vrijdag 9 oktober 2015

Zoete broodstengels

Na de hartige Italiaanse broodstengels was het natuurlijk tijd om wat zoete variaties uit te proberen. Eigenlijk krijg je meteen 3 stuks aan recepten! Maar je moet om te beginnen een pak broodmix wit hebben. In een broodbakmachine kun je dan het 'deegprogramma' kiezen. Broodmix met water (bij sommige broodmixen moet je ook nog wat boter toevoegen) erin doen en gaan....als je geen broodbakmachine hebt, zul je het ouderwets met de hand moeten doen. Als het programma klaar is, deel je het brooddeeg in drie delen.

Je hebt dus een deel van het brooddeeg. Het kokosbrood in stukjes snijden, de pistachenootjes grof hakken ( kan met staafmixer). Beiden samen met de honing door het deeg mengen. Je hebt bloem nodig om te zorgen dat niet alles aan je handen gaat plakken. Als alles goed vermengd is, maak je er vier balletjes van. Dan elk balletje tussen je handen draaien tot een stengel. Deze 4 stengels leg je op een bakplaat waar je bakpapier op hebt gelegd. Ze moeten dan een half uur rijzen onder een schone theedoek. Daarna kun je de roomboter smelten en met de kokos en honing mengen. Met een kwastje deze stengels bestrijken. Op 200 graden zo'n 20 minuten in de oven. Uiteraard moet de oven voorverwarmd zijn. Dit is zoete variatie 1, door naar nummer 2 :-).

Opnieuw heb je dus een deel van het brooddeeg. Laat de rozijnen in warm water wellen. Na 5 minuten afgieten en droogdeppen. Hazelnoten hakken ( met staafmixer, maar niet te lang anders wordt het te fijn). De hazelnootsiroop samen met de hazelnoten en rozijnen door het deeg mengen. Ook hier weer bloem gebruiken om er een mooi deeg van te maken. In vier delen maken ( bolletjes) en van de bolletjes weer stengels maken. Op de bakplaat naast je andere stengels. Na het half uur rijzen, deze stengels bestrijken met mix van roomboter, gehakte pistache en hazelnootsiroop. Ook deze mogen 20 minuutjes in 200 graden verblijven. Gezellig bij die andere stengels...op naar nummer 3!

Het laatste deel van het brooddeeg. Snij de chocolade in kleine stukjes, net als de fudge. Meng dit samen met de caramelsiroop door het deeg. Gebruik de bloem als het nodig is om een mooi deeg te krijgen. Opnieuw in vier bolletjes maken, stengels draaien en ook hier uiteraard een half uur laten rijzen onder de theedoek. Na het rijzen bestrijken met gesmolten roomboter, gehakte pistache en siroop. Wat een mazzel want deze stengels mogen op dezelfde temperatuur en dezelfde baktijd. Bofferd! Heb je fijn 12 heerlijke zoete broodstengels!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten