donderdag 16 maart 2017

Gnocchi

Ik had gnocchi al vaker voorbij zien komen. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een pasta soort was. Maar bij nader onderzoeken bleek de basis aardappel te zijn. Toch moet ik zeggen dat het eindproduct wel wat aan pasta doet denken. Het woord gnocchi is meervoud van het Italiaanse gnocco wat 'klont' betekent. Dus eigenlijk maken we vandaag 'klonten' hahaha...
Het is typisch zo'n gerecht wat je een keer moet proberen als je voldoende tijd hebt omdat er een aantal stappen te doen zijn.

Voor 4 personen:
600 gram aardappels (kruimig)
300 gram bloem
1 ei
50 gram Parmezaanse kaas
Peper en zeezout
Vloeibare boter
2 tenen knoflook
Italiaanse kruiden

Eerst schil je de aardappels, snij in stukken, was ze en kook de aardappels gaar. Afgieten en beetje af laten koelen. Goed fijnstampen en pureren. Dan het ei erbij, de Parmezaanse kaas en op smaak brengen met peper en zeezout. Doe de bloem er beetje bij beetje bij en ga het geheel kneden tot een deeg. Het is in het begin wat plakkerig, maar als alle bloem erbij zit, komt het goed. Nu maak je rolletjes en daar snij je kleine stukjes van af. Met een vork kun je hier lijntjes inmaken. Dat schijnt zo bedacht te zijn zodat de smaken die je er verder bij bedenkt, makkelijker kunnen hechten. Zet een grote pan water op en breng aan de kook. Met een schuimspaan ga je steeds een portie gnocchi gaar koken. Dat gaat super snel. Hooguit een paar minuten. Als de gnocchi gaat drijven, mag het er al uit. Zet een bord klaar waarop je de gekookte gnocchi kunt leggen. Als alle gnocchi gekookt is, komt de laatste stap. Doe genoeg vloeibare boter in een koekenpan en bak hierin de gnocchi. Pers de knoflook erbij en strooi er wat Italiaanse groene kruiden, peper en zeezout over. Op je bord kun je nog wat extra Parmezaanse kaas erover strooien. Achteraf bezien waren mijn gnocchi stukken wat aan de grote kant, dus maak ze gerust wat kleiner dan wat je op de foto ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten