vrijdag 16 oktober 2015

Mini loempia's

Het was alweer een tijd geleden dat ik zelf mini loempia's had gemaakt. Gek eigenlijk, want iedereen vond ze extreem lekker. Er zit namelijk vlees in wat je werkelijk kunt proeven. Dat ontbreekt er nogal eens aan als je de loempiaatjes uit de supermarkt haalt. Wat heel prettig is aan dit recept, is dat je meteen 20 stuks mini loempia's hebt. Alhoewel je met het filodeeg snel de kans loopt dat er een paar niet mee willen werken en zo kapot gaan. Het gebeurde mij vandaag weer. Maar 18 stuks is een mooi aantal toch? Nu denk ik niet dat je alle loempiaatjes in 1 keer wilt gaan opeten (tenzij je een feestje hebt of een grote groep eters), maar dat hoeft dus niet. Als de loempiaatjes al kort zijn voorgebakken in de frituurpan, kun je ze laten afkoelen op keukenpapier. Vervolgens kun je ze in de vriezer bewaren tot je ze nodig hebt. Ze hoeven dan alleen nog te worden afgebakken in de frituurpan. Ideaal! Een bewaartip is om tussen laagjes loempia dan een bakpapier te leggen. Zo kun je eenvoudig uit het doosje pakken wat je nodig hebt.
De vulling van de loempia kun je eerder maken en na afkoeling in de koelkast bewaren. Zo ben je niet verplicht om alles op hetzelfde moment te doen. Ik vind dat erg prettig vooral als je van alles wilt maken, dan is zo'n verdeling ideaal. Nog even iets over 2 van de ingrediënten. Er staan wat minder voor de hand liggende dingen tussen: gemberwortel en rijstvermicelli. Gemberwortel is een specerij en wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Ik vond het wel bij de Ah, niet bij de Jumbo. Rijstvermicelli is ook Aziatisch. Het is een heel harde soort pasta, gemaakt van rijstemeel. Als je het laat weken in heet water ziet het er bijna buitenaards uit. Het oogt doorzichtig en wordt zacht. Deze vond ik in het schap bij de Aziatische spullen. Het is heel betaalbaar.
Tijd om aan de slag te gaan!
De kipfilet in hele kleine stukjes snijden of knippen. Ik vind het laatste verreweg het best werken. In een bakje doen. Ik heb er nog wat kipkruiden overgedaan, maar dat hoeft niet. De gemberwortel schillen. Deze kun je met de knoflookpers te lijf gaan. Dezelfde actie voor de knoflook en beiden bij de kipfilet doen. Het stuk rode peper heel fijn snijden en erbij. De ketjap erin en de kip kan heerlijk in deze marinade verblijven voor in ieder geval een kwartier. De rijstvermicelli in een kom met heet water overgieten, zorg dat alles onder water ligt. De tauge, paprika en champignons heel klein en fijn snijden. De wortels raspen met de fijne kant van de rasp. De hamreepjes of blokjes nog kleiner snijden dan ze al zijn. Je wilt namelijk in elke loempia iets van je ingrediënten terug kunnen vinden! In een wokpan je olijfolie verwarmen en de kipfilet bakken. De verschillende groente mogen erbij. Zo ook de hamblokjes. De rijstvermicelli afgieten en in kleine stukjes snijden. Kort meebakken met de rest. De vulling voor je loempia's is nu klaar. Dit mag eerst afkoelen voor je de mini loempia's gaat vouwen. Het filodeeg bewaar je in de vriezer en het moet dus ontdooien voor gebruik. Het deeg moet je onder een natte (schone) theedoek bewaren.
Ik knip met de schaar het deeg doormidden. Het deeg is erg breekbaar, dus voorzichtigheid is geboden. Ik pak alleen het stukje wat ik nodig heb onder de theedoek vandaan, want als het deeg droog wordt kan je er niet meer mee werken. Het ei moet losgeklopt worden want dat heb je nodig om je deeg mee in te smeren. Het uitgangspunt is een half stukje deeg. De helft insmeren met ei (met een kwastje of je vinger) en het deeg dubbelvouwen tot een soort van vierkant. Op een van de punten een lepeltje vulling leggen. Het puntje eroverheen leggen (alsof je een envelopje wilt maken) en 'vastplakken' met het ei. Dan de linker en rechterpunt naar het midden vouwen en plakken maar weer. Rustig omrollen naar je laatste punt die je vastplakt met ei. Leg de loempia's die klaar zijn op bakpapier. De frituurpan moet op 175 graden voorverwarmd worden. Het voorbakken van de mini loempia's hoeft maar heel kort, een halve minuut ongeveer. Draai zo nodig even rond zodat alle zijdes wel voorgebakken worden. Ik doe dat met zo'n grijptang van de BBQ. Doe er niet teveel tegelijk in je frituurmand anders raak je snel de controle kwijt of gaan ze aan elkaar vastplakken. Het daadwerkelijke afbakken duurt 2 minuten. Heerlijk met een beetje loempia saus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten