zondag 3 juli 2016

Foccacia


Ik hou zo van brood. Op allerlei manieren. Dus hoogste tijd om een foccacia zelf te bakken. Heel goed gelukt!
Nodig:
Geduld
Schone handen
Tijd

Maar nu dan echt...
300 gram bloem
1 zakje gist
1 theelepel Italiaans zeezout
175 ml lauwwarm water
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel Italiaanse kruiden
40 gram groene pitloze olijven
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels grof zeezout

Okay, handen gewassen? Mooi, dan kunnen we aan de slag! Meng in een kom de bloem met de gist en het Italiaanse zeezout. Doe de rozemarijn in een vijzel en maak iets fijner met de stamper. De rozemarijn en de Italiaanse kruiden mogen nu ook door de bloem. Voeg het lauwwarme water stapsgewijs toe. Niet meteen in 1x, maar wanneer het nodig is. Ga aan het kneden. Zo nodig gebruik je wat extra bloem als je deeg te plakkerig is. Kneed zeker 5 minuten lang goed. Nu moet je het deeg laten rijzen op een warme plek. In de wintertijd is dat dus lekker in de buurt van de verwarming. Als het mooi weer is, zet je het deeg in een schone kom met erover heen een schone theedoek. Je kunt er ook nog een plastic zak extra overheen doen. Ik moest ervoor waken dat onze kat Beertje er niet op ging liggen. Hij vond het reuze interessant, zo'n object op de tuintafel in de zon. Nu kun je dus een uur iets voor jezelf gaan doen, want voor het snijden van de olijven heb je niet zoveel tijd nodig. Na het uur ga je de gesneden olijven erdoor kneden. Doe bakpapier op de bakplaat. Duw het deeg plat op het bakpapier. Snij het deeg kruislings in met een mesje. Nu gaat er weer een theedoek over het deeg en laat je het na rijzen. Doe dat in ieder geval een half uur. In die tijd zet je de oven aan om voor te verwarmen op 200 graden. Bestrijk met behulp van een kwastje de foccacia met de olijfolie. Bestrooi met het zeezout, liefst wat grover. 20 minuten bakken in de oven. Laat hierna afkoelen op een rooster en snij er stukken van. Lekker met een beetje kruidenboter of pesto. Daar vind je hier natuurlijk genoeg recepten van...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen