vrijdag 18 september 2015

Oreotaart


Ja daar is eindelijk het recept van de oreotaart! Deze bestaat uit oreocake en oreo botercrème. En natuurlijk ook nog oreokoekjes ter decoratie. Als je het doet, moet je het goed doen... Om te beginnen moet je het cakebeslag maken. Dus eerst de oven voorverwarmen op 160 graden. Ik had een pak mix voor cake, dus daar zat al suiker in. Volg gewoon het recept op het pak, dat kan soms wat verschillen. Mocht je dus alleen cakemeel hebben, vergeet dan de suiker niet. Kies wel voor 4 eieren, al staat op het pak eventueel 3. Ik heb nog wel een zakje vanillesuiker toegevoegd. Als het beslag klaar is, mag je de verkruimelde oreokoekjes erdoorheen spatelen ( niet mixen!). De koekjes kun je zo verkruimelen: de acht koekjes in een stevig plastic zakje doen. Met de bolle kant van een lepel op de koekjes drukken. Als alles in kleine stukjes is, ben je klaar. Is het gelukt? Mooi! Dan weet je vast hoe het moet, want het mag zo nog een keer voor de oreo botercrème. Een cakeblik invetten met zachte boter en als je hierna een klein beetje bloem erover strooit, komt je cake makkelijker uit het blik straks. Pak alle zijkanten ook mee met het bestrooien. Schudt de overtollige bloem eruit. Het cakebeslag erin, beetje glad strijken. Hoppakee de oven in. Ongeveer 60 minuten, maar hou het in de gaten want het verschilt soms toch wat per oven. Je kunt de gaarheid testen door er een satéprikker in te steken. Er mag geen beslag aan zitten. Maar kijk ook gewoon of je de bovenkant mooi van kleur vindt. Mijn cake was erg bol geworden, dus nadat ik hem op een rooster had gestort en had laten afkoelen heb ik wat van de bovenkant afgesneden omdat hij dan stevig kan staan. Fijne bijkomstigheid is dat je vast kunt voorproeven ( it's a tough job, but somebody has to do it!).
Voor de botercrème mag je dus nog eens oreokoekjes fijn maken. Met de mixer de monchou loskloppen. Dat kan handig met de deeghaken. Vanillesuiker erbij. De zachte roomboter en poedersuiker ook. Pas op met de laatste. Als je de mixer te hard hebt staan, heb je de hele keuken onder een poedersuikerlaagje...oeps! De botercrème een paar minuten blijven mixen. Dan als laatste de verkruimelde oreokoekjes in je kom en nog een paar minuten mixen. Klaar! Het is trouwens geen prachtige kleur, maar het is wel heel lekker. Zoet, maar toch een tintje fris door de monchou roomkaas. Wanneer de cake is afgekoeld, snij je hem horizontaal een keer door. Met een plastic spatel kun je de botercrème erop smeren. Bovenste plak cake erop en de gehele cake bestrijken met de botercrème. dan ben je aanbeland bij het decoreerwerk. Dat mag je natuurlijk op je eigenwijze doen. Ik moet wel zeggen dat ik hele lekkere tweekleurige chocoladebolletjes had van Bros ( uiteraard wéér voorproeven). Niet zo subtiel maar de taart was bedoeld voor een kinderfeest dus het was prima. Natuurlijk horen er nog een paar oreo koekjes bij. Voor de lol had ik er twee roosjes op gemaakt. Hieronder Dus nog een korte uitleg hoe je een roosje van fondant kunt maken.
Je neemt een klein stuk fondant en kneed het soepel. Als het plakkerig is gewoon wat poedersuiker erover strooien. Maak dan een stuk of wat kleine bolletjes. Die leg je tussen en bakpapier en zo druk je elk bolletje goed plat. Dat zijn je rozenblaadjes. Dan maak je eerst een puntje als start ( zie ook de afbeelding). Drapeer dan voorzichtig 1 voor 1 de blaadjes eromheen. Met wat water kun je het vastplakken als het loslaat. Omdat deze taart nogal bruin was, stak mijn witte fondant erg af. Bestrooien met wat cacaopoeder zorgde voor een beter geheel. Eventueel kun je met chocoladeschrijfstiften nog iets schrijven op een oreo. De taart is best machtig, dus beheers je en neem niet een te groot stuk. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten