zaterdag 25 februari 2017

Appel peren strudel

Dit is een recept wat je zowel als toetje maar ook als gebak kunt zien. Als je het als toetje wilt gebruiken, hoort er wel een bolletje vanille ijs bij en warme vanillesaus. Deze laatste kun je eenvoudig maken met een zakje vanillesaus van dr Oetker. Ik koop die in Duitsland. Even opwarmen in de magnetron en hoppa je hebt je warme vanille saus die toch wel bij een stukje strudel hoort. Eerst maak je de vulling in orde, terwijl je het filodeeg onder een natte schone theedoek laat ontdooien.

Benodigdheden:
2 appels
2 peren
40 gram rozijnen
20 gram walnoten
1 eetlepel citroensap
50 gram kristalsuiker
1 theelepel koekkruiden
1 witte boterham zonder korstjes
2 eetlepels bruine suiker
130 gram filodeeg
4 eetlepels vloeibare roomboter
1,5 eetlepel kristalsuiker
Wat kaneel
Schil en snij de appels en peren in stukjes. Besprenkel het citroensap erover. In een koekenpannetje doe je een klein beetje van de vloeibare boter. Hierin bak je de appel en peerstukjes met de kristalsuiker en de bruine basterdsuiker. De rozijnen erdoor en breek de walnoten in stukjes. Ook die mogen er natuurlijk bij. Koekkruiden erdoor. Haal van het vuur. Snij of scheur de witte boterham in kleine stukjes en meng door het appel peer mengsel. Het is namelijk de bedoeling dat het niet te nat wordt omdat anders je strudeldeeg niet knapperig genoeg wordt. Op een bakplaat leg je bakpapier. Zoals ik al had verklapt, ligt je filodeeg te ontdooien onder een vochtige theedoek. Want dit deeg droogt extreem snel uit en dan scheurt het in stukken. Warm de oven voor op 200 graden. Doe de vloeibare roomboter in een bakje en hou een kwastje bij de hand. Leg twee stukken filodeeg aan elkaar vast en bestrijk met de boter. Leg hier weer 2 stukken filodeeg bovenop. Bestrijk weer met roomboter. Kijk even welke vorm past op jouw bakblik en afhankelijk daarvan, bouw je verder aan je deeg. Als het groot genoeg is, mag de vulling er bovenop. Vouw voorzichtig in elkaar, gebruik je roomboter als plakmiddel. Handig is om eerst de kopse kanten naar binnen te vouwen. Nou ja, goochel maar wat. Jij kunt dat vast prima. Je deeg hoeft niet meer dan 3 laagjes dik te zijn. Bestrijk met je laatste beetje boter de bovenkant. Hierover strooi je de kristalsuiker en wat kaneel. Deze strudel moet 25 minuten bakken in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen