maandag 14 november 2016

Uienchutney

Uienchutney of is het nou uienjam? Ik hou het op chutney. Het woord jam heeft voor mij toch de directe link met fruit. Maar goed. Ik kreeg een enorme lading uien van iemand. Dus dat was de aanleiding om nu eens uienchutney te maken. Eerder maakte ik al eens mango chutney. Lekker bij een blokje kaas of om als extraatje op de boterham met kaas te smeren. Of als bijgerecht bij de rode kool. Voor een flinke hoeveelheid (ook leuk om als cadeautje te geven!) heb je nodig:

650 gram witte uien
2 eetlepels olijfolie
100 gram honing
Halve theelepel rozemarijn
Halve theelepel korianderblad
5 eetlepels crema balsamico
40 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels rode wijnazijn
50 ml rode wijn
4 eetlepels rozijnen
Beetje kaneel

Ik had nogal grote uien, dus ik heb ze doormidden gedaan en nog eens voordat ik ze in smalle stukjes ging snijden. Je zou halve maantjes kunnen snijden als je uien wat minder groot zijn. In een grote pan doe je de olijfolie en doe hier alle uien in. Ze moeten lekker fruiten. De honing, rozemarijn en koriander mogen erdoor. Na weer wat pruttelen op zacht vuur, voeg je de bruine basterdsuiker, wat kaneel en de crema balsamico toe. Na weer een tijdje gepruttel mag de rode wijn en de rode wijnazijn ook in de pan. Als laatste ingrediënt gaan de rozijnen bij de chutney. In totaal staan de uien zeker wel een half uur op. Nu doe je de uienchutney in een uitgekookte glazen weckpot of iets wat daar op lijkt. Zoals ik al eerder noemde, misschien ook leuk als cadeautje samen met zelfgemaakte kruidenolie en Italiaans zeezout heb je een geweldig leuk cadeau pakketje!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen