belangrijk anders zijn ze niet tegelijk klaar. Na het uur in de oven op 100 graden, moeten ze nog 2 uur drogen in de oven (die dan al uit is hoor...). Je doet de oven pas open als de meringue mooi opgedroogd zijn. Voor de bosvruchtensaus doe je het fruit met de sinaasappelsap in een pannetje. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen, zo ongeveer 10 minuten is goed. Dan zet je het uit. Doe de saus in een hoge beker en pureer het met de staafmixer. Doe het door een zeef zodat de wat grotere pitjes niet in je saus zullen blijven. Laat de saus afkoelen. Als de saus is afgekoeld, haal je een halve liter ijs uit de vriezer en meng je dit met 3 eetlepels van de saus in een kom. Met een vork kun je dit goed doorprakken. Doe dit bosvruchtenijs terug in de vriezer zodat het hard wordt. Laat 50 gram van de bosvruchten ontdooien. Als je zover bent om het toetje te gaan samenstellen, begin je met een meringue in stukjes te breken. Die gaat onderin je dessert glas. Dan een bolletje van je ijs. Hier en daar een vruchtje en een lepel van de bosvruchtensaus. Je begrijpt het al, gewoon een beetje aanrommelen en eindigen met een toef slagroom. Oei oei, zo lekkerrrr!

Amandelkletskoppen met fudge


Ik heb laatst kletskoppen gemaakt, maar dan wel 3 versies. Een met hazelnoten, een met amandelschaafsel en een met amandelschaafsel en fudge. De laatste zijn echt heerlijk! Extra knapperig vanwege de fudge! Het enige is dat je wel grillige vormen krijgt vanwege die toegevoegde fudge. Maar ja, een kniesoor die daar op let...

Deze spullen heb je nodig:
30 gram amandelschaafsel
30 gram roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
25 gram witte basterdsuiker
25 gram bloem
Halve theelepel kaneel
Beetje zout
1 eetlepel water
40 gram fudge (4 blokjes)

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg op een bakplaat bakpapier. Hou straks genoeg tussenruimte want de kletskoppen lopen nog flink uit. In een mengkom doe je de suiker door elkaar, samen met het beetje zout en de kaneel. Maak het amandelschaafsel nog een beetje fijner en doe het erbij. Smelt de roomboter en voeg het toe. De bloem mag er ook bij. Roeren en als het niet meer lukt, kneden maar. Zo nodig wat extra bloem pakken. De stukjes fudge moet je in kleine blokjes snijden. Kneed deze door het deeg. Ik heb zelf nog een eetlepel water toegevoegd omdat mijn deeg wat meer samenhang nodig had, maar misschien is dat niet echt noodzakelijk. Draai balletjes van het deeg. De balletjes wegen zo'n 10 gram per stuk. Zo krijg je ongeveer dezelfde grootte aan koekjes. Met een minuut of 7 zijn je kletskoppen met fudge al klaar. De bakplaat moet hoog in de oven staan. Je kunt vast niet alle koekjes tegelijk in je oven krijgen, dus het is maar goed dat de baktijd niet zo lang is. Anders sta je de hele middag in de keuken. En je moet toch tijd overhouden om te kletsen met een kletskop erbij?

vrijdag 20 mei 2016

Baklava


Ik hou wel van Grieks eten en dus ook van Griekse lekkernijen. Dus baklava hoort er bij! Het was al weer een tijdje geleden dat ik het had gemaakt. Daardoor maakte ik veel te veel en liet ik het wat aan de lange kant in de oven. Uiteraard heb ik het recept voor jullie aangepast. Met de onderstaande hoeveelheden heb je 9 stukjes, niet te groot, maar dat hoeft ook niet want het is best machtig. Bovendien heel lekker in combinatie met een bolletje ijs als je het als toetje wilt serveren.

Dit heb je nodig:
80 gram filodeeg
100 gram walnoten
Halve theelepel kaneel
Halve theelepel koekkruiden
Kwart theelepel gemalen kruidnagel
30 gram bruine basterdsuiker
50 gram roomboter
1 sinaasappel voor de rasp en sap
75 gram kristalsuiker
50 gram honing

Haal het filodeeg uit de vriezer. Leg dit in een vochtige theedoek. Want anders droogt het meteen uit. Op deze manier kan het ontdooien zonder dat het te breekbaar wordt. Maak de walnoten fijn met hulp van de staafmixer. Meng door de walnoten de bruine basterdsuiker, kaneel, koekkruiden en kruidnagel. Pak een ovenschaal en vet deze in. Smelt de roomboter in de magnetron. De oven voor verwarmen op 175 graden. Nu moet je kijken of je filodeeg al de juiste maat heeft voor je ovenschaal. Anders kun je het op maat knippen met een schaar. Je moet er voorzichtig mee omgaan, want het breekt snel. Haal er 1 laagje af en besmeer het met de gesmolten boter. Dan nog een laagje deeg en weer boter en nog eens. Dan mag het notenmengsel erop. Ik deed steeds een flinke opscheplepel. Dan weer een paar laagjes deeg met boter, dan weer noten. Je eindigt met laagjes deeg. Ik heb 3 lagen walnoot gemaakt. Probeer alvast de verdeling met een mes te maken door inkepingen te maken. Je moet straks 9 stukjes krijgen. Nu gaat de baklava in de oven. Ik had het er een half uur in, dat was dus echt te lang. Ik denk dat 20 tot 25 minuten prima is. Terwijl de baklava in de oven staat, kun je de siroop maken. Boen de sinaasappel en rasp de schil. Pers de sinaasappel uit. Je moet ongeveer 100 ml sap hebben met de rasp erin. Doe de kristalsuiker erbij en breng aan de kook. Roeren en laten inkoken. Na een minuut of 10 mag de honing erin. Nog even zachtjes laten pruttelen. Daarna van het vuur af en wat laten afkoelen. Als de baklava uit de oven komt, doe je met een lepel flink siroop erover. Je houdt waarschijnlijk wel wat over, maar dat kun je dan, indien gewenst nog over je bolletje ijs doen. De baklava moet een beetje plakkerig en smeuïg zijn.

dinsdag 17 mei 2016

Pizza met spekjes en courgette


Ik hou ervan om wat te experimenteren met toppings op mijn pizza's. Je kunt ook al andere recepten vinden op mijn blog. Dit keer heb ik niet zelf pizzadeeg gemaakt, maar zo'n blikje gebruikt waar de tomatensaus ook al bij zit van de Albert Heijn. Niets mis mee, al rol ik het deeg dan wel nog wat verder uit omdat ik hou van een dunne bodem.

Voor de pizza heb je nodig (voor 1 persoon dus):
Helft van pizzadeeg en tomaten saus
60 gram courgette
30 gram spekjes
1 eetlepel zongedroogde tomaat
1 eetlepel kipreepjes
5 mini mozzarella bolletjes
50 gram geraspte 30+kaas
Italiaans zeezout
1 eetlepel kruidenolie
Beetje Italiaanse kruiden

Zoals gezegd rol ik het deeg dus verder uit op een stuk bakpapier. De oven voorverwarmen op 200 graden. De tomatensaus verspreiden over het deeg. Was en snij de courgette in dunne plakjes welke je nog een keer door de helft doet. Verdeel deze over de pizza. Besprenkel de courgette met de kruidenolie en met wat van het Italiaans zeezout. Bak in een koekenpannetje de spekjes uit zonder boter of olie te gebruiken. Verdeel de uitgebakken spekjes over de pizza. Snij de mozzarella bolletjes door midden en maak de zongedroogde tomaat in kleine stukken. Verdeel beiden over de pizza. Dan nog de kipreepjes verdelen en eindigen met de geraspte kaas. Nu nog wat Italiaanse kruiden erover. Kwartier in de oven en smullen maar! Lekker met rucola salade erbij...

maandag 16 mei 2016

Italiaanse rucola salade

Naast lekker bakken en koken en erover bloggen, heb ik nog wat andere hobby's. Zoals mijn moestuintje. Zo leuk en ontspannend om een beetje aan te klooien en toch resultaat te kunnen zien en vooral proeven. Zo heb ik een tijdje terug wat sla soorten geplant. Waaronder rucola. Want ik hou wel van die slasoort met een beetje pit! 4 kleine rucola plantjes voor slechts 1,09. En nu heel veel rucola. Zoals je op de foto wel kunt zien...Heerlijk om een beetje op je cracker met kaas te doen bijvoorbeeld. Maar ook zo fijn als salade. Van de week at ik zelfgemaakte pizza en dan heerlijk verse sla erbij. Kan ik echt van genieten. Dus zal ik je eens verklappen wat ik daar zoal in doe.

Italiaanse rucola salade
2 handjes rucola
Eventueel nog wat andere sla naar smaak
5 cherry tomaatjes
5 mini mozzarella bolletjes
1 eetlepel Italian flakes (kaas)
1 eetlepel zongedroogde tomaat
Wat Italiaans zeezout en peper
1 theelepel knoflookolie
1 theelepel kruidenazijn
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
Verse bieslook, peterselie en kerrieplant naar smaak


Als je de rucola vers plukt uit je tuintje dan moet te het eerst wassen uiteraard en checken of de slakken niet al vrolijk gestart zijn met de sla (zijn blijkbaar ook gezonde beestjes, ze zijn dol op sla). Ik breek het dan 1 keer door omdat ik zulke lange stengels niet prettig vind eten. Was de tomaatjes en snij door midden. De mini mozzarella bolletjes snij je door. Snij de zongedroogde tomaat in stukjes. Rooster in een pannetje zonder boter of olie de pijnboompitten. Strooi de Italian flakes erover. Op smaak maken met peper en Italiaans zeezout. De olie en azijn erover. Alles door husselen. De verse kruiden plukken, wassen en knippen. Heb je geen kerrieplant, geen ramp, pak je wat anders wat je lekker lijkt. Of je begint een kruidentuintje. O ja, ik eet deze salade gerust in mijn uppie op. Dus ben je met meerdere mensen, maak dan wat meer klaar. Soms is simpel zo fijn!

Hazelnootkletskoppen


Dit is een knapperig koekje. Zo horen ze te zijn. Deze zijn met hazelnoot maar je kunt ze ook met amandelen maken (dat recept komt later nog). Het is een beetje afhankelijk van de grootte van je koekje, maar ik denk dat je er al snel een stuk of 20 kunt maken met deze hoeveelheden.
Nodig:
25 gram gehakte hazelnoten
50 gram bruine basterdsuiker
25 gram witte basterdsuiker
Halve theelepel kaneel
Beetje zout
25 gram bloem
30 gram roomboter

In een mengkom doe je de bruine en witte basterdsuiker door elkaar. Een ietsje zout erbij plus de kaneel. Ook de fijngehakte hazelnoten mogen erbij. Ik koop deze altijd al kant en klaar in Duitsland in zakjes. Betaalbaar en prima van smaak naar mijn idee. Smelt de roomboter en roer het erdoor. De bloem gaat erin en als het roeren niet meer werkt, ga je kneden. Het kan goed zijn dat je nog wat extra bloem moet toevoegen omdat het anders te erg aan je vingers plakt. Dan is het trouwens ook erg handig als je nu al de oven hebt voor laten verwarmen omdat je anders met smurrie vingers staat (ik zal geen namen noemen wie zoiets overkwam, ik fluit nu nonchalant een liedje haha...). Maar die oven staat dus al op 190 graden! Draai balletjes van dezelfde grootte. Ik heb ze gewogen want ik ben niet zo goed in schatten. Allemaal rond de 9 gram. De balletjes op een stuk bakpapier op de bakplaat leggen, met flinke tussenruimte omdat deze koekjes aardig uitlopen. Met zo'n 6 tot 7 minuten zijn ze al klaar. Je moet de bakplaat een beetje hoog in de oven plaatsen. Af laten koelen en dan van het bakpapier halen. Nodig een vriendin uit om te kletsen met een kletskop erbij. Gezelligheid!

zondag 15 mei 2016

Granola

Ik eet vrijwel altijd op werkdagen in de ochtend magere yoghurt met stukjes banaan en soms wat ander fruit. Daar bovenop dan een beetje cruesli met chocolade. Maar echt gezond is die kant en klare cruesli niet want een flinke dosis suiker. Dus tijd om eens te proberen hoe dat smaakt als je het zelf maakt! Ik moet zeggen dat ik verwacht dat dit weer een blijvertje gaat worden. Ik maak ondertussen ook al herhaaldelijk ontbijtkoek en crackers zelf om het hele gezin er blij van wordt. Dus die granola kan er ook nog wel bij. Zowel granola als cruesli is geroosterd (muesli dus niet), maar bij cruesli heb je van die grotere stukken. Bij granola is dat minder, maar zeker niet minder lekker met al die noten en pitten.

Dit heb je nodig voor een voorraadje granola
(je kunt het wel een tijdje bewaren):

150 gram havermout
50 gram hazelnoten
100 gram walnoten
50 gram pittenmix
10 gram sesamzaadjes
30 gram geraspte kokos
90 gram honing
4 eetlepels kokosolie
1 theelepel gembersiroop
1 theelepel kaneel
1 theelepel cacaopoeder
2 eetlepels water
30 gram choco drops

Verwarm de oven voor op 175 graden. In een mengkom doe je de havermout, de pittenmix, de sesamzaadjes en de kaneel en cacao. De noten hak je fijn, maar niet te klein hoor! Alle noten erbij doen, plus de kokos. Nu giet je de honing erover. De kokosolie maak je vloeibaar door het even in een bakje in de magnetron te verwarmen. Zo kun je de eetlepels kokosolie erover doen en het water. Schep alles goed door elkaar. De choco drops gaan er pas in na het bakken in de oven. Je kunt natuurlijk later ook andere dingen toevoegen als gedroogd fruit, rozijnen, verzin zelf maar. Maar eerst eens het boeltje afmaken...dus leg een bakpapier op de bakplaat en verdeel de granola goed. Het moet een kwartier in de oven, maar halverwege moet je het omscheppen. Als het klaar is, goed laten afkoelen. Dan kun je de choco drops erdoor doen of wat je zelf nog bedenkt. Mmmmmm lekker hoor!

Havermout pancakes met appelmoes

Zin in een lekker ontbijtje? Maar toch gezond? Dat kan! Met deze Amerikaanse pannenkoekjes (daarom de naam pancakes in het recept). Geen toegevoegde suiker en op basis van havermout. De ultieme test was natuurlijk mijn zoon van 12. Ik stond al bijna klaar met de poedersuiker, maar dat was niet nodig, zo zei hij. Maar je kunt natuurlijk een beetje smokkelen en het er toch bijdoen. Ik zal het niet verder vertellen hoor....

Dit heb je nodig voor de appelmoes:
4 appels
1 eetlepel citroensap

Voor 6 pancakes (kleintjes dus):
75 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
1 ei
Beetje zout
4 eetlepels appelmoes
50 ml magere melk
Vloeibare boter om de pancakes in te bakken

Schil de appels, verwijder klokhuis en snij in kleine stukjes. Doe in een pannetje met een beetje water en het citroensap. Laat zachtjes koken. Afhankelijk van de soort appel worden de stukjes na 5 tot 10 minuten zachter. Haal dan van het vuur af en pureer met de staafmixer tot moes. Ik doe dat altijd in een hoge beker anders zit ik er zelf helemaal onder. Ik kan geloof ik toch al niet in de keuken bezig zijn zonder knoeien...Nu kan je appelmoes afkoelen. Doe de havermout in een hoge beker en maak er meel van met de staafmixer. Klop in een mengkom het ei los. Doe hier de fijne havermout bij met de bakpoeder, zout en de melk. Roer met de garde. Voeg de lepels appelmoes toe en meng opnieuw. Nu is het beslag klaar. Doe de resterende appelmoes in kleine bakjes om bij je pancakes te kunnen serveren. Verwarm nu wat vloeibare boter in een koekenpan. Je kunt er 2 of 3 tegelijk bakken in de pan. Je doet een hoopje beslag in de pan en draait de pancake om als ze mooi kleuren. Niet te vroeg anders gaat het beslag uitlopen. En dan roep je in de vroege ochtend naar boven: aan tafel!!!

zaterdag 14 mei 2016

Kruimel plaatkoek


Wil je snel iets lekkers maken omdat je onverwacht visite krijgt? Maar geen eieren meer in huis? Dan is dit recept een prima oplossing! Je hebt zelfs 2 smaken om te serveren. Appel walnoot en aardbeien kruimel plaatkoek. Een mond vol. Qua woord en qua lekkers. Snel aan de slag?

Pak de volgende spullen:
150 gram roomboter
150 gram witte basterdsuiker
200 gram bloem
1 geraspte appel
50 gram walnoten
1 eetlepel citroensap
2 theelepels citroenrasp
5 eetlepels aardbeienjam

Je kunt natuurlijk ook gewoon 1 smaak maken en de hoeveelheid boter, suiker en bloem halveren. Je hebt dan 9 stukjes ongeveer. Je doet in een mengkom de suiker en de bloem. Hierbij doe je de koude boter. Met twee messen ga je de boter in stukjes snijden. Als het niet meer lukt, ga je kneden. Maar het is niet de bedoeling dat je een deegbal maakt, het moet kruimeldeeg worden. Net als wanneer je appel crumble maakt. Pak 2 ovenschaaltjes om in te vetten. Mijn schaaltjes zijn vierkant en 15 cm breed. Leg er een stuk bakpapier in. Doe nu een laagje van het kruimeldeeg in de bakjes. Niet te dik! Duw het een beetje aan omdat dit natuurlijk de bodem moet worden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Op 1 van de bodems gaat de aardbeienjam. Voor de andere moet je eerst nog wat regelen, namelijk de appel schillen en raspen. Ook de walnoten moeten fijngehakt (dat kan met een staafmixer). Doe de geraspte appel en walnoot door elkaar en voeg de citroenrasp en het sap toe. Meng en verspreid over de andere bodem die nog op je wacht. Nu mag over beide vullingen een goede kruimel laag. Het gaat een half uur in de oven. Als het goed is afgekoeld, snij je met een scherp mes 9 vierkantjes van elke plaatkoek. Lekker met een beetje slagroom. Zo heb je die onverwachte visite toch wat feestelijks aan te bieden!

Aardappelsalade


Dit is een fijn bijgerecht voor als je gaat barbecueën. Zo eet je niet alleen maar vlees en stokbrood. Moeilijk is het niet. Je moet het alleen een tijdje van tevoren maken, zodat het goed kan afkoelen.

Dit is wat je nodig hebt:
350 gram geschilde aardappels
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
40 gram kipfiletreepjes
50 gram augurk
2 bosuitjes
40 gram hamblokjes
1 eetlepel kruidenazijn
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Griekse yoghurt
1 theelepel mosterd
Beetje Italiaans zeezout
Beetje Marrakech kruidenmix
Verse peterselie, bieslook, selderij(samen 2 theelepels)

Eerst dus de aardappels schillen en in blokjes snijden. Wassen en dan met wat water aan de kook brengen. Ze hoeven slechts een paar minuten te koken want het moet geen aardappelpuree worden. Giet af en laat de aardappelblokjes afkoelen. Snipper ondertussen de ui fijn en de bosuitjes. De augurk klein snijden, net als de hamblokjes en kipreepjes. Dit alles mag bij de afgekoelde aardappelblokjes. Pers er een teen knoflook boven. Hussel alles door elkaar. Pluk de verse kruiden, was ze en knip fijn. Maak een sausje van de mayo, yoghurt, mosterd, kruidenazijn en de kruiden. Giet erover en meng door elkaar. Doe wat van de verse groene kruiden erdoor, maar bewaar wat om bovenop te strooien. Gewoon omdat dat er leuk uitziet. Als je het heel koud wilt serveren, kun je het nog een tijdje in de koelkast zetten. Heerlijk voor bij de bbq of als je hartige taart eet.

vrijdag 13 mei 2016

Kaasbroodje


Dit recept is lekker als snack tussendoor of als onderdeel van je maaltijd gecombineerd met bijvoorbeeld soep en een salade. Mijn zoon wordt er blij van!
Dit zijn de dingen die je nodig hebt voor 1 kaasbroodje:
1 plakje bladerdeeg
Beetje mosterd
20 gram vers geraspte kaas
1 eetlepel kipreepjes
Half plakje ham
Italiaans zeezout
Wat losgeklopt ei
Sesamzaadjes met knoflook

Kind kan de was doen, zo simpel natuurlijk. Oven op 200 graden. Bladerdeeg ontdooien. Beetje mosterd erop strijken. Kaas grof raspen en erop leggen. Zo ook de kipreepjes en de ham. Beetje Italiaans zeezout erover (of als je geen zin hebt om dat te maken, verzin je zelf wat kruiden). Bladerdeeg dichtvouwen en goed afsluiten. Door bijvoorbeeld randje dubbel te doen en met de vork wat aan te duwen. De bovenkant bestrijken met het losgeklopte ei en de sesamzaadjes erover strooien. Zo'n 20 minuutjes in de oven en je kunt aanvallen...

dinsdag 10 mei 2016

Aardbeienmilkshake


Kijk, je kunt natuurlijk een milkshake scoren bij de big M. Maar als je een milkshake wilt, die ook nog wat gezonds bevat, dan kun je beter zelf een milkshake maken. Met dit recept heb je genoeg voor 2 milkshakes.
Dit heb je nodig:
Voor de saus:
250 gram schoongemaakte aardbeien
2 eetlepels honing

200 gram Griekse yoghurt
200 gram vanilleijs
75 gram van de bovenstaande aardbeiensaus

Maak de aardbeien schoon, snij in stukjes en doe in een steelpannetje met de honing. Laat een kwartier zachtjes koken. Dan van het vuur af en met de staafmixer pureren in een hoge beker. Dan door de zeef halen om eventuele pitjes achterwege te kunnen laten. De saus laten afkoelen. In een blender doe je 75 gram van deze aardbeiensaus (je houdt dus wat over, maar daar verzin je wel wat mee....kijk anders maar eens rond op dit blog!), de Griekse yoghurt en het vanilleijs. Mixen maar en serveren in een hoog glas. Uiteraard met een rietje en een aardbei voor de decoratie. Je kunt een ijsblokje erin gooien om het extra koud te maken. Een fijne traktatie op een zonnige dag!

maandag 9 mei 2016

Havermout amandel wafels


Dit is een recept als je jezelf wilt verwennen met een heerlijk ontbijtje, eens wat anders dan een boterham! Door de havermout en het amandelmeel nog best gezond.

Dit heb je nodig voor 4 wafels:
60 gram havermout
50 gram amandelmeel
2 eieren
100 ml magere melk
Snufje zout
Zakje vanillesuiker
Vloeibare boter

Je hebt wel een wafelijzer nodig natuurlijk, dat is redelijk onmisbaar. In een hoge beker maak je de havermout fijn met een staafmixer. In een mengkom klop je de eieren los. Voeg de havermout en het amandelmeel toe. Je kunt zelf amandelmeel maken door amandelen te vermalen. Ik koop in Duitsland al vrij fijn gemalen amandelen voor een redelijke prijs (als je het vergelijkt met prijzen hier in Nederland). Klop door elkaar. Voeg ook de melk, het beetje zout en de vanillesuiker toe. Mix goed met de garde. Nu is je beslag al klaar. Zorg dat je wafelijzer goed warm is. Doe wat vloeibare boter in je ijzer en verdeel het met een kwastje. Als je apparaat op temperatuur is, doe je een paar eetlepels beslag op de plaat (hoeveelheid hangt af van wat voor wafelijzer je hebt) en sluit je het. Al vrij snel is je eerste wafel klaar. Heerlijk om je fantasie vervolgens op los te laten. Bijvoorbeeld met verse aardbeien en wat poedersuiker. Of zoals ik deed met wat Griekse yoghurt en zelfgemaakte sinaasappelsaus (vers sap inkoken met honing of suiker). Heerlijk...zo ga ik vaker ontbijten! Moet je echt eens proberen.

zaterdag 7 mei 2016

Aspergeflapjes

Ik wilde naast aspergesoep nog iets anders serveren met asperges. Na wat rondsurfen op internet, kwam ik tegen dat je asperges in bladerdeeg kon doen. Dat leek me wel wat, dus uitgeprobeerd. Lekker zeg! Dit recept is voor 4 stuks, maar ik moet eerlijk bekennen dat we er beiden 2 hebben gegeten hahaha...Dus dat is misschien een waarschuwing dat je genoeg moet maken?

Nodig:
4 plakjes bladerdeeg
250 gram asperges
1 tablet kippenbouillon
Halve liter water
4 plakjes Coburger gerookte ham
Beetje mosterd
Italian flakes (kaas)
Losgeklopt ei
Beetje Marrakech kruiden mix
Sesamzaadjes met knoflook

Eerst moet je natuurlijk je asperges weer schillen en een stukje van de onderkant afsnijden (2 cm is genoeg). Snij de asperges dan in stukjes van 2 cm en kook ze gaar in het water met de bouillon. Dat duurt een minuut of 20. Laat de asperges uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat je plakjes bladerdeeg ontdooien. Bestrijk het bladerdeeg met een beetje mosterd. Leg er een plakje Coburger op. Hierop leg je 3 tot 4 stukjes asperge. Ik heb er wat Marrakech kruidenmix over gedaan, maar als je dat niet hebt, kies dan voor wat peper en zout. Nu de binnenkant afmaken door wat Italian flakes erover te doen. In het Nederlands heet het kaasvlokken, klinkt toch een stuk minder aantrekkelijk, vind je niet? Sluit je flapje goed af, bestrijk met het losgeklopte ei. Strooi de sesamzaadjes erover. Na 20 minuten zijn je aspergeflapjes klaar. Heel smakelijk!

Aspergesoep

Het was weer de hoogste tijd voor een lekker soepje! En als er dan verse asperges zijn, hoef je niet lang na te denken. Zeker als manlief dol is op asperges!


Dit heb je nodig voor 4 personen:
750 gram asperges
1,5 liter kippenbouillon
1 prei
2 bosuitjes
50 gram roomboter
50 bloem
100 ml kookroom light

Als topping:
2 eieren
50 gram gerookte zalm
50 gram hamblokjes
Verse peterselie

Om te beginnen moet je asperges schoonmaken. Je wast ze eerst. Dan ga je met een dunschiller net van onder de bovenkant naar beneden schillen. Bewaar deze schillen want deze heb je nodig, net als de onderkanten van de asperges. Want van elke onderkant snij je ongeveer 2 cm af. Doe de schillen en onderkanten in een grote soeppan. Kook anderhalve liter water in je waterkoker en giet dit erop. Hou het water aan de kook en doe de 3 tabletten kippenbouillon erbij. Laat het 20 minuten zachtjes koken, af en toe om roeren. Ondertussen kun je mooi de prei en de bosuitjes snijden en wassen. Van de prei moet je niet het donkere groen gebruiken. Ook moet je de asperges in stukjes snijden van ongeveer 2 cm. De bouillon door de zeef doen zodat de resten van de asperges eruit kunnen. Die hebben nu hun werk gedaan. In een andere pan doe je de boter, hierin gaar je de prei en bosuitjes. Doe de bloem erbij en blijf dit roeren. Doe dit een minuut of twee. Als het al erg aan gaat koeken, kun je alvast een lepeltje bouillon erbij doen. Doe vervolgens in delen de bouillon erbij. De stukjes asperge erin en aan de kook brengen. Opnieuw moet het ongeveer 20 minuten opstaan zodat de asperges mooi gaar zijn. In deze wachttijd kun je je topping zaken in orde maken, dus de eieren hard koken, schillen en in stukjes snijden. De peterselie plukken, wassen en knippen. Ook de gerookte zalm in reepjes snijden. Als de 20 minuten voorbij zijn, moet je de kopjes van de asperges uit de soep vissen. Die pureer je niet, maar doe je als topping in je soep. De soep pureren met de staafmixer. Als laatste voeg je de kookroom toe. Met een paar minuten pruttelen is je soep klaar. Ik koos ervoor om mensen zelf te laten kiezen wat ze in hun aspergesoep wilden, dus ik maakte een bordje met de aspergekopjes, hamblokjes, zalmstukjes en het gekookte ei. Ik was zelf de peterselie vergeten (zoals je misschien al opgevallen was op de foto's). Ik moet zeggen dat ik verbaasd was dat de soep zo smakelijk was terwijl er verder niets aan kruiden was toegevoegd naast de kippenbouillon. Blijkbaar heeft een goede asperge niet veel nodig! We hebben er ook nog lekkere aspergebroodjes bij gegeten, maar dat volgt later...

vrijdag 6 mei 2016

Gevulde sinaasappel cupcakes

Kort geleden maakte ik al gevulde aardbeien cupcakes. Het principe is hetzelfde. Alleen een andere smaak. Plus natuurlijk wat verschillen omdat ik wilde dat de cupcake zelf ook fris zou qua smaak en niet alleen de vulling. In het recept staat een vrij ruime hoeveelheid voor de sinaasappelsaus. Dat gebruik je echt niet allemaal. Maar het is een zalige saus op een bolletje ijs, over een wafel, over je yoghurt...dus dat komt wel op! Wil je dit niet, deel je de hoeveelheden voor de saus gewoon door de helft. Je kunt met dit recept 10 cupcakes maken.

Dit heb je nodig:
125 gram roomboter
125 gram witte basterdsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
2 eetlepels citroensap
1,5 theelepel citroenrasp van dr Oetker
Voor de vulling:
400 ml sinaasappelsap
4 eetlepels suiker
2 eetlepels citroensap
1 theelepel citroenrasp
2 eetlepels taartina
Voor de botercrème:
75 gram roomboter
75 gram poedersuiker
3 eetlepels sinaasappelsaus
1 theelepel citroenrasp

Okidoki, eerst pers je de sinaasappels uit. Doe het sap in een steelpan met de suiker, het citroensap en de rasp. Breng het aan de kook en laat het zachtjes pruttelen. Na een kwartiertje neem je een paar eetlepels van de saus en doe je in een bakje. Dit meng je met de taartina. Dat is om de saus wat dikker te maken. Goed roeren want je moet geen stukjes krijgen. Als het goed glad is, mag dit papje bij de saus. Laat nog kort koken. Dan af laten koelen.
Verwarm de oven op 160 graden. Maak cake beslag door in een mengkom eerst de suiker en boter te mixen, 1 voor 1 de eitjes erbij. Zeef het bakmeel erboven. Ook de rasp en citroensap erbij. In een muffinbakvorm doe je papieren bakvormpjes. Met een ijslepel schep je het beslag erin. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Laat afkoelen. Maak een gaatje in het midden van de cupcake om je vulling in te doen. Dat kan met een appelboor of met een speciaal apparaatje of met wat voorzichtigheid met een mesje. Bewaar het dekseltje van de uitsparing. Vul de cupcake met wat van de afgekoelde sinaasappelsaus. Doe het dekseltje erop.
Maak de botercrème door de boter en poedersuiker goed luchtig te mixen. Voeg de sinaasappelsaus en citroenrasp toe. Doe het bovenop je cupcake. Versier met wat spikkels of amandelschaafsel of iets anders wat je leuk vindt. Hieronder kun je op de foto zien hoe mooi de cupcake is als je 'm door snijdt. I love it!

Pittige Oosterse havermoutcrackers


In deze crackers zitten 2 bijzondere ingrediënten die je niet standaard in een supermarkt koopt. Dat zijn de smoked sesamzaadjes en de Marrakech kruiden mix. De laatste kocht ik in de Markthal in Rotterdam. Een geweldige plek om rond te lopen, kijken en proeven als je van lekker eten houdt! Via deze link kun je de kruiden bestellen als je daar interesse in hebt. Je kunt ze dus online vinden. De mix is pittig, kruidig en heel smakelijk. Ik kan me indenken dat ze ook erg lekker smaken op bijvoorbeeld een kipsateetje. De smoked sesamzaadjes kun je vaak vinden in toko's. Deze zijn zwart van kleur en zijn geweldig geurig als je crackers in de oven aan het bakken zijn.

De ingrediënten op een rij:
50 gram havermout
40 gram pittenmix Jumbo
10 gram smoked sesamzaadjes
30 gram geraspte 30+ kaas
1 ei
2 eetlepels fijngemaakte gebakken uitjes
1 theelepel Marrakech kruiden mix
1 mespunt sambal oelek
1 theelepel ketjap manis
1 eetlepel olijfolie
Beetje zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden. In een mengkom het ei loskloppen. In een hoge beker met de staafmixer de havermout en daarna de pittenmix fijner maken (niet helemaal vermalen hoor). Dat mag bij het ei. Net als de rest van alles wat ik heb opgesomd hierboven, behalve het zeezout. Door elkaar mengen met een spatel of pollepel. Een stuk bakpapier pakken en dubbel vouwen. Doe het mengsel ertussen. Duw het plat en rol mooi dun uit met een deegroller. Haal de bovenste laag bakpapier eraf. Bestrooi met zeezout. Snij al een beetje in hoe je de grootte van je crackers wilt hebben. Hierdoor kun je ze makkelijker afbreken straks. Bak de crackers in een kwartier. Heerlijke geuren komen uit je oven! Lekker met een beetje boter, verder niets nodig...

donderdag 5 mei 2016

Eton mess 'light'

Dit is een heerlijk toetje. Het is wel wat werk, maar niet heel intensief. Je moet vooral wat tijd hebben. Want er zijn verschillende onderdelen: het maken van hangop, aardbeiensaus en meringue. Ik heb het Eton Mess light genoemd. Normaal gesproken maak je het met slagroom, maar ik zocht naar wat minder vet plus ik wilde een frisse smaak tegenover de meringue hebben. Dat 'light' is natuurlijk een relatief begrip. Wat is Eton Mess? Een traditioneel Engels toetje wat traditioneel geserveerd werd bij een cricket game op het Eton college. Het woord 'mess' verwijst waarschijnlijk naar het feit dat je het serveert als een 'zooitje'

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Half zakje meringue van dr. Oetker
30 ml water
1 liter yoghurt
4 eetlepels honing
125 gram aardbeien
2 eetlepels kristalsuiker
8 aardbeien

Met deze hoeveelheden hou je misschien wat over, maar dat is geen straf natuurlijk...Ik heb gekozen voor makkelijk en een zakje meringue mix gekocht van dr. Oetker. Je doet het in een hoge beker met het water en mixen maar. Volg de instructies op het zakje. Je hoeft de meringue niet echt prachtig in toefjes te spuiten omdat je ze later in stukjes breekt. Je moet de meringue een uur op 120 graden bakken in de oven. Vervolgens mag je nog 2 uur lang de oven niet open doen en laat je de meringue drogen. Terwijl je meringue in de oven staat, kun je mooi de yoghurt in gereedheid brengen. Neem een schaal en een schone theedoek. Leg de theedoek erin en giet de yoghurt erop. Knoop de uiteinden van de theedoek bij elkaar en hang deze theedoek op (bijvoorbeeld aan het handgreepje van je keukenkastje). De schaal eronder zetten. Nu gaat het lekken. Als je een aantal uren verder bent, hou je hangop over. Je kunt er voor kiezen om wat te helpen door te knijpen. Hangop lijkt op Griekse yoghurt. Dus mocht je geen zin hebben om moeilijk te doen, zou je dat als alternatief kunnen pakken. Als de yoghurt voldoende is uitgelekt, schraap je het met de spatel uit de theedoek. Meng de honing erdoor. Tijdens het wachten op de hangop, ga je de aardbeiensaus maken. Maak de 125 gram aardbeien schoon, snij in stukken en doe in een steelpan met de suiker. Laat zachtjes inkoken. Na een kwartiertje haal je het van het vuur af en gebruik je de staafmixer om het glad te maken. Doe dat in een hoge beker, anders spetter je jezelf onder (kan ik persoonlijk heel goed). Nu moet je de saus zeven om te voorkomen dat er te grote pitjes in je saus zitten. Als je meringue, hangop en aardbeiensaus klaar zijn, kun je beginnen met het maken van je 'zooitje'. Het is leuk om dit in glaasjes te doen want het oog wil ook wat! Maak nog wat aardbeien schoon en snij in stukjes. Begin elk glas met het in stukjes breken van meringue, dan een paar stukjes aardbei, wat hangop, 1 eetlepel aardbeiensaus, weer wat hangop, saus, meringue enz. Nou ja, je snapt het al, gewoon wat doen en het is goed. Op de foto hieronder krijg je wel een goede indruk van hoe het eruit kan zien. Ik word er blij van en mijn gezin ook, dus wat wil je nog meer?

dinsdag 3 mei 2016

Stempelkoekjes in 2 smaken


Heb jij toevallig ook leuke stempels om te gebruiken op koekjes? Dat komt goed uit, want die kun je met dit recept gebruiken! Ik kreeg ze van mijn lieve nichten Corrie en Greet als cadeautje. Dit keer dus mooi de gelegenheid om ze uit te proberen. Omdat ik niet graag op 1 paard wed, koos ik meteen maar voor 2 verschillende smaken. Het zijn wat hardere koekjes, maar de smaak is prima. Deze koekjes lopen niet zoveel uit, hetgeen nodig is voor stempelkoekjes anders blijft er weinig over van je stempel effect.

Benodigdheden:
130 gram roomboter
160 gram kristalsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
280 gram bloem
Halve theelepel bakpoeder
Beetje zout

Voor de chocokaneelkoekjes toevoegen:
2 theelepels kaneel
2 theelepels cacao

Voor de citroenkoekjes toevoegen:
1 eetlepel citroenrasp van dr Oetker
1 eetlepel citroensap

Mix in een mengkom de boter en suiker & vanillesuiker. Als het goed vermengd is, dan mag het ei erbij. Hierna zeef je de bloem boven de mengkom met een beetje zout en het bakpoeder. Mix tot het niet meer lukt, ga dan verder met kneden. Nu kun je kiezen welk koekje je wilt maken. Mocht je ze alle twee willen maken, dan kun je het deeg door de helft doen. Alleen moet je dan de helft van de kaneel en cacao nemen. De bovenstaande hoeveelheden zijn bedoeld als je van het hele deeg de smaak maakt. Ook bij de citroenkoekjes geldt hetzelfde. Als je trouwens je deeg te plakkerig vindt aanvoelen, voeg dan nog een beetje bloem toe bij het kneden. Als de ingrediënten goed gemengd zijn, doe je het koekjesdeeg in plastic huishoudfolie en laat je het in ieder geval een half uur in de koelkast rusten. De oven verwarm je voor op 180 graden. Het deeg moet je vervolgens uitrollen met een deegroller. De aanrecht en je deegroller eerst met bloem bestrooien. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dikte. Pak een glas wat de juiste maat heeft om zo rondjes uit te drukken van de lap deeg. Leg deze rondjes op bakpapier op een bakplaat. Nu is het tijd om je stempel te gebruiken. Doe er wat bloem op, anders plakt het deeg teveel vast. Druk de stempel in de uitgestoken koekjes. Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Af laten koelen en dan natuurlijk snel proeven!

Promo filmpje voor mijn blog!

Ha allemaal, hier kun je een leuk filmpje zien wat bedoeld is als promo voor mijn blog. Mijn zoon van 12 heeft het voor me gemaakt. Natuurlijk ben ik daar als moeder super trots op! Op zijn kanaal kun je andere filmpjes van hem zien. Hij maakt onder andere kookvideo's!

zondag 1 mei 2016

Pizza molto formaggio

Dit is een recept voor een vegetarische pizza. Met heel veel kaas. De naam zegt het al. Mocht je nu toch grote vleesliefhebbers hebben, kun je op simpele wijze wat parmaham toevoegen als de pizza al gebakken is.
Maar daarover later meer....
De ingrediënten:
1 pak pizzadeeg
1 pakje tomato frito
1 eetlepel bruschetta kruiden
1 theelepel Italiaanse kruiden
5 Roma cherry tomaatjes
1 bosuitje
Beetje puntpaprika
Wat Italiaans zeezout
2 eetlepels fetablokjes
2 eetlepels boursin bolletjes
Halve bol mozzarella
Zakje Parrano kaas (100 gram)
50 gram geraspte 30+ kaas
1,5 eetlepel kruidenolie
Optioneel:
2 eetlepels pijnboompitten
Handje rucola
Wat plakjes parmaham

Ik gebruikte heerlijk simpel pizzadeeg wat al op het bakpapier zit, dus dat hoef je alleen maar op de bakplaat uit te rollen en hier en daar wat te fatsoeneren. De oven voorverwarmen op 220 graden. Verdeel de gezeefde tomaten (tomato frito) over het deeg met een lepel. Strooi hierover de bruschetta kruiden, de Italiaanse kruiden en het zeezout. Snij de Roma tomaatjes in plakjes en verdeel over de pizza. Het bosuitje in plakjes snijden en wassen en verdelen. Zo ook de puntpaprika. Nu ga je aan de slag met de afdeling 'kaas'. Snij van de mozzarella dunne plakjes. Nu kun je ervoor kiezen om aparte vakjes te maken met verschillende kaassoorten of alles door elkaar te mixen. Ik deed het laatste. Dus fetablokjes, boursin bolletjes, mozzarella en de geraspte kazen als laatste erover. Nu wat besprenkelen met kruidenolie. Deze pizza molto formaggio gaat nu de oven in. Bij ons was de pizza gereed met 16 minuten.
Je hebt nu een smakelijke vegetarische pizza. Je kunt de pijnboompitten kort roosteren, wat parmaham in stukjes en rucola erbij serveren. Dit kun je naar smaak erover strooien. Kan handig zijn als anderen liever toch wat vlees bij de pizza lusten. Uiteraard kun je dat anders oplossen, maar dit vond ik ook wel jolig!