zaterdag 19 november 2016

Belgische uiensoep met bokbier

Eerder maakte ik al uiensoep, maar ik was nieuwsgierig hoe uiensoep met bier zou smaken. Dat zijn ze in België meer gewend blijkbaar. Dus dan trek je de stoute schoenen aan en probeer je het uit!

Nodig:
500 gram rode uien
2 eetlepels vloeibare boter
2 tenen knoflook
40 gram bloem
60 gram spekjes
1 blaadje laurier
1 flesje rundfond
Beetje kruidnagelpoeder
1 flesje bokbier
Halve theelepel tijm
50 ml kookroom light
Peper
700 ml water
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel honing

Voor elke kom soep:
1 stuk stokbrood
Beetje mosterd
Wat geraspte mozzarella
Wat geraspte kaas

Eerst moet je flink brullen, wenen, janken, huilen en snikken want er moeten wel flink wat uien gesneden worden. Ik doe ze in halve maantjes. In een soeppan doe je de vloeibare boter. Droog ondertussen je tranen, snuit je neus en hupsakee verder maar weer. Fruit de uien in de boter. Pers de knoflook erbij. Bak in een koekenpan de spekjes uit. De bloem mag door de uien geroerd worden. Dan gaat beetje bij beetje het bokbiertje erbij. Goed roeren. Laat even zachtjes pruttelen. Het potje fond mag erin. Nu komen er wat kruiden aan de beurt zoals de tijm, het laurierblaadje (die vis je er aan het einde dus weer uit, trekt alleen mee voor de smaak) en een beetje kruidnagelpoeder. Pas op met de laatste want het is een sterk goedje, er hoeft echt maar weinig in. De mosterd en honing mogen erin, van beiden een eetlepel. Omroeren maar weer en nu voeg je het water toe. Breng opnieuw aan de kook. De uitgebakken spekjes gaan erin. Laat lekker een tijdje pruttelen op het vuur. Als je soepje bijna klaar is, voeg je de kookroom toe en breng je de soep verder op smaak met peper. Warm je oven voor op 200 graden. Snij plakjes stokbrood. Rooster deze eerst kort in de oven. Als je dat niet doet, wordt je broodje namelijk erg zompig in de soep. Smeer op de bovenkant wat mosterd. Schenk de soep in soepkommen die in de oven kunnen. Leg hierin het stokbrood. Strooi hierover een mix van gewone geraspte kaas en geraspte mozzarella. Met 5 tot 10 minuten in de oven, is je aangeklede uiensoep klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen