zondag 21 januari 2018

Bagels

Bagels zelf maken is echt een grappig iets omdat het een andere procedure is dan het meeste brood wat je maakt. Bagels worden vooral veel gegeten in Amerika. Van oorsprong is het trouwens Joods. Dus ik zou zeggen probeer het ook eens?


Nodig:
500 gram bloem
1 zakje droge gist
2 eetlepels olijfolie
250 ml water
10 gram zout
15 ml koffiemelk
Sesamzaadjes, maanzaad, zeezout

In een mengkom doe je de bloem, gist, olijfolie, 10 gram zout en het water. Nu ga je 10 minuten kneden tot je een elastisch deeg hebt. Als start kun je nog een mixer met deeghaken pakken, maar ouderwets handwerk mag ook. Dan weeg je de deegbal en deel je het in 12 gelijke stukken. Elk stuk ga je opnieuw kneden en opbollen. Laat deze bolletjes rijzen onder een schone vochtige theedoek op een warme plek. Hierna pak je een pollepel en hiermee ga je in elk bolletje een gat maken met de steel. Beweeg de steel rustig heen en weer tot je erdoorheen bent en het gat wat ruimer is. Nu heb je de vorm van de bagel. Laat alle bagels weer 30 minuten rijzen op een warme plek met dezelfde theedoek erover. Dan komt het moment dat je een lekkere grote pan nodig hebt, liefst een soeppan. In ieder geval moet er 3 liter water in wat je aan de kook brengt. Doe in het water nog een beetje zout. Een schuimspaan is handig om alvast bij de hand te hebben. Warm de oven voor op 220 graden. Voordat de bagels in de oven gaan, moeten ze eerst in het kokende water. Maar niet teveel tegelijk. Handig om eerst met 2 stuks te beginnen.
De bagel moet gaan drijven in het water, dan draai je de bagel om met de schuimspaan en laat je het nog 1 minuut koken. Daarna eruit halen en even laten uitlekken. Op een bakplaat leg je bakpapier. Hierop leg je de gekookte bagels. Bestrijk de bagels met koffiemelk met een kwastje. Strooi er maanzaad of sesamzaad over. Als je een hartige bagel wilt, kun je bestrooien met zeezout. De bagels moeten nog 10 minuten de oven in. Hierna is het tijd om aan te vallen! Lekker om met roomkaas en wat gerookte zalm te eten of verzin zelf iets spannends!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten