donderdag 5 mei 2016

Eton mess 'light'

Dit is een heerlijk toetje. Het is wel wat werk, maar niet heel intensief. Je moet vooral wat tijd hebben. Want er zijn verschillende onderdelen: het maken van hangop, aardbeiensaus en meringue. Ik heb het Eton Mess light genoemd. Normaal gesproken maak je het met slagroom, maar ik zocht naar wat minder vet plus ik wilde een frisse smaak tegenover de meringue hebben. Dat 'light' is natuurlijk een relatief begrip. Wat is Eton Mess? Een traditioneel Engels toetje wat traditioneel geserveerd werd bij een cricket game op het Eton college. Het woord 'mess' verwijst waarschijnlijk naar het feit dat je het serveert als een 'zooitje'

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Half zakje meringue van dr. Oetker
30 ml water
1 liter yoghurt
4 eetlepels honing
125 gram aardbeien
2 eetlepels kristalsuiker
8 aardbeien

Met deze hoeveelheden hou je misschien wat over, maar dat is geen straf natuurlijk...Ik heb gekozen voor makkelijk en een zakje meringue mix gekocht van dr. Oetker. Je doet het in een hoge beker met het water en mixen maar. Volg de instructies op het zakje. Je hoeft de meringue niet echt prachtig in toefjes te spuiten omdat je ze later in stukjes breekt. Je moet de meringue een uur op 120 graden bakken in de oven. Vervolgens mag je nog 2 uur lang de oven niet open doen en laat je de meringue drogen. Terwijl je meringue in de oven staat, kun je mooi de yoghurt in gereedheid brengen. Neem een schaal en een schone theedoek. Leg de theedoek erin en giet de yoghurt erop. Knoop de uiteinden van de theedoek bij elkaar en hang deze theedoek op (bijvoorbeeld aan het handgreepje van je keukenkastje). De schaal eronder zetten. Nu gaat het lekken. Als je een aantal uren verder bent, hou je hangop over. Je kunt er voor kiezen om wat te helpen door te knijpen. Hangop lijkt op Griekse yoghurt. Dus mocht je geen zin hebben om moeilijk te doen, zou je dat als alternatief kunnen pakken. Als de yoghurt voldoende is uitgelekt, schraap je het met de spatel uit de theedoek. Meng de honing erdoor. Tijdens het wachten op de hangop, ga je de aardbeiensaus maken. Maak de 125 gram aardbeien schoon, snij in stukken en doe in een steelpan met de suiker. Laat zachtjes inkoken. Na een kwartiertje haal je het van het vuur af en gebruik je de staafmixer om het glad te maken. Doe dat in een hoge beker, anders spetter je jezelf onder (kan ik persoonlijk heel goed). Nu moet je de saus zeven om te voorkomen dat er te grote pitjes in je saus zitten. Als je meringue, hangop en aardbeiensaus klaar zijn, kun je beginnen met het maken van je 'zooitje'. Het is leuk om dit in glaasjes te doen want het oog wil ook wat! Maak nog wat aardbeien schoon en snij in stukjes. Begin elk glas met het in stukjes breken van meringue, dan een paar stukjes aardbei, wat hangop, 1 eetlepel aardbeiensaus, weer wat hangop, saus, meringue enz. Nou ja, je snapt het al, gewoon wat doen en het is goed. Op de foto hieronder krijg je wel een goede indruk van hoe het eruit kan zien. Ik word er blij van en mijn gezin ook, dus wat wil je nog meer?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen