zondag 26 juni 2016

Zomers duo


Ik wilde iets gezonds maken als toetje. Ik had ook genoeg fruit om uit te kiezen plus de yoghurt moest op want aan de datum. Dat laatste betekent bij ons thuis dat ik hangop maak. Dat is dus onderdeel van dit toetje. Maar het werd een gezellig fruitig zomers duo want het is niet alleen een toetje maar ernaast een drankje.

Ik zal jullie verklappen wat je nodig hebt:
1 liter yoghurt
3 eetlepels zoetstof
3 kiwi's
2 nectarines
3 perssinaasappels
100 gram witte pitloze druiven
1 eetlepel honing
Beetje bronwater met prik
Wat granola

Okay, zorg dat je op tijd de yoghurt ophangt in een theedoek zodat je hangop krijgt. Beste optie is om het in de ochtend al op te hangen, des te steviger is je hangop. Hoe doe je dat? Een schone grote hele theedoek leg je in een kom. Hier giet je alle yoghurt bovenop. Knoop nu de 4 punten bij elkaar en hang het op aan bijvoorbeeld het handvat van je keukenkastje. De kom laat je eronder staan, want het gaat meteen druppen. Als er geen vocht meer uitkomt, haal je theedoek uit de knoop en schraap je met de spatel de hangop in een schaal. Doe hier de zoetstof door. Wil je dat liever niet gebruiken, kun je dit vervangen voor suiker of honing. Pers de sinaasappels uit. Schil de kiwi's. Hou een halve kiwi over om mee te decoreren. De rest mag met de staafmixer tot puree gemaakt worden. De nectarines schillen en in stukjes maken. Deze worden ook te lijf gegaan met de staafmixer maar wel apart van de kiwi. Roer door de nectarine een eetlepel honing. Misschien is het overbodig als je nectarine heerlijk zoet is, maar bij mij was het noodzaak want iets te zuur anders. Pak 3 champagne glazen en 3 dessertglazen. In het champagne glas gaat 1 theelepel kiwipuree. In een dessertglas doe je een laag kiwi puree gevolgd door hangop en eindigend met nectarine puree. Het toetje is bijna klaar, dus zet het tot gebruik in de koelkast. We gaan verder met het drankje. De druiven moeten gepureerd met de staafmixer. Doe ze dan door een zeefje, want de velletjes wil je niet in je drankje. Druk goed uit zodat je al het druivensap hebt. Mix dit met de sinaasappelsap. Schenk dit in de champagneglazen op de kiwi puree. Niet helemaal vol, want je moet het aanvullen met een laagje bronwater met bubbels. Als je in een extra feestelijke bui bent, zou je dit kunnen vervangen voor Prosecco. Nu zet je nog de puntjes op de i: een rietje in het drankje, een schijfje kiwi op de rand van het glas. Over het toetje een beetje granola vlak voor het serveren. Genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen