donderdag 24 september 2015

Lasagne in modo diverso

Ik maak al een tijd geen lasagne meer met een pak. Ik vind het minder lekker uit een pak en het is nauwelijks meer werk als je je eigen saus maakt. Ik gebruik verse lasagnebladen, die maak ik helaas niet zelf. Al lijkt het me best leuk om te leren met zo'n pasta machientje! Deze keer wilde ik wat anders. Vandaar ook de naam. In modo diverso betekent ' op een andere manier'. Wist je trouwens dat de vertaling van lasagne ' bladen' is? Weer wat geleerd! Deze lasagne bestaat uit rode saus met gehakt en salami, een béchamel saus met kaas en verse kruiden en een broodkruim topping. Het was zalig! Echt weer anders dan de gewone lasagne.
De gehakt rul bakken in kruidenolijfolie ( zie eerder recept hoe je dat kunt maken!). Gehaktkruiden en geperste knoflook als smaakmaker erbij. De groente erbij als de gehakt gebruind is. De bruschetta en italiaanse kruiden mogen het prutje gezelschap gaan houden. De plakjes salami in 8 stukken snijden en erdoor roeren. De gezeefde en blokjes tomaten erbij. Zo heb je de mooie rode basis. Dat is klaar. Een ruime ovenschaal invetten. Beginnen met een laag saus, dan eerste laag lasagnebladen. Weer rode saus, weer lasagnebladen. Afhankelijk van wat je lekker vindt, maak je twee of drie lagen met bladen. Ik hou niet zo van hele stevige lasagne, dus ik hield het bij 2 lagen. Je hebt dus de lasagnebladen bovenop liggen als je aan de béchamelsaus gaat beginnen.

Zorg dat je alles voor deze saus afgewogen en klaar voor gebruik hebt liggen, want je moet steeds roeren. In een steelpan de boter laten smelten. Het mag niet bruin worden! Het vuur niet te hoog zetten en de bloem toevoegen. Roeren, roeren, roeren. De bloem gaat er een beetje als zand uitzien. Je moet het drie minuten zachtjes laten pruttelen. Dan met de garde steeds wat van de koude melk toevoegen. Niet teveel tegelijk anders krijg je klontjes. Als alle melk erin zit nog een paar minuten laten koken, blijven roeren. De fijngehakte groene kruiden mogen erdoor net als de geraspte kaas. Ik heb ongeveer een flinke hand vol gedaan. Sorry, niet gewogen... De béchamelsaus mag over de lasagnebladen. Met een lepel of spatel goed verdelen zodat alles bedekt is. Dan kun je nog wat geraspte kaas extra er over strooien. Nu ben je klaar om de topping te gaan maken.

Twee witte boterhammen kun je al een tijdje op het aanrecht leggen zodat ze al wat uitdrogen. De korst eraf snijden, die gebruik je niet. Het brood in kleine blokjes snijden. In twee eetlepels kruidenolie de blokjes verwarmen met geperste knoflook, zeezout en paprikapoeder. Als de blokjes droger worden kun je met de pollepel kleinere stukjes maken door de boel wat te pletten. Met een vork ging dat ook handig. De broodkruim verdelen over de béchamelsaus. De pijnboompitten nog even kort roosteren in diezelfde pan. Verdelen over de schaal. De lasagne mag op 200 graden in de oven, ongeveer een half uur. En dan...aan tafel! Dilettevole! Of zoals wij zeggen: verrukkelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten