zondag 27 september 2015

Bawang goreng (gebakken uitjes)


Mijn man is dol op gebakken uitjes! Voor mij een reden om uit te vogelen hoe je zoiets zelf kunt maken. Onmisbaar als je nasi of bami eet, maar evengoed smakelijk door een salade (wel pas op het eind erbij doen, anders worden ze minder knapperig). Wij eten de uitjes bijvoorbeeld als we een broodje knakworst eten als topping, maar in een gebakken ei misstaat het zeker ook niet. Tal van mogelijkheden met bawang goreng! Het komt oorspronkelijk uit de Indische keuken. Het is een ongelofelijk calorierijk product, daar vergis je je snel in. Dat komt door de hoeveelheid olie die nodig is om de uitjes te bakken. Ik heb geen idee of de zelfgemaakte dan verschillen met de kant en klare versie. Ik hoop het maar ;-). Schil 6 uien. Snij de ui doormidden en probeer dan zo dun mogelijke halve ringen te snijden. Als je in het bezit bent van een mandoline, kun je die gebruiken. Niet de mandoline als muziekinstrument. Dat geeft wel muzikale gezelligheid, maar helpt niet bij de uien. De juiste mandoline is een soort rasp. Genoeg gekletst, aan de slag. Doe alle uien in een grote kom. Strooi er 4 eetlepels bloem over, zorg dat alle uien wel wat bloem tegenkomen. In een wok maak je een behoorlijke hoeveelheid olijfolie warm. Als je er een hand uien indoet, moeten ze er een bijna in kunnen zwemmen. De uien moet je dus in porties bakken. Een piepklein beetje trassi (een kruimeltje) erbij, schrik niet...het stinkt best! (tenminste dat vond iedereen hier). De uien wat heen en weer husselen zodat ze mooi bruin gaan worden. een scheutje ketjap en een eetlepel kokos per keer erbij doen. De olie kun je een paar porties gebruiken met een beetje nieuwe olie erbij. De uitjes die klaar zijn op een stuk keukenrol laten uitlekken. Er komt flink wat vettigheid uit. Als je alle uien hebt gebakken, de keukenrol nog eens vernieuwen en aan de bovenkant keukenrol doen zodat je kunt deppen. De bawang goreng is nu al heel lekker (al vind ik het er niet aantrekkelijk uitzien, iedereen komt steeds langs om te snoepen!). Maar we hebben met dit recept een hoeveelheid die je wilt bewaren. Het moet voldoende knapperig blijven. Dus komt het laatste onderdeel van het recept. Verwarm je oven op 50 graden (heel laag dus). Spreid de uitjes uit op bakpapier en laat ze een half uur drogen in de oven. Een laatste keer op keukenpapier en dan als het afgekoeld is in een afsluitbaar bakje om te bewaren. Niet in de koelkast doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen