woensdag 4 oktober 2017

Mini mascarpone karamel taartjes

Deze 6 mini taartjes zijn officieel strafbaar als er een wet zou zijn die het verbiedt om te genieten. Want dat is echt de enige weg die je kunt gaan als je een hapje neemt. Het taartje klopt gewoon helemaal. Instant geluk mijnerzijds. het is niet moeilijk, alleen het maken van de karamel saus is wellicht iets meer een uitdaging als je dat nog nooit hebt gedaan. Voordeel is dat je dat eerst kunt doen. Het is meteen een hoeveelheid die je niet allemaal nodig hebt, maar dat is alleen maar praktisch want dan heb je een potje karamelsaus in je koelkast staan.

Voor de karamelsaus nodig:
200 gram kristalsuiker
90 gram roomboter
75 ml kookroom light

Pak een steelpan met een dikke bodem en spoel deze om met water. Droog 'm niet af. Doe hierin de kristalsuiker. Weeg de roomboter vast af en ook de kookroom zet je vast klaar. Nu heb je een pollepel en eventueel een garde nodig tijdens het proces. En niet te vergeten aan het eind een schoon potje of bakje. Afhankelijk van de grootte misschien wel 2. Zet het pannetje met de suiker op een gemiddeld vuur en roer af en toe om met de houten pollepel of spatel. De suiker moet gaan karamelliseren. Als eerste wordt de suiker klonteriger en verderop lichtbruin. Je moet net zolang wachten tot alle suiker is opgelost en karamelbruin is. Pas op dat je het niet te lang laat staan, anders krijg je een aangebrande smaak. Zodra de suiker dus helemaal vloeibaar is zonder klontjes, haal je het van het vuur af. Als eerste gaat nu de boter erdoor. Pas op het is echt heet en het spettert en sist wat. Roer zodat het goed vermengd is. Voeg dan de kookroom toe en doe weer hetzelfde: roeren. Als het niet wil met de pollepel, kan je een garde pakken. Zet nog kort op het vuur en als je ziet dat het een samenhangend geheel is, dan is het klaar. Laat even afkoelen, roer af en toe door. Giet of schep dan in je potjes en laat verder afkoelen.

Dit heb je ook nog nodig:
6 speculaasjes
30 gram roomboter
75 gram mascarpone
15 gram witte basterdsuiker
100 ml slagroom
Kwart zakje klopfix
Half zakje vanillesuiker
6 eetlepels van je karamelsaus
1 theelepel hazelnoot krokant (nougatine)
1 kletskop

Klop de mascarpone los met de basterdsuiker. Mix de slagroom met de vanillesuiker en de klopfix stijf. Het is trouwens wel een aanrader om de dubbele hoeveelheden te gebruiken omdat het dan wat makkelijker mixt. Die andere helft kun je dan voor een lekker toetje gebruiken. Maar dit zijn de hoeveelheden die je nodig hebt voor deze 6 mini taartjes. Met een spatel meng je nu de mascarpone en de slagroom door elkaar. Laat het even staan. verkruimel de speculaasjes in de vijzel met een stamper. Smelt de roomboter en meng beiden door. Dit doe je als onderlaagje in een papieren cupcakevorm. Ik zet ze altijd in de muffin bakvorm zodat ze mooi in vorm blijven. Druk de speculaasbodem wat aan met een lepeltje. Schep nu op de 6 bodempjes een laag van de mascarpone slagroom. Maak de bovenkant glad met een spateltje. Op deze laag gaat nu een eetlepel van de koude karamelsaus. Verkruimel 1 kletskop koekje en strooi dit met de nougatine over de karamelsaus. Nog een beetje op laten stijven in de koelkast, papiertje er voorzichtig afhalen en dan heeeeeel snel proeven en genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten