maandag 28 maart 2016

Mayonaise


Mayonaise maken....nooit geweten dat je dat in minder dan 5 minuten kunt regelen! Het is echt niet moeilijk. Je hebt wel een staafmixer en een hoge smalle kom nodig. Ik zag op facebook een filmpje voorbij komen hoe simpel het zou moeten zijn. Dus ja, als je dan gaat gourmetten, is dat toch een mooie gelegenheid om eigengemaakte mayo te kunnen serveren! De spullen die je gebruiken gaat, moeten op kamertemperatuur zijn. Ik was zelf het ei vergeten uit de koelkast te leggen. Tja, dan smokkel je gewoon...dat ei even onder warm stromend water houden en je hebt een ei op ongeveer kamertemperatuur. Eerst tik je het ei in de hoge kom. De zonnebloemolie doe je erbij. Nu zet je de staafmixer op de bodem. Terwijl je hem aandoet, haal je de mixer rustig naar boven. Voor je je kunt afvragen of het zal gaan lukken, is het al een feit. De basis van je mayo is geboren. Het duurt misschien 20 seconden. Nu doe je de mosterd, kruidenazijn, citroensap, het beetje zout en de peper erdoor. Mix nog een keer kort door en klaar is je mayo.
Wil je liever iets aparters? Ga dan voor de mayonaise met kruiden. Voeg de groene kruiden toe, namelijk dille, peterselie en bieslook. Ik heb zelf gevriesdroogde kruiden gebruikt, maar vers kan natuurlijk ook. Nu nog wat kurkuma en extra citroensap. Doorroeren en ja hoor een heerlijke kruidenmayo is een feit. Je kunt zelfgemaakte mayonaise een weekje bewaren in de koelkast in een afgesloten potje.

1 opmerking: