woensdag 4 november 2015

Laagjestoetje met vanillevla en appel-sinaasappelmoes

Misschien denk je nu...hee zo'n laagjestoetje heb ik eerder gezien op dit blog...dat klopt! Maar dit keer is het met een andere moes en vanillevla. Zelfgemaakte vanillevla. Jajajaja...lekker, geen enge dingen als kleurstoffen, smaakstoffen erin. Maak de vanillevla eerst. Je hebt qua hoeveelheid genoeg om zo vier toetjes te maken. Je houdt vast nog wat over, maar dat is niet erg toch? De melk met vanillesuiker in een steelpan opwarmen. In een bakje doe je de gewone suiker, maizena en een eidooier. ( het eiwit heb je niet nodig, dat kun je gebruiken voor een ander recept, bijvoorbeeld de nootjes recepten). Roer dit door elkaar. Neem een paar lepels van de warme melk en roer deze ook door het maizena papje. Als de melk gaat koken, haal je de melk eventjes van het vuur. Zo kun je rustig door de zeef het maizena papje beetje bij beetje toedienen. Goed roeren. Dan de vanillevla weer op zacht vuur aan de kook brengen. Een paar minuten zachtjes laten pruttelen. Giet de vla in een schaal om af te koelen. Leg meteen een stuk plastic folie op de bovenkant van de vla, dat voorkomt een vel op je vanillevla. Nu moet het afkoelen. De vla is wat lobbiger en minder geel dan je uit een pak tevoorschijn krijgt. Als je de vanillevla gladder en nog wat romiger wilt maken, kun je als het afgekoeld is, vers geklopte slagroom erdoor roeren. Ik heb dat wel gedaan, ongeveer drie eetlepels bij deze hoeveelheid. Nu kun je de appel-sinaasappelmoes maken. Schil drie appels en snij ze in kleine stukjes. Was de sinaasappel schoon en maak 'm droog. Rasp de sinaasappelschil met de fijne kant van de rasp. Pers vervolgens de sinaasappel uit. Het sap en de rasp mogen bij de appelstukjes in een pannetje. Voeg de stukjes pompoen toe ( kant en klaar te koop in de diepvries). Voeg de witte basterdsuiker toe en laat het geheel op matig vuur inkoken. Als al het fruit na een kwartiertje pruttelen zacht genoeg aanvoelt, mag het van het vuur. In een hoge beker met de staafmixer tot moes maken. Deze moes moet nu ook afkoelen.
De bastognekoeken in een stevige plastic zak doen en met de deegroller eroverheen rollen tot je koekkruimels hebt. Als je het toetje wilt serveren, neem je een paar glazen. Je begint met een laagje bastogne, dan de moes en dan de vanillevla. Dat rijtje doe je nog eens. Bovenop wat decoreren. Je kunt ook nog wat slagroom erop doen. Lekker hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen