dinsdag 22 september 2015

Kruidenolie



Nodig:
  • 300 ml. olijfolie
  • 2 eetlepels bruschettakruiden
  • 3 eetlepels verse groene kruiden

Je kunt mooie smakelijke kruidenolie in een winkel kopen. Maar je kunt het eigenlijk simpel zelf maken. Je hebt een mooi flesje nodig wat je kunt afsluiten en een trechter. Plus wat tijd. Meer niet. Mocht je geen speciaal flesje hebben, kun je natuurlijk een flesje van bijvoorbeeld een woksaus hergebruiken!
De bruschettakruiden doe je in een bakje met een paar eetlepels olijfolie. Zo kan het wellen. Ondertussen kun je de verse kruiden plukken. De kruiden goed wassen en de steeltjes er zoveel mogelijk afhalen. Je hebt drie eetlepels fijngesneden verse groene kruiden nodig. De samenstelling pas je aan op je smaak. Ik heb deze keer gebruikt: citroenmelisse, knoflookbieslook, basilicum, peterselie, maggikruid en tijm. Als je knippen van de kruiden handiger vindt, kan dat net zo prima. Wel fijn genoeg maken, anders krijg je de kruiden straks niet in je flesje! De fijngemaakte kruiden op een stuk keukenpapier leggen en van de bovenkant droogdeppen. Via het trechtertje de kruiden in het flesje manouvreren. De steel van een theelepeltje kan hierbij helpen, soms heb je overtuigingskracht nodig ;-).Hierna mogen de gewelde bruschettakruiden door de trechter. Aanvullen met olijfolie. Beetje schudden...dat moet je ook doen voordat je de olie gaat gebruiken. Zodat de smaak optimaal is. Nog 1 belangrijk punt: geen knoflook toevoegen. Er kan een bepaalde bacterie in de knoflook zitten en door de olie is er geen zuurstof meer waardoor een en ander kan leiden tot botulisme. Geen goed plan. Deze kruidenolie is lekker genoeg en die verse knoflook kun je toch toevoegen als je je eten gaat bereiden...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen