donderdag 2 november 2017

Pompoenbrood

Dit is ook weer een heerlijk zelfgemaakt brood. Extra smakelijk door de pompoenpuree dit erdoor gaat. Deze pompoenpuree moet je dus eerst maken.

Nodig:
400 gram bloem
1 zakje gist
80 ml warme melk
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
200 gram pompoenpuree

Voor de vulling:
25 gram pecannoten
25 gram walnoten
40 gram rozijnen
2 eetlepels agavesiroop

Voor bovenop het brood:
10 gram pittenmix
Beetje sesamzaad

In een mengkom doe je de bloem, droge gist, warme melk (niet te heet), het zout, de olijfolie en de pompoenpuree. Ga lekker kneden tot je een goed deeg hebt. Kneden doe je niet in 1 minuutje, maar in dit geval minstens 5 minuten en liever nog 10.
Na dit mooie verrichte handwerk, leg je de deegbal in een schone mengkom en dek je deze af met een wat vochtige schone theedoek. Zoek nu een lekkere warme plek waar het deeg kan rijzen. Laat 1 uur rijzen. In die tijd breek je walnoten en pecannoten in stukjes en wel je de rozijnen in warm water. Giet na 10 minuten af en dep droog met keukenrol. Na het rijzen van het deeg doe je wat bloem op je schone aanrecht. Duw de lucht uit het deeg en rol het wat uit met een deegroller. Niet zo dun als een pizza hoor! Ik denk dat het ongeveer een ruime 2 cm was (zie ook de foto). Met een kwastje verdeel je de agave siroop op het oppervlak. Strooi hier de nootjes en rozijnen over, laat de randen vrij. Rol het brood nu op. Niet te los! Zorg dat de naad aan de onderkant komt te liggen.Leg bakpapier op de bakplaat en hierop het brood.
De vochtige theedoek gaat er weer overheen en als je een warme plek hebt...laat het daar weer rijzen voor in ieder geval nog een half uur. Ondertussen warm je de oven voor op 200 graden. Na het rijzen maak je de bovenkant van het brood een beetje nat zodat de pittenmix en sesamzaadjes enigszins blijven plakken. Ik las later dat je dat 'plakken' ook kunt doen met wat losgeklopt eiwit. Met water valt het er na het bakken toch wel snel af. Bak het pompoenbrood in 30 minuten klaar. Zeer smakelijk hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten