vrijdag 30 september 2016

Hartig vlechtbrood op 2 manieren

Ik waagde me aan vlechtbrood door Heel Holland Bakt. Maar de manier die ze daar gebruikten, vond ik erg ingewikkeld. Ik heb het wel geprobeerd, maar raakte totaal in de knoop. En geïrriteerd. Zie hieronder de kluwen c.q. warboel op de foto.Gelukkig vond ik wat andere filmpjes op internet die ik wel kon volgen.
Eerst zal ik verklappen wat je nodig hebt voor 2 vlechtbroden:
450 gram bloem
1 zakje gist
300 ml melk
40 gram roomboter
10 gram zout
5 gram suiker
10 gram bruschetta kruiden
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Losgeklopt ei
Sesamzaadjes
Beetje zonnebloemolie

Doe het bloem in een mengkom en meng er de suiker, de zachte boter en het gist door. Warm de melk 30 seconden op in de magnetron. Voeg ongeveer 200 ml van de melk meteen toe aan het deeg. Ook de bruschetta kruiden en Italiaanse kruiden mogen er al in. Ga nu kneden. Dat kun je eerst proberen met een mixer met deeghaken, maar met de hand is wel lekker ambachtelijk. Doe dit zeker 10 minuten zodat je een elastisch deeg hebt. Als je deeg te droog is, voeg je meer melk toe. Wordt het juist te plakkerig? Dan een beetje extra bloem. Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen.
Hierna kneed je het deeg goed door en weeg je het. Bij mij was het 840 gram. Je moet 12 bolletjes maken, dus ik heb 12 x 70 gram afgewogen. Pas dit zo nodig aan als jouw gewicht afwijkt. Je gaat straks dus 6 bollen voor 1 brood gebruiken. Kneed de bolletjes goed. Je moet ze opbollen zoals dat heet.
Dan ga je ze uitrollen tot strengen. Voor een vlechtbrood zoals bovenaan op de foto, moet een streng ongeveer 35 cm zijn. Rol ze in etappes steeds verder uit. Nu kun je op het filmpje zien hoe je het vlechtbrood moet vlechten zonder zelf in de knoop te raken.
Voor het Winstonbrood (ook een soort vlecht) heb je langere strengen nodig van ongeveer 60 cm lang. Volg dan ook weer de stappen in het filmpje hieronder.
Als je de 2 broden gevlochten hebt, leg je ze op bakpapier op de bakplaat. Bestrijk met losgeklopt ei. Nu doe je op een stuk plastic folie wat zonnebloemolie en dat doe je eroverheen. Nu moeten de broden nog een uur rijzen. Haal dan het folie eraf en strooi nog wat sesamzaadjes erover. Eventueel nog wat extra bestrijken met ei. Dan in een voorverwarmde oven op 220 graden bakken. Met ongeveer 20 minuten heb je heerlijk vers brood. Lekker met wat kruidenboter!

Kaneelvlinders

Dit zijn lekkere koekjes van bladerdeeg! Maak er alleen niet teveel tegelijk, want je kunt ze niet zo lang knapperig houden. Vers van de pers smaken ze heerlijk.

Dit heb je nodig:
4 bladerdeegplakjes
35 gram kristalsuiker
1 theelepel kaneel
30 gram roomboter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak 2 plakjes bladerdeeg aan elkaar nadat je ze hebt laten ontdooien. Meng de suiker en kaneel door elkaar in een bakje. Smelt de roomboter. Bestrijk het bladerdeeg met deze gesmolten boter. Strooi hier de kaneelsuiker over. Vouw beide zijden naar de middenlijn. Bestrijk en bestrooi opnieuw. Vouw bij elkaar. Snij in plakjes van niet meer dan 1 cm dik. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bak in 20 minuten. Klaar, smullen maar!

donderdag 29 september 2016

Hollandse broccoli schotel

Nodig:
800 gram aardappels
600 gram broccoli
450 gram rundergehakt
1 rode ui
Kwart paprika
3 champignons
2 bosuitjes
5 eetlepels kookroom light
2 theelepels mosterd
1 eetlepel gehaktkruiden
1 teen knoflook
1 eetlepel ketjap
Kerrie, peper en zout
40 gram grof verkruimelde maisbroodcroutons
50 gram geraspte kaas
Vloeibare boter

Schil, was en kook de aardappels. Giet af als ze gaar zijn. Kook de broccolistronkjes ook kort en giet af. Snij de ui, bosui, paprika en champignons. In een wokpan of grote koekenpan doe je wat vloeibare boter. Hierin bak je het gehakt rul met de gehaktkruiden. Pers de knoflook erboven. De bosui, ui, paprika en champignons mogen erbij in. Breng op smaak met ketjap, peper, zout en kerrie. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de broccoli in de ovenschaal. De volgende laag is het gehakt. Nu moet je van de aardappels puree maken door de aardappels fijn te stampen. Hierbij gaat de mosterd en de kookroom plus peper en zout. De laag puree gaat bovenop de gehakt. Via de link in het lijstje van benodigdheden, heb je al de croutons gemaakt. Verkruimel deze grof en verdeel over de puree. Strooi ook de kaas erover. Doe hier en daar een drupje vloeibare boter. Deze robuuste ovenschotel gaat een half uur de oven in. Alles in 1. Fijn hoor!

dinsdag 27 september 2016

Kaneelbroodreepjes

Ik word altijd erg blij van recepten waarbij je restjes kunt gebruiken. Ik hou niet van het verspillen van eten. Dus ging ik iets verzinnen toen ik een lunch had verzorgd met sandwiches. Want dan heb je nu eenmaal korstjes brood over. Je kunt er geweldige croutons van maken, maar deze kaneelbroodreepjes of breadsticks zijn ook heel erg lekker.

Nodig:
150 gram restjes/ korstjes/ reepjes brood (ik gebruikte vooral waldkorn)
50 gram roomboter
30 gram kristalsuiker
1 theelepel kaneel

Snij de korstjes/ reepjes ongeveer in dezelfde dikte. Warm de oven voor op 200 graden. Smelt de roomboter. Meng het brood en de roomboter door elkaar door het door elkaar te husselen. Strooi de suiker en kaneel erover en hussel nog even goed door. Verdeel het over een bakplaat. Wel even bakpapier erop leggen natuurlijk. Met een minuut of 10 is het al klaar en ruikt het heerlijk zoet in huis. Hou tussendoor in de gaten dat het niet te donker wordt. Je kunt eventueel na een minuut of 5 de boel extra omscheppen.

maandag 26 september 2016

Kiwi geitenkaas torentje

Een heerlijk voorgerechtje wat je snel kunt klaarmaken. Dit is voor 3 personen. Het volgende heb je nodig:

2 kiwi's
3 plakjes geitenkaas (50 gram)
1/3 komkommer
20 gram pittenmix
1 eetlepel crema balsamico dadel en vijgen
2,5 eetlepels honing
Drupje olijfolie

Schil de kiwi's en snij in plakjes. Was de komkommer en snij in plakjes. Snij de geitenkaas plakken voorzichtig nog een keer door. Maak op elk bordje een toren van komkommer, kiwi, geitenkaas, kiwi, geitenkaas, komkommer en eindig met een plakje kiwi. Versier je bordje met wat halve plakjes kiwi en komkommer. In een klein koekenpannetje doe je de pittenmix met het drupje olijfolie. Goed omscheppen zodat ze zachtjes roosteren. Doe een halve eetlepel honing erbij. Nu zeker blijven roeren. Het plakt wat aan elkaar, maar dat is niet erg. Verdeel de zoet geroosterde pitten over de borden. Meng de 2 eetlepels honing met balsamico azijn. Ik heb een heerlijke crema balsamico met dadel en vijgen, die ik hiervoor gebruik. Verdeel wat van deze dressing over je torentjes en je voorgerecht is al klaar.

zondag 25 september 2016

Eikenbladsla met omelet en bacon

Voor deze salade heb je nodig:
100 gram eikenblad sla melange
3 plakjes bacon
50 gram geitenkaas
1 ei
Scheutje melk
Beetje vloeibare boter
Beetje Marrakech kruidenmix
Beetje Italiaans zeezout
Maisbroodcroutons (klik hier voor het recept!)

Voor de dressing:
2 eetlepels balsamico azijn
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels honing
2 eetlepels yoghurt

Eerst maak je de omelet. Klop het ei los met een scheutje melk. Breng op smaak met de Marrakech kruidenmix en wat Italiaans zeezout. Doe wat vloeibare boter in een kleine koekenpan. Bak de omelet. Laat afkoelen. Bak hierna de bacon uit. Als beiden zijn afgekoeld kun je de omelet en de bacon in reepjes snijden. Doe de sla in een grote schaal. Strooi hier de omelet en bacon over. Snij de geitenkaas in stukjes en verdeel over de sla. Maak de dressing door de balsamico, olijfolie, honing en yoghurt goed te mengen. Serveer apart van de salade, net als de maisbroodcroutons. Heel smakelijk, genieten dus!

zaterdag 24 september 2016

Gevulde paprika's met gehakt en couscous

Dit is een smakelijk gerecht waarbij je eigenlijk alleen nog een lekkere salade en stokbroodje nodig hebt en dan heb je al voldoende als maaltijd. Van de vulling hou je ook wat over wat je er gewoon bij kunt eten. Het is voldoende voor 3 of 4 personen.

Nodig:
3 paprika's
150 gram couscous
450 gram rundergehakt
1 eetlepel gehaktkruiden
3 tenen knoflook
1,5 eetlepel olijfolie
1 theelepel Ras El Hanout
Vloeibare boter
125 gram courgette
2 bosuitjes
50 gram gele rozijnen
2 eetlepels gembersiroop
1,5 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
3 theelepels Marrakech kruidenmix
Halve theelepel zeezout
Beetje geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Snij de paprika's door, was en maak schoon. Pers 1 teen knoflook in de olijfolie en mix de Ras El Hanout erdoor. Dit is een kruidenmengsel. Met een kwastje bestrijk je de paprika's hiermee. Rooster de lege paprika's vast 10 tot 15 minuten in de oven. Ondertussen snij je de courgette in kleine blokjes en snij de bosuitjes. In een wok doe je wat vloeibare boter en bak je de gehakt rul met de gehaktkruiden. Pers de 2 tenen knoflook erboven. De bosui en courgette mogen erbij. Maak de couscous klaar. Doe de couscous in een pan, schenk hier 250 ml gekookt water op. Omroeren, even een aantal minuten laten staan en nogmaals omroeren. De couscous mag bij het gehaktmengsel. Goed mengen. Wel de rozijnen in heet water. Giet na 5 minuten af. De rozijnen gaan bij de vulling voor de paprika's. Breng het geheel op smaak met de gembersiroop, komijn, kurkuma, zout en Marrakech kruidenmix. Haal de lege paprika's uit de oven. Vul ze ruim. Je houdt wat over. Doe er een beetje geraspte kaas over en zet nog eens 10 minuten in de oven. Een gerecht met een Oosters tintje.

vrijdag 23 september 2016

Avocado dadel brownies

Ik had er nog nooit van gehoord....brownies zonder roomboter. Maar in plaats daarvan avocado. Ik vond het ergens op internet. Het blijkt best bekend. Tja, bij mij dus niet. Ik heb er weer een eigen draai aan gegeven door ook dadels en amandelmeel te gebruiken. Bovendien heb ik een chocoglazuur gemaakt en erop gedaan. Okay aan de slag!

Dit heb je allemaal nodig:
100 gram amandelmeel
100 gram dadels
1 avocado
100 gram honing
2 eieren
5 gram bakpoeder
50 gram walnoten
50 gram cacaopoeder
30 gram choco drops

Voor de glazuur:
75 ml gecondenseerde melk
75 gram pure chocolade
75 gram poedersuiker

Oven voorverwarmen op 175 graden. Schil de rijpe avocado en snij de avocado in stukjes. Doe deze in een hoge beker samen met de halve dadels. Doe de honing erbij en maak fijn met de staafmixer. Hevel het nu over in een mengkom. Voeg 1 voor 1 de eieren erbij en mix door elkaar. Doe in een bakje de cacaopoeder, het amandelmeel en het bakpoeder door elkaar. Mix dit bij de rest van het beslag. Breek de walnoten in stukjes en spatel samen met de choco drops door het beslag. Vet een vierkante bakvorm van 15 cm in, doe bakpapier op de bodem. Het beslag erin en door de oven in. Met ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven is het klaar. Test na 25 minuten even met een prikker of de binnenkant al gaar is. Als de prikker schoon eruit komt, is het goed. Laat de brownies afkoelen. Voor de glazuur breek je de chocolade in stukjes. Smelt door kort in de magnetron te doen, tussendoor roeren. Is de chocolade gesmolten, dan doe je de gecondenseerde melk erdoor. Goed roeren. De poedersuiker er via een zeef bij doen. Mocht het glazuur te stevig worden, kun je eventueel een lepeltje koffie erdoor doen. Als de brownies uit de bakvorm zijn, mag je het glazuur aanbrengen met een spatel. Versier als je dat leuk vindt met wat chocolaatjes of mokkaboontjes. Snij in bescheiden stukjes, het is namelijk machtig maar wel heerlijk!

donderdag 22 september 2016

Maisbrood croutons

Als lunch maakte ik diverse sandwiches toen ik gasten kreeg. Onder andere van maisbrood. Hierdoor had ik veel restjes over omdat de korstjes eraf gesneden werden. In de avond waren er plannen voor een salade, dus besloot ik om weer eens croutons zelf te maken. Zoveel lekkerder dan de kant en klare!

Nodig:
100 gram resten maisbrood
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel rozemarijn
2 tenen knoflook
1 theelepel Marrakech kruidenmix
Curry kruidenzout
Wat vloeibare boter

De korstjes waren een beetje taai en mijn messen te bot, dus ik heb ze in blokjes geknipt met de schaar. Dat werkt prima. Doe in een beslagkom. Hier overheen gaat de olijfolie. Pers de knoflook erover. Strooi de rozemarijn, Marrakech kruiden en het curry kruidenzout erover. Hussel goed door elkaar. In een koekenpan doe je een klein beetje vloeibare boter. Bak hierin de croutons knapperig. Goed blijven omscheppen en zet je vuur niet te hoog. Het kan makkelijk aanbranden. Beste optie is om afgekoelde croutons apart te serveren van een soep of salade. Zo blijven ze het best krokant.

woensdag 21 september 2016

Hartige bladerdeeghoorn met kaasvulling

Bij Heel Holland Bakt maakte ze zoete hoorns van bladerdeeg. Maar ja, dan wil ik meteen ook een hartige hoorn testen. Het principe van de hoorn maken is hetzelfde uiteraard.

Nodig voor 3 stuks:
3 plakjes bladerdeeg
Wat vloeibare boter
Sesamzaadjes met knoflooksmaak
Zeezout
70 gram bieslook roomkaas
40 gram magere kwark
50 gram geraspte kaas
Kerrie en curry kruidenzout

Verwarm de oven op 200 graden. Laat de bladerdeeg ontdooien. Maak repen van 3 cm breed. Je hebt er dus 4 die je aan elkaar plakt. Maak het een beetje nat met water. Maak van aluminiumfolie de hoorns. Vet ze in met een kwastje. Draai vanaf de punt de reepjes eromheen. Maak opnieuw een beetje nat. Bestrooi met sesamzaadjes en zeezout. Bak in 20 minuten af. laat goed afkoelen en haal voorzichtig de aluminiumfolie eruit. De vulling maak je door de kwark met de roomkaas te mengen. De geraspte kaas toevoegen en op smaak brengen met kerrie en curry kruidenzout. Het laatste is een zout waar allerlei specerijen in zitten. Als je dat niet hebt, verzin je zelf wat kruiden. Door elkaar roeren en de hoorns vullen. Geschikt als voorgerechtje. Of om te serveren aan een vegetarische gast aan je tafel.

dinsdag 20 september 2016

Mascarpone perzik toetje

Dit recept is genoeg voor 3 personen. Het is eigenlijk een dubbel toetje, dus dubbele verwennerij! Je zou het ook los van elkaar kunnen nemen natuurlijk.

Nodig:
3 wilde perziken
1 nectarine
1 perssinaasappel
2 eetlepels honing
200 gram vanille ijs
125 gram mascarpone
1 zakje vanillesaus dr Oetker
200 ml melk
Half zakje vanillesuiker
Slagroom
Wat chocolaatjes om te decoreren

Om te beginnen schil je de perziken en nectarine. Snij in stukjes. De sinaasappel schoonboenen en de schil raspen. Deze rasp bewaar je even. Pers de sinaasappel nu uit. Doe de helft van dat sap in een steelpannetje samen met de perzik/ nectarine. Honing erbij en zachtjes aan de kook brengen. Na 10 minuutjes mag het van het vuur. In een beker met de staafmixer pureren. Af laten koelen. Neem 3 eetlepels van deze perziksaus en meng dit met het vanille ijs. Prak goed door elkaar en zet in de vriezer. Maak de vanillesaus met de melk zoals op het pakje staat. Je gebruikt niet alle saus die je maakt. Je kunt op mijn blog andere recepten ermee vinden, mocht je nog een bestemming zoeken voor je restant vanillesaus. Neem dus 100 gram van de vanillesaus en meng dit met de mascarpone. De sinaasappelrasp en de helft van het sinaasappelsap mogen erdoor. Tot slot een half zakje vanillesuiker erbij. Doorroeren en over 3 glaasjes verdelen. Hier bovenop gaat de overige perziksaus. In een bijpassend bakje doe je een bolletje van het perzikijs. Slagroom erop, chocolaatje als versiering en klaar is je dubbel date met een toetje!

maandag 19 september 2016

Krieltjes rucola salade

Dit is een snel te maken salade. Je moet alleen wel beschikken over smakelijke kleine krieltjes. Dat is bij mij geen probleem in deze tijd, want ik oogst deze kleine aardappelen uit mijn eigen moestuin.

Benodigdheden:
150 gram kleine krieltjes
1 zak rucola (75 gram)
1 gekookt ei
7 cherry tomaatjes
2 theelepels zongedroogde tomaat
1 grote teen knoflook
1 eetlepel kruidenazijn
1 eetlepel dille olie
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel ketchup
1 theelepel bruschetta kruiden

De krieltjes gebruik je in de schil. Dat betekent wel dat je ze goed moet schoonboenen met een borsteltje. Kook ze in een laag water tot ze gaar zijn, niet te zacht anders vallen ze uit elkaar en dat ziet er minder mooi uit. Bij mij duurde het 10 minuutjes maar het zal afhangen van de grootte. Dus prikken met een vork en testen kan uitkomst bieden. Giet de krieltjes af als ze klaar zijn. Laat afkoelen.Schil je gekookte ei en snij het ei in stukken. Snij de tomaatjes door midden. In een kommetje doe je de azijn en olie met de gembersiroop en de ketchup. Roer goed door elkaar. Pers de knoflook erbij en voeg de bruschetta toe. Nogmaals roeren en je dressing is al klaar. In een mooie salade schaal doe je de rucola, tomaatjes, zongedroogde tomaat, stukjes ei en de afgekoelde krieltjes. Ik heb de salade dit keer vegetarisch gehouden maar uitgebakken spekjes zouden goed passen in het geheel.

zondag 18 september 2016

Bladerdeeghoorns met suiker

In week 2 van Heel Holland Bakt draaide alles om bladerdeeg. 1 van de opdrachten was een mokka roomhoorn maken. Ik had een ander plan met de bladerdeeghoorn. Maar om te beginnen moest ik een oplossing bedenken voor het feit dat ik geen hoornpennen heb. Dat bleek relatief simpel. Je maakt dus met aluminiumfolie een propje in de vorm van een wortel. Dan draai je er nog een laagje aluminiumfolie overheen.

Nodig voor 3 hoorns:
3 stuks bladerdeegplakjes
Beetje vloeibare boter
Kristalsuiker

Zoals jullie nu wel weten hou ik van niet te ingewikkeld. Soms zoek ik uit hoe iets werkt, zoals bladerdeeg zelf maken. Dit keer wilde ik kijken hoe deze hoorns werden als ik gewoon bladerdeegreepjes aan elkaar plakken zou. Ik moet zeggen, het viel me niets tegen! Met een liniaal kun je 3 cm repen knippen als het bladerdeeg wat ontdooid is. Je haalt 4 repen uit 1 plakje. Plak de reepjes aan elkaar. Maak de reepjes een beetje nat met wat water. Je zelfgemaakte aluminiumhoornpennen heb je natuurlijk al klaarliggen. Deze vet je in met een kwastje met de vloeibare boter. Draai nu rustig van de punt het bladerdeeg rondom de hoornpen. Zorg voor een beetje overlap bij de randen anders krijg je later kieren. Dat is minder handig als je ze wilt vullen. Nu maak je de buitenkant een beetje nat met water. Doe een laagje kristalsuiker op een bord. Dip de bovenkant van de hoorn hierin. Verwarm de oven op 200 graden en laat in die tijd je hoorntjes even rusten op het bakpapier op een bakplaat. De hoorns gaan er 20 minuten in. Haal ze eruit en laat afkoelen. Nu moet je voorzichtig je aluminiumhoornpen eruit halen door een beetje te draaien. Je kunt natuurlijk voor een ingewikkelde vulling aan, maar ik heb me er niet aan gewaagd. Simpelweg zou slagroom met slagroomversteviger al een lekkere vulling zijn die je er mooi in kunt spuiten. Maar ik koos ervoor om de hoorns te gebruiken als onderdeel van ons toetje. Dus deed ik een bolletje vanille ijs in het hoorntje, decoreerde de boel met wat verse frambozen en chocoladesaus. Lekkerrrrr!

zaterdag 17 september 2016

Visrisotto

Dit eenpansgerecht is snel en simpel te maken. En daar hou ik van. Eerder maakte ik al risotto met kip. Dit keer vis in de hoofdrol.

Dit heb je nodig:
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
Vloeibare boter
Halve rode paprika
300 gram geschikte rijst
200 ml witte wijn
250 gram tomaten
1 eetlepel dille olie
1 eetlepel balsamico azijn
Peper en zeezout
750 ml visbouillon
2 eetlepels zongedroogde tomaat
300 gram pangasius
Viskruiden
200 gram wokgarnalen met knoflook
60 gram mozzarella
Handje geraspte Parmezaanse kaas

Snij de ui en paprika in stukjes. Snij de tomaten in stukjes en doe in een bakje bij elkaar. Strooi wat peper en zout erover en verdeel de olie en azijn erover. Laat even intrekken. Doe wat vloeibare boter in de wok. Fruit hierin de ui en paprika. Pers de knoflook erbij. De rijst erbij en goed omroeren. Tot de rijst wat glazig ziet. Doe de wijn erbij en laat zachtjes pruttelen. De tomatenstukjes toevoegen. Maak met 2 visbouillontabletten en 750 ml heet water de bouillon. Schenk de bouillon in 3 delen bij de rijst. Het volgende deel mag er steeds pas bij als de vloeistof vrijwel is opgenomen. Maak de wokgarnalen schoon, dus haal de staartjes eraf. Snij de pangasius in stukjes en bestrooi met viskruiden. Bij het laatste deel bouillon toevoegen, gaat ook de vis erin. Goed roeren. Aan het eind roer je de in stukjes gesneden mozzarella erdoor samen met de Parmezaanse kaas. Lekker om nog wat extra Parmezaanse kaas op tafel te zetten voor wie dat lekker vindt.

vrijdag 16 september 2016

Heel Holland Bakt sticky toffee pudding cake

Ha allemaal! Ik ben fan van Heel Holland Bakt. Dat zal jullie niet echt verbazen. Ik heb bedacht dat ik wil proberen om elke week iets uit de aflevering te maken of er in ieder geval geïnspireerd van te raken. Na week 1 was ik meteen geïntrigeerd door de sticky toffee pudding cake. Wil je het recept precies zo doen als bij HHB? Dan volg je deze HHB link gewoon. Nee hoor, ik ben niet beledigd. Ik heb in mijn recept niet veel veranderd alleen de hoeveelheid, want ik wilde een kleiner taartje. Daarnaast heb ik de pecannoten vervangen voor walnoten.


Nodig voor de taart zelf:
150 gram dadels (zonder pit)
100 gram zachte boter
100 gram suiker
1 theelepel kaneel
2 eieren
120 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram walnoten








Verwarm de oven voor op 160°C. Week de dadels ongeveer 10 minuten in 50 ml heet water. Vet een vierkante bakvorm in van 15cm in en bestuif met bloem. Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bakvorm uit en worstel dit erin. Je kunt het! Mix in een mengkom de zachte boter, suiker en kaneel tot een glad mengsel. Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe. Doe het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje bij het beslag. Mix het beslag vervolgens nog een paar minuten door. Breek de walnoten grof in stukjes en spatel door het beslag. Pureer 75 gram dadels plus het weekwater (50 ml) met een staafmixer. Snijd de rest van de dadels in kleine stukjes. Meng beiden door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Ondertussen kun je mooi de walnoot karamel scherven maken.

Voor de scherven heb je nodig:
125 gramkristalsuiker
50 ml water
30 gram walnoot

Leg bakpapier op je bakplaat. Breek de walnoten in stukjes. Verhit suiker met water in een steelpan. Verwarm tot de suiker is opgelost. Laat een paar minuten goed doorkoken tot het gaat karamelliseren en het mengsel een donkergouden karamelkleur heeft. Giet de karamel op het bakpapier, zo nodig kun je het met een spatel verder uitspreiden. Verdeel de stukjes walnoot erover. Laat hard worden (niet in de koelkast). Breek in scherfjes als het goed hard en afgekoeld is.


Nu is het tijd voor de karamelsaus.
Hiervoor gebruik je:
200 gram gecondenseerde melk
25 ml slagroom
100 gram suiker
Beetje zout

Zet de suiker op in een grote steelpan op het vuur. Spoel eerst van tevoren je pan om met water en droog niet af. Laat de suiker doorkoken tot een donkere karamel. Verwarm de gecondenseerde melk en slagroom in een andere pan en voeg vervolgens toe aan de karamel. Roer flink door met een garde. Pas op met spetteren, het is heet. Doe de saus door een zeef om eventuele klontjes te voorkomen. Breng op smaak met een snufje zout. Laat een tijdje afkoelen. Zorg ervoor dat de saus niet te koud wordt, want anders is het niet smeerbaar meer. Bestrijk de cake rijkelijk met de karamel saus. Decoreer met de karamelscherven door ze er in te steken. Qua smaak heeft het iets van kruidcake weg met karamel accenten. Ik vond het geslaagd. Wel wat werk met alle verschillende onderdelen hoor.Ik was vooral trots op mijn scherven!

woensdag 14 september 2016

Banaan van de BBQ

Wij houden van barbecueën. Ik vind het altijd leuk om weer wat nieuws te proberen. Dit keer een toetje van de BBQ.

Per persoon heb je nodig:
1 banaan
5 gram chocodrops
5 gram nougatine
2 theelepels caramelsiroop
1 theelepel caramelsaus

Leg de banaan op de zijkant. Maak een kleine opening met een aardappelschilmesje in de schil van de banaan. Duw in de banaan de chocolade drops. Strooi de nougatine erover en druk wat aan. Giet de siroop erover. Je kunt de banaan direct op het rooster van de BBQ leggen. Met een kwartiertje is de banaan warm en zacht en de chocolade gesmolten. Met een lepeltje kun je de banaan zo uit de schil eten. Decoreer je bordje met een beetje caramelsaus. Heerlijk. Als je het wilt uitbreiden, zou je er een bolletje ijs bij kunnen doen. Als variatie is een scheutje likeur in plaats van de siroop mogelijk.

dinsdag 13 september 2016

Tiramisu taartje

Dit is een lekker taartje! Geen gedoe met een oven, lekker snel klaar...Alleen een tijdje opstijven in de koelkast en smullen maar. Als vorm heb ik een cakevorm gebruikt en die bekleed met plastic huishoudfolie. Op die manier kun je deze taart makkelijk 'storten'.

Dit heb je verder nodig:
300 gram mascarpone
250 ml slagroom
75 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix (slagroomversteviger)
3 theelepels oploskoffie
150 ml heet water
4 eetlepels amaretto
2 eetlepels amaretto siroop
1 pak lange vingers (18 stuks)
40 gram chocoladerasp
Versiering als chocoladerasp, mokkaboontjes en chocolaatjes

Maak koffie met de oploskoffie en het hete water. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopfix. Meng de mascarpone met de basterdsuiker. Spatel de slagroom en mascarpone door elkaar. Je begint nu met een laagje van deze room in je cakevorm (die je dus al bekleed hebt!)Met een spatel goed verdelen. Nu maak je een laagje lange vingers. Besprenkel met ongeveer 5 eetlepels koffie, 2 eetlepels amaretto en 1 eetlepel siroop. Dan volgt een laagje chocoladerasp. Nu herhaal je alle laagjes nog een keer. Tot slot eindig je met room. Gladstrijken en het plastic huishoudfolie dichtvouwen. In de koelkast goed koud en stijf laten worden. Wanneer je deze taart wilt gaan serveren, maak je 'm af. Stort voorzichtig met hulp van een bord. Haal het plastic eraf. Versier de bovenkant met wat je leuk en lekker vindt. Ik koos voor een versiering van rasp, mokkaboontjes en chocolade blaadjes. Snij er een plak van om uit te delen. Niet te dik, want het is best machtig. O ja, het is niet een makkelijke taart om mooi uit te serveren. Maar het is zo snel op, dus dat valt niet echt op...

zaterdag 10 september 2016

Bosvruchtenvlaai

Dit is een geweldige taart om te maken in de zomer omdat je dan verse frambozen, bramen, aardbeien en blauwe bessen kunt gebruiken. De bodem is een cakebodem met gemalen amandelen erdoor. De bodem kun je prima een dag van tevoren maken. Pas op de dag dat je de taart wilt gaan gebruiken, maak je de mascarponevla en versier je de taart met fruit. Als slot maak je het af met een gelei erover.

Nodig:
150 gram roomboter
150 gram kristalsuiker
3 eieren
125 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram gemalen amandelen
Beetje boter en bloem

75 gram mascarpone
1 zakje vanillesaus dr Oetker
200 ml melk

100 gram frambozen
100 gram blauwe bessen
100 gram aardbeien
100 gram bramen
1 zakje Taartina

Verwarm de oven voor op 160 graden. In een mengkom doe je de zachte boter en kristalsuiker. Mix deze door elkaar. 1 voor 1 de eieren erdoor mixen. De fijn gemalen amandelen en het bakmeel erdoor mengen. Vet een vlaaibodem in met een beetje boter. Strooi er een beetje bloem over, schudt het overtollige eruit. Doe het beslag erin. Glad strijken en in de oven zetten voor ongeveer 20/25 minuten. Als de bodem wat is afgekoeld, stort je 'm voorzichtig. Pas als de bodem is afgekoeld, mag je de mascarponevla erop gaan doen. Maak hiervoor eerst de vanillesaus. Eigenlijk hoor je hier 250 ml melk bij te doen, maar door 200 ml te gebruiken blijft het wat steviger. Volg verder de instructie op het pakje. Als het wat stijver is geworden, neem je 75 ml van de vanillesaus (dus niet alles gebruiken!) en 75 gram mascarpone en meng dit goed door elkaar. Deze mascarponevla verdelen over de bodem. Was de aardbeien en snij door midden. Zo nodig het andere fruit wassen. Verdeel nu op een mooie manier op de vla. Maak de gelei door de instructies op het zakje Taartina te volgen. Als het klaar is, verdeel je het over het fruit. Laat de taart afkoelen en de gelei opstijven. Deze bosvruchtenvlaai is lekker met een beetje slagroom erop.

vrijdag 9 september 2016

Boterkoek

Hier een recept voor een heerlijke klassieke boterkoek. Met een kleine twist door de vleug citroensmaak. Daardoor is er wat meer tegenwicht voor alle roomboter qua smaak. Als je begrijpt wat ik bedoel. Nou ja, gewoon maken en proeven. Net zo handig!

Dit heb je nodig:
200 gram kristalsuiker
200 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
1 ei
250 gram bloem
Beetje zout
5 gram amandelschaafsel
1 theelepel citroenrasp (dr Oetker)
2,5 eetlepel citroensap

De oven voorverwarmen op 180 graden. Vet je boterkoekvorm in met een beetje van de boter. In een mengkom ga je de suikers en de roomboter door elkaar mixen. Dat kan met deeghaken of met mixhaken. Het hangt ervan af hoe koud je boter is, wat het makkelijkst werkt. Slimst is om de boter gewoon al op kamertemperatuur te hebben, werkt het fijnst. Als de suiker goed is opgenomen in de boter, kun je de volgende stap maken. Klop in een bakje het ei los. Hou hier een paar eetlepels apart van. Die gebruik je aan het eind pas. Mix de rest van het ei door het boter en suiker mengsel. Dan de gezeefde bloem en het snufje zout erbij. Dan rap gevolgd door het citroensap en rasp. Dit stevige beslag doe je in de boterkoekvorm. Glad maken met de bolle kant van de lepel (die je nat kunt maken zodat het makkelijk gaat). Maak er met een vork de bekende streepjes in. Met een kwastje bestrijk je de bovenkant met het ei. Strooi het amandelschaafsel erover. De boterkoek moet zo'n 25 tot 30 minuten in de oven. De bovenkant moet er goudbruin uitzien. Laat goed afkoelen voor je er punten van snijdt.

woensdag 7 september 2016

Vegetarisch groente taartje


Dit is geschikt als bijgerecht voor meerdere mensen of als hoofdgerecht voor 1 persoon. Het is zonder vlees of vis, maar verrassend smaakvol. Wat het extra leuk maakt, is als je een leuke ovenschaal hebt zoals een hartvorm. Want het oog wil ook wat toch?

Nodig:
100 gram courgette
Halve paprika
200 gram champignon roerbakmix
Vloeibare boter
1 teen knoflook
1,5 eetlepel woksaus gember knoflook
1 eetlepel zongedroogde tomaat
10 cherry tomaatjes
1 ei
30 gram magere kwark
1 theelepel gembersiroop
Paprikapoeder, peper en zout
30 gram geraspte 30+ kaas

Verwarm de oven op 200 graden.Snij de paprika en courgette in stukjes. Doe wat vloeibare boter in een koekenpan. Bak hierin de paprika, courgette en de champignon mix. Pers de knoflook erboven. Roer lekker door samen met 1 eetlepel van de woksaus. Roer de stukjes zongedroogde tomaat erdoor. Vet een ovenschaal in en doe deze groente erin. Klop een ei en de kwark samen los in een kom. Doe hierbij een halve eetlepel woksaus, de gembersiroop en de kruiden. Strooi de geraspte kaas over de groente, dan het eimengsel erover. Deel de cherry tomaatjes in tweeën. Leg deze langs de rand van je ovenschaal met de bolle kant naar boven. Je groente taartje mag zo'n 25 minuten in de oven.

maandag 5 september 2016

IJskoude rosé cocktail

Dit recept bevat maar 3 ingrediënten maar je kunt er wel heel gelukkig van worden...

Nodig voor 2 stuks:
250 gram aardbeien
2 eetlepels honing
300 ml rosé

Schenk de rosé in een ijsblokjesvorm. Vries dit in. Het duurt een paar uur voordat het echt bevroren is. Pak je blender. Maak de aardbeien schoon, was ze en snij in stukjes. Voeg de honing toe en pureer dit samen met behulp van de blender. De bevroren rosé doe je erbij. Mix door elkaar. Schenk in een leuk glas en serveer meteen. Zeker op een zomerse avond een geweldig drankje!

zondag 4 september 2016

Courgette tomatensoep

Tijd voor soep! Uit de moestuin rollen ineens flinke courgettes en aardig wat roma tomaten. Dus een beetje mix & match...

Nodig:
500 gram roma tomaten
750 gram courgette
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel zongedroogde tomaat
Vloeibare boter
Halve liter runderbouillon
1 eetlepel bruschetta kruiden
1 theelepel Italiaanse kruiden
100 ml witte wijn (droog)
50 ml kookroom light
200 gram soepballetjes
Paprikapoeder, peper en Italiaans zeezout

Was en snij de tomaten en de courgette in stukjes. Schil de ui en snij in stukjes. Doe in een ruime pan wat vloeibare boter. Fruit hierin de ui. Voeg de tomatenpuree toe. Goed roeren. Pers de knoflook erbij en doe de gesneden tomaten en courgette erbij. Kook water om een tablet runderbouillon in op te lossen. Breng de groente om smaak met de bruschetta en Italiaanse kruiden. De zongedroogde tomaat erin. Voeg de bouillon toe, net als de witte wijn. Laat een kwartier zacht koken. Als je groente voldoende zacht lijken, kun je met de staafmixer de soep glad maken. Anders gewoon wat langer laten pruttelen. Als je soepje mooi glad is, mag de kookroom erdoor. Breng de soep op smaak met de kruiden. Bak de soepballetjes in wat boter in een koekenpannetje. Doe ze door de soep als ze klaar zijn. Heb je teveel soep? Je kunt het prima invriezen! Altijd fijn...

zaterdag 3 september 2016

Bruschetta


Dit is een fijn voorgerecht, maar je kunt bruschetta ook als borrelhapje of snack presenteren. Ideaal als je een restje stokbrood of iets dergelijks hebt. In mijn geval was het een halve ciabatta. Dat kun je dus vervangen voor andere opties, voel je vrij.

Nodig:
250 gram roma tomaten
Halve rode ui
2 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
Italiaans zeezout
1 theelepel bruschetta kruiden
1 eetlepel balsamico azijn
Halve ciabatta

Snij de tomaatjes in kleine stukjes. De ui moet je echt snipperen, zo klein. Doe de ui en tomaat bij elkaar in een mooi bakje. Pers 1 teen knoflook hierover en breng op smaak met wat Italiaans zeezout en bruschetta kruiden. Verder moet er 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel goede balsamico azijn overheen. Husselen en dan is dit onderdeel klaar. Warm nu de oven voor op 160 graden. Snij dunne sneetjes van de ciabatta. Ongeveer een halve centimeter denk ik. In een bakje doe je 3 eetlepels olijfolie en hierbij pers je de knoflook. Roer dit door elkaar. Leg de broodjes op een bakplaat. Met een kwastje bestrijk je ze met de knoflookolie. Strooi er wat Italiaans zeezout over. De broodjes gaan 5 minuten in de oven tot ze wat geroosterd zijn. Doe op elk broodje een lepeltje van je tomatensalsa. Aanvallen! Eenvoudig, maar zo fijn!

vrijdag 2 september 2016

Shoarma taartje


Dit taartje is bedoeld voor 2 personen. Ik vind het typisch een gerecht wat wij graag op vrijdag eten met een soepje vooraf, wat salade en stokbrood erbij. Maar ik zal het niet verklappen als je het op een andere dag of een andere manier doet hoor. Het zou ook een geschikt gerecht zijn als je een buffet wilt maken met allerlei lekkernijen.

Dit heb je nodig:
250 gram shoarma
Vloeibare boter
Halve paprika
200 gram champignon roerbakmix
1 teen knoflook
4 plakjes bladerdeeg
1 eetlepel paneermeel
2 eieren
70 gram magere kwark
1 eetlepel woksaus gember knoflook
1 theelepel gembersiroop
Wat paprikapoeder, peper en zout
75 gram geraspte kaas

Je kunt dit taartje maken in een kleine springvorm of in een boterkoekvorm. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet je vorm in met een beetje boter. In een koekenpan doe je wat vloeibare boter om de shoarma te bakken. Snij de paprika in stukjes. Als de shoarma dicht geschroeid is, mag je de paprika en champignon mix erbij doen. Pers de knoflook erboven. Af en toe omroeren. Niet langer dan nodig bakken want het gaat ook nog in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak met het bladerdeeg een bodem. Strooi er het paneermeel in zodat de bodem goed wordt en niet zompig. Als het nodig is, laat je de shoarma en groente uitlekken. Bij mij was het geen natte bende, dus kon het er meteen in. Strooi hier de geraspte kaas over. In een kom klop je de eieren en de kwark los met elkaar. De woksaus en gembersiroop mogen erbij samen met de kruiden. Giet het mengsel over je taartje en zet 'm zo'n 25 minuten in de oven.