zondag 7 mei 2017

Quiche Lorraine

Een quiche is een hartige taart, waarvan de vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. In dit geval heb ik kookroom light en kwark gebruikt. Maar het gebruik van lekker veel spekjes zorgt er alsnog voor dat het wel een calorie rijk recept is. En dat bladerdeeg helpt dan ook niet mee. Maar ja, het is wel erg smakelijk! Officieel is dit trouwens een quiche Alsacienne omdat er naast kaas en spek ook ui bij in zit. Echter, die naam kent helemaal niemand, vandaar mijn keus.

Nodig:
4 plakjes bladerdeeg
Vloeibare boter
1 eetlepel paneermeel
175 gram spekjes
1 teen knoflook
1 rode ui
Peper en Italiaans zeezout
3 eieren
70 ml kookroom light
100 gram magere kwark
100 gram geraspte kaas

De hoeveelheid is voldoende voor 2 personen. Zeker als je er bijvoorbeeld nog een soepje vooraf aan eet. Bij de quiche is wat salade altijd fijn natuurlijk.
Vet een boterkoekvorm in of als je die niet hebt een springvorm. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als ze ontdooid zijn, maak je ze passend als bodem voor je quiche. Plak de randjes aan elkaar door aan te drukken. Een quiche heeft niet zo'n hoge rand als een gewone hartige taart. Strooi het paneermeel op de bodem. In een koekenpan bak je de spekjes uit. Snij ondertussen de rode ui in kleine stukjes. Pers een teentje knoflook bij de spekjes en voeg de snippers ui toe. Strooi er wat peper over. Als de spekjes uitgebakken zijn, leg je ze op de bladerdeegbodem. Klop de 3 eieren los in een ruime mengkom met een garde. Voeg hier de kookroom en de kwark en toe en klop weer vrolijk verder. Breng op smaak met peper en een beetje Italiaans zeezout.
Niet teveel zout want de spekjes zelf zijn al behoorlijk zout. Roer de geraspte kaas door het eimengsel. Warm de oven voor op 200 graden. Schenk het eimengsel over de spekjes. De quiche Lorraine gaat nu 30 minuten op 200 graden de oven in. Dan gaat de oven omlaag naar 175 graden. Nog 10 minuten en dan is de quiche gereed om op te eten. Je kunt 'm trouwens ook afgekoeld eten, bijvoorbeeld als je een buffetje maakt met verschillende lekkernijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten