zondag 2 oktober 2016

Hazelnootcakebodem met bosvruchten

Dit was een heerlijke taart. Was ja...want snel opgegeten! De bodem heeft een lekker extraatje door de hazelnootstukjes. Een romig tussenlaagje en een fris zoete bovenkant van vers fruit. Ik hou er normaal gesproken van om fruit in zijn volle glorie te tonen. Maar de aardbeien hadden al wat zachte plekjes. Daardoor paste ik mijn plan aan en maakte er een soort 'gelei' van met aardbeien, blauwe bessen en frambozen door elkaar. Je krijgt een mooi paars kleurtje. Ook wel eens leuk toch?

Benodigdheden:
125 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram hazelnoten
1 eetlepel hazelnootsiroop
Vloeibare boter en bloem voor het invetten
1 zakje vanillesaus van dr Oetker
200 ml melk
100 gram mascarpone
300 gram aardbeien
100 gram frambozen
100 gram blauwe bessen
1 zakje vanillesuiker
3 eetlepels honing
3 eetlepels kristalsuiker
1 zakje Taartina

Mix de zachte roomboter met de basterdsuiker. Als dit goed gemengd is, doe je 1 voor 1 de eieren erbij. Zeef de bakmeel erboven. Ik had kant en klare stukjes hazelnoot dus die konden meteen door mijn beslag. Heb je zelf hele hazelnoten, kun je die met een staafmixer fijnmaken. Roer de siroop door het beslag. Nu ga je de oven voorverwarmen op 160 graden en op zoek naar een vlaaibodem. Vet deze heel goed in. Hierna strooi je er bloem in. Verdeel het en kieper overtollige bloem eruit. Dat is nodig, want dit beslag is wat plakkeriger. De eerste poging mislukte bij mij doordat ik deze procedure te nonchalant had gedaan, dus toen kreeg ik de bodem er later niet heel uit. Verdeel je beslag netjes in de vlaaibodem en strijk glad. Nu 20 minuten bakken in de oven. Daarna wat laten afkoelen voordat je meteen gaat 'storten'. De vanillesaus maak je simpel door met een garde te roeren. Je gebruikt wat minder melk dan op het pakje staat zodat het wat steviger blijft. Melk en sauspoeder dus mengen. Even laten staan en dan de mascarpone erbij. Opnieuw mengen en dan is je tussenlaag klaar. De bodem 'storten' en verder laten afkoelen op een taartrooster. Op de afgekoelde bodem mag een laag van de vanille mascarpone. Je gebruikt niet alles, want anders stroomt straks de taart over. Van je restant kun je vast een leuk toetje maken. In een omgespoelde steelpan gaan de frambozen, blauwe bessen en de schoongemaakte aardbeien in stukjes. Honing, vanillesuiker en suiker mogen er meteen bij. Breng het aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Na een minuut of 10 doe je het voorzichtig in een hoge beker zodat je het fruit kunt pureren met de mixer. Dan mag het via de zeef terug in de steelpan. Door het te zeven ben je meteen de grotere pitjes van de frambozen kwijt. Doe het zakje taartina in een bakje. Meng dit goed met een paar eetlepels van de fruitpuree. Breng aan de kook en meng het papje erdoor. Kort laten koken. Dan af laten koelen. Steeds wat omroeren. Je moet namelijk in de gaten houden dat de gelei wel te schenken blijft. Verdeel de lauwe gelei over de tussenlaag. Spreid uit met een spatel zodat het glad wordt. Laten afkoelen en je taart is ready to eat! Beetje slagroom erbij en het feestje is compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen