woensdag 22 maart 2017

Pide gehakt

Ken je de naam pide? Het gaat hier om een Turks broodje! Het heeft iets ambachtelijks, zelf je brood bakken. Lekker met de hand deeg kneden, ik hou ervan. Alhoewel ik soms ook wel de broodbakmachine het werk laat doen. Het recept is genoeg voor 6 pides.

Nodig:
325 gram bloem
Half zakje gist
Halve theelepel bakpoeder
2 eetlepels olijfolie
125 gram lauwe melk
Halve theelepel zout
Halve theelepel suiker
1 ei

Vloeibare boter
350 gram pasta gehakt (Jumbo)
2 tenen knoflook
1 rode ui
Mespunt sambal oelek
Peper, zout, komijnzaad, chilipoeder

Doe in een mengkom de bloem met de gist en bakpoeder. Ook de suiker en zout meng je erdoor. Maak de melk lauwwarm (bijvoorbeeld door even op te warmen in de magnetron). Klop het ei los. Voeg de melk, olijfolie en het ei (hou een klein beetje over om later het deeg te bestrijken) toe en ga met schone handen kneden. Eventueel gebruik je wat extra bloem als het deeg plakt. In een schone kom doe je de deegbal die goed gekneed is. Dek af en zet het op een warme, tochtvrije plek zodat je deeg kan rijzen. Na 1 uur maak je van je deeg 6 gelijke delen. In mijn geval ging het om bolletjes van 95 gram per stuk. Rol deze bolletjes goed uit tot een ovaal. Laat deze even rusten op een stuk bakpapier. Snij de rode ui in kleine stukjes. In een koekenpan doe je wat vloeibare boter. Bak hierin het pasta gehakt rul en pers de knoflookteentjes erboven. Voeg de ui toe. Breng verder op smaak met de sambal, chilipoeder, komijnzaad, peper en zout. Laat het afkoelen als het gehakt gaar is. Leg op elk ovalen deeg wat vulling. Druk de uiteinden van de broodjes tegen elkaar en draai de punten wat rond zodat de pide in zijn vorm blijft zitten. Bestrijk het broodje met wat van het losgeklopte ei. De oven moet voorverwarmen op 200 graden. Deze pide gehakt moet 15 tot 20 minuten de oven in. Lekker samen met wat knoflooksaus!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen