vrijdag 5 mei 2017

Caramel amandeltaart

Nodig:
Voor de bodem:
75 gram roomboter
75 gram kristalsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei

Voor de vulling:
100 gram amandelen
75 gram kristalsuiker
2 eieren
50 gram honing
60 gram roomboter

Voor de decoratie:
75 gram nougatine
50 gram amandelstiften (langwerpige stukjes)

Voor de caramel:
150 gram kristalsuiker
100 gram crème fraîche light
20 gram roomboter

Eerst ga je de bodem maken. Dit taartje maak je het in een boterkoekvorm. Doe in een mengkom de kristalsuiker en gesmolten boter. Met de mixer goed mengen. Het ei erbij en weer verder mixen. Via de zeef voeg je het bakmeel toe. Als je deeg goed vermengd is, kun je het met de hand nog wat kneden. De boterkoekvorm een beetje invetten en dan kun je het deeg in de vorm drukken, ook de randjes moeten bedekt. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Nu ga je de vulling maken: klop de eieren, honing en de suiker samen los met de mixer. Doe de gesmolten boter erbij. Als het goed gemixt is, spatel je de gemalen amandelen (amandelmeel) erbij.Schenk de vulling op het deeg en doe de taart voor 40 minuten de oven in. Laat de taart afkoelen. Versier nu je taart met de nougatine en eromheen de amandelstiften.
Tijd om de caramel te maken. Je hebt een steelpan nodig met dikke bodem. Spoel om met water en droog niet af. Weeg nu eerst je boter en crème fraîche af, het mag samen in een bakje. Warm dit kort op in de magnetron zodat de boter gesmolten is. Meng het door elkaar. Laat dit even staan. Doe de suiker in de steelpan en laat op matig vuur smelten. Ik roer af en toe wel met een houten pollepel, maar niet teveel. Het wordt eerst klonterig en dan gaat het verkleuren. Uiteindelijk moet alle suiker gesmolten zijn. Het wordt heel heet, dus wees voorzichtig! Als de suiker gesmolten is, mag je boter/ crème fraîche erbij. Het gaat een beetje pruttelen, roer rustig door. Het mag nu nog een paar minuten zacht koken. Door het roeren, kun je zien wanneer het mooi glad wordt. Laat het vervolgens heel kort afkoelen (niet te lang anders wordt het al harder) en giet het over je taart met een lepel. Als de caramel is afgekoeld en gestold, dan is jouw caramel amandeltaart gereed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten