donderdag 7 april 2016

Appeltaartje met kruimeltopping


Dit keer heb ik een klein appeltaartje gemaakt in een vierkante bakvorm van 15 cm. Het leuke is juist dat je dan wat basisdeeg overhoudt, waarmee je nog een weggeeftaartje kunt maken als je dat wilt (of een reservetaartje in je diepvries). Je moet dan alleen wat extra appeltjes schillen...De caramel salé moet je eerst maken, daar kun je het recept van vinden op deze blog. Boen een citroen en rasp er een beetje vanaf. Je hebt een half theelepeltje nodig. In een beslagkom de bakmeel zeven, honing en ei erbij. Koude boter toevoegen. Met twee messen in kleine stukjes snijden. Als het niet verder meer lukt, dan met koele handen gaan kneden. Als je een mooi bolletje deeg hebt, in een plastic folie in de koelkast een half uur laten rusten. Dan het deeg uitrollen met een deegroller. Gebruik bloem om aanrecht en deegroller te bestuiven. Het deeg in je ingevette bakvorm passen. Het teveel eraf halen en bewaren voor je reservetaartje ( als je wilt). Doe wat paneermeel op de bodem van je deeg. Dat zorgt ervoor dat je bodem niet te zompig wordt door de vulling.
De appels schillen en in kleine stukjes snijden. De rozijnen wellen in warm water. Citroen, kaneel, vanillesuiker en caramelsiroop bij de appelstukjes doen. De rozijnen afgieten, drogen en mengen. De smaken een tijdje laten intrekken. Als je de vulling gaat gebruiken, dan in de zeef laten uitlekken en droogdeppen met keukenrol. Als de vulling in de bakvorm verdeeld is, ga je de caramel salé ( gezouten caramel) erover verdelen. Doe drie eetlepels in een bakje en verwarm het heel kort in de magnetron. Dat hoeft echt maar vijf tot tien seconden. De caramel is dan makkelijk vloeibaar, dat maakt het verspreiden simpel. Nu ben je aanbeland bij het maken van de topping. Een heerlijke hazelnootcrumble oftewel kruimeldeeg. Maar eerst de oven aanzetten, dan kan die mooi opwarmen. 175 graden is de juiste temperatuur.
De hazelnoten moet je niet te fijn hakken, dus als je de staafmixer hiervoor gebruikt even opletten. Als je te lang doorgaat, is het al te fijn.
De gehakte hazelnoten samen met de bruine basterdsuiker en het bakmeel mengen. Koude boter er bij en weer met twee messen in stukjes maken. Als het niet verder gaat, dan met de handen verder. Of beter gezegd je vingertoppen. Je wilt namelijk geen deegbal krijgen maar kruimeltjes deeg. Als het te kleverig is, gewoon wat extra bakmeel erbij strooien. Het kruimeldeeg op de appelvulling leggen zodat alles mooi is afgedekt. Het taartje moet ongeveer 40 minuten in de oven, maar hou het in de gaten. Niet alle ovens werken precies hetzelfde dus de baktijd kan altijd een beetje verschillen. Dit taartje is een mooie variatie op de klassieke appeltaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten