woensdag 7 oktober 2015

Stifado

Stifado is een Grieks stoofgerecht. Dit is typisch zo'n gerecht waar je wel genoeg tijd voor moet hebben, want het duurt in totaal wel 2,5 uur voor het klaar is. Je kunt het prima een dag van tevoren maken, alleen moet je de verse peterselie die op het eind toegevoegd wordt, pas op de dag van serveren doen. Dat is het lekkerst. Je kunt stifado die overblijft prima invriezen. Maar eerst maar eens 'leren' hoe je het maakt!
De riblappen in blokjes van ongeveer 2 cm snijden. De dikke witte vet stukken snij ik eraf. Niet alles hoor! Het vlees in een braadpan in 4 eetlepels olijfolie bruin bakken. Dat is trouwens vrij lichtbruin, dus wees niet bang dat je het niet goed doet. De uien in halve ringen snijden en erbij doen, net als de geperste knoflook. Voeg laurierblad, jeneverbessen, kruidnagel, Griekse kruiden, peper en zeezout toe. Snij de tomaten in stukken. Je hebt twee opties: van tevoren ontvellen of straks als de velletjes loslaten ze er met een vorkje uitvissen. Je leest het al een beetje, ik doe het laatste. Tomaten erbij. Af en toe lekker roeren, het vuur mag zacht. Als je stoofpotje maar mooi kan pruttelen dan is het goed. Wat water koken en de kruidentablet erin doen. Dit mag erbij, net als 150 ml. rode wijn. Nu moet je geduldig zijn want het moet zo'n twee uur opstaan. Regelmatig doorroeren. Als het dreigt droog te worden in de pan, giet je weer wat rode wijn erbij (of water als je dat liever wilt, ik doe het eerste haha ). Als je in de verleiding komt om de bereidingstijd in te korten, zal je spijt krijgen. Het vlees is dan nog taai. Het wordt pas goed mals draadjesvlees als het lang mag staan. Gelukkig heb je nog iets te doen tussendoor. Een half uur voor het eind, mag je de zilveruitjes afgieten en in een kleine koekenpan doen met twee eetlepels kristalsuiker. Geen boter of olie erbij want de zilveruitjes moeten gaan karameliseren. het is goed als het wat bruin wordt en het wat kleverig gaat aanvoelen. De zilveruitjes mogen dan bij de stifado om nog een half uurtje mee te stoven. Tegen het eind mag je gaan zoeken naar de jeneverbessen en de laurierblaadjes, want die mogen eruit. Je hebt kans dat je niet alle besjes terugvindt. Ze kunnen stuk koken. Ik vond er maar 3 van de 5 terug...Als dit klusje klaar is, hoef je alleen nog maar verse peterselie te wassen en knippen (of snijden) om net voor het serveren erdoor te roeren. O ja en natuurlijk proeven en zo nodig verder op smaak brengen met peper en zeezout. Heerlijk met Griekse salade, tzatziki, kruidenboter, broodstengels. Allemaal te vinden op mijn blog. Wij eten er meestal gebakken aardappeltjes bij. Ik kan de 'Aviko gekruid' echt aanraden. Het zijn partjes die met milde chili gekruid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen