donderdag 20 oktober 2016

Appelspijskoeken

Met dit recept kun je 8 grote appelspijskoeken maken.

Nodig:
300 gram bloem
200 gram roomboter
50 gram witte basterdsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 mespuntje zout
2 eieren
1 theelepel speculaaskruiden
150 gram amandelspijs
2 grote goudreinetten

Maak je aanrecht schoon en leeg omdat je gaat kneden met dit recept. De bloem, suikers en het beetje zout mag je erop gooien. 1 ei mag in het midden. In een bak snij je de boter in wat stukjes. Deze stukjes gaan ook op de berg. Nu zorg je voor een schone koude hand en ga je de boel door elkaar husselen en kneden. Als je een mooi samenhangend deeg hebt, doe je dit in plastic folie en leg je het in de koelkast. Het deeg wordt zo wat steviger. Laat het ongeveer een half uur rusten. Dan ga je het deeg uitrollen met de deegroller. Gebruik hierbij bloem zodat niet alles aan elkaar plakt. Je moet het deeg uitrollen tot een halve cm. Ik heb de vorm uitgestoken met een vlaaivorm van 11 cm doorsnede, dus het waren flinke koeken. Je zou ook iets kleinere kunnen maken. Je hebt dus 16 rondjes nodig. Leg er 8 op een bakpapier op een bakplaat. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met behulp van de appelboor. Snij de appel in schijven van ongeveer 1 cm dik. De oven mag voorverwarmen op 170 graden. Nu moet je het andere ei loskloppen. Neem de helft van het ei en meng dit met de amandelspijs. Verdeel het spijs in 8 bolletjes. leg op de rondjes een schijf appel. In het midden doe je de amandelspijs. Leg de andere rondjes erop als een dekseltje. Druk voorzichtig aan bij de randen. Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei. Met een half uur in de oven zijn ze klaar. Een variatie op de gevulde koek. Geslaagd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten