donderdag 28 september 2017

Stol

Stol is sterk verbonden met Kerst en Pasen. Maar eigenlijk tussendoor ook lekker om te smikkelen. Dus hoogste tijd voor een lekker recept. Je kunt het amandelspijs zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Jouw feestje.

Nodig voor een joekel van een stol:

500 gram bloem
50 gram witte basterdsuiker
2 zakjes gist (14 gram)
10 gram zout
1 theelepel koekkruiden
300 ml melk
50 gram roomboter
Wat zonnebloemolie

75 gram rozijnen
50 gram krenten
2 eetlepels hazelnootsiroop
50 gram gemalen hazelnoten
150 gram amandelspijs
20 gram citroenrasp dr Oetker
Helft van 1 losgeklopt ei
Wat extra roomboter om je brood in te smeren

Meng de bloem, koekkruiden, basterdsuiker, gist en zout door elkaar in een ruime mengkom. Warm de melk kort op in de magnetron zodat het lauw is. Giet dit bij de droge ingrediënten. Zorg dat je de roomboter vast hebt afgewogen en snij dit in stukjes, dat zet je naast je neer. Want eerst ga je kneden zonder de roomboter toe te voegen. Maar als het wat lastiger wordt, voeg je steeds een beetje boter toe. Kneed goed tot een samenhangend deeg, het is een beetje plakkerig. Doe dit een een met olie ingevette beslagkom en dek af met een schone vochtige theedoek. Zet het op een warme plek zodat het gaat rijzen. Dat duurt wel 1 uur, dan is het ongeveer dubbel zo veel geworden! Ondertussen kun je de rozijnen krenten laten wellen in warm water. Na een kwartiertje afgieten en droog deppen met een keukenpapiertje. Doe over de rozijnen en krenten de siroop en strooi hier de gemalen hazelnoten bij. Hussel door elkaar. Ook je spijs kun je vast gereed maken door een eitje los te kloppen en hier de helft van te gebruiken. Prak dit door de amandelspijs, samen met de citroenrasp.
Doe wat bloem op je aanrecht en leg hierop het gerezen deeg. Duw de lucht uit het deeg en maak het platter. Verdeel hierover de krenten, rozijnen en hazelnoten en meng dit weer door het deeg. Maak weer een rechthoekige lap van je deeg. Nu is het de bedoeling dat je een rolletje maakt van je amandelspijs en dat iets uit het midden van je deeglap legt. Vouw de bovenkant over je spijs en draai verder om. Zorg dat je de randen mooi dicht hebt. Leg dit brood op bakpapier op de bakplaat en nu komt je tweede rijs. Dus opnieuw theedoek erover en wachten weer. Weer 1 uur geduld oefenen. Tegen het eind kun je vast je oven voorverwarmen op 180 graden.
Het afbakken van het brood moet je wel in de gaten houden. Ik heb de oven na 30 minuten wat lager gezet. Toen nog 10 minuten verder op 160 graden. Want de bovenkant moet niet te donker worden. Als je stol uit de oven gaat, laat het dan afkoelen op een rooster. Met een kwastje bestrijk je de warme stol met roomboter. En dan snel een stukje afsnijden om te proeven. Besmeerd met een beetje roomboter uiteraard!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten