vrijdag 9 september 2016

Boterkoek

Hier een recept voor een heerlijke klassieke boterkoek. Met een kleine twist door de vleug citroensmaak. Daardoor is er wat meer tegenwicht voor alle roomboter qua smaak. Als je begrijpt wat ik bedoel. Nou ja, gewoon maken en proeven. Net zo handig!

Dit heb je nodig:
200 gram kristalsuiker
200 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
1 ei
250 gram bloem
Beetje zout
5 gram amandelschaafsel
1 theelepel citroenrasp (dr Oetker)
2,5 eetlepel citroensap

De oven voorverwarmen op 180 graden. Vet je boterkoekvorm in met een beetje van de boter. In een mengkom ga je de suikers en de roomboter door elkaar mixen. Dat kan met deeghaken of met mixhaken. Het hangt ervan af hoe koud je boter is, wat het makkelijkst werkt. Slimst is om de boter gewoon al op kamertemperatuur te hebben, werkt het fijnst. Als de suiker goed is opgenomen in de boter, kun je de volgende stap maken. Klop in een bakje het ei los. Hou hier een paar eetlepels apart van. Die gebruik je aan het eind pas. Mix de rest van het ei door het boter en suiker mengsel. Dan de gezeefde bloem en het snufje zout erbij. Dan rap gevolgd door het citroensap en rasp. Dit stevige beslag doe je in de boterkoekvorm. Glad maken met de bolle kant van de lepel (die je nat kunt maken zodat het makkelijk gaat). Maak er met een vork de bekende streepjes in. Met een kwastje bestrijk je de bovenkant met het ei. Strooi het amandelschaafsel erover. De boterkoek moet zo'n 25 tot 30 minuten in de oven. De bovenkant moet er goudbruin uitzien. Laat goed afkoelen voor je er punten van snijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen