zaterdag 12 september 2015

Mini hangoptaartjes

Nodig voor de hangop: 1 tot 1,5 liter volle yoghurt en 3 eetlepels honing
In een eerder bericht kun je al lezen hoe je hangop kunt maken. Voor 12 minihangoptaartjes heb je wel een liter tot anderhalve liter yoghurt nodig. Dit keer heb ik de hangop op de echte ouderwetse manier gemaakt en daadwerkelijk de handdoek met yoghurt opgehangen aan het handgreepje van mijn keukenkast. Uiteraard wel even een uitlekschaal eronder zetten, anders wordt het een natte bende ;-). Je kunt het proces wat bespoedigen door licht te wringen. Als de hangop gereed is (er komt dus nauwelijk vocht meer uit, het heeft de dikte van stevige kwark), doe je er 3 eetlepels honing door.
Ondertussen kun je de bodem van het taartje maken. Nodig voor de bodem: 150 gram bastognekoeken ( niet noodzakelijk om het duurste merk te nemen!) en 60 gram roomboter De bastognekoeken in een schone theedoek doen en fijnmaken. Dat kun je doen door met je gewicht erop te leunen, erop te gaan zitten ( geintje hoor, alhoewel het zou kunnen werken?) of met een deegroller eroverheen bewegen. Mijn zoon maakt ze het liefste fijn met een hamer, maar dat mag dan weer niet in onze nieuwe keuken...Er moeten geen grote stukken meer inzitten. De boter kun je smelten in een pannetje of simpelweg kort in de magnetron in een bakje. De kruimels en de boter door elkaar roeren. In een muffincakeblik papieren cakevormpjes doen en 1 eetlepel koekmengsel in elk vormpje doen, wat over blijft gelijk verdelen. Je kunt het dan het makkelijkst aanduwen met je vingers (schoon natuurlijk want je had helemaal nog niets geproefd van die koekkruimels ahum...). Dan in ieder geval 10 minuutjes in de koelkast af laten koelen waardoor het ook meer stevigheid krijgt. Vervolgens kun je de hangop erbovenop doen en deze gladstrijken. In de koelkast zetten zodat de hangop stevig genoeg is om de topping erop te kunnen doen.
Ik heb ervoor gekozen om twee verschillende toppings te maken. Ik begin met de simpelste hier. Voor de bosvruchtentopping heb je nodig 150 gram bosvruchten (diepvries), een half zakje Taartina (hier maak je taartgelei mee) en 3 eetlepels suiker . Doe de bosvruchten in een steelpannetje. De grotere stukken kun je wat fijner maken, bij mij waren de aardbeien die ertussen zaten nogal groot dus die moesten eraan geloven...Zachtjes laten koken, de Taartina met wat van het vocht tot een papje maken (desnoods wat water als je niet zoveel sap hebt). Pannetje van het vuur, papje erbij en weer terug op het vuur. Je merkt vanzelf wanneer het klaar is, het wordt dus stevig. Op het einde de suiker erbij doen. Deze bosvruchtentopping af laten koelen en dan de naam eer aan doen en het het op de top van 6 taartjes deponeren.
Okay, de volgende topping is iets meer uitdaging: mango met gekarameliseerde notenmix.... Het eerste stuk niet trouwens want daarvoor moet je 100 gram mango (vers of diepvries) met de staafmixer pureren. Dat mag dan al op 6 van de taartjes. Achteraf bekeken had ik beter ook hierbij wat stevigheid kunnen regelen. Dus als je het belangrijk vindt dat het taartje er mooi strak uitziet, kun je ook de procedure met Taartina volgen zoals bij de bosvruchtentopping. Maar het smaakt er niet minder lekker om hoor! Nu komt het karameliseren van de notenmix. Hiervoor heb je nodig: 10 gram boter, 1,5 eetlepel honing, 1,5 eetlepel bruine suiker, halve theelepel kaneel, 60 gram notenmix ongezouten en 40 gram walnoten . Het recept voor het karameliseren vond ik op liefdevoorlekkers.nl ( ere wie ere toekomt!), dat recept was alleen voor pecannoten bedoeld. De noten en walnoten grof hakken/ in stukjes breken. De boter warm maken in een koekenpan met de dikke bodem op middelmatig vuur. De honing en suiker erin, roeren. Een minuut of vier blijven roeren, pas op dat het niet te hard gaat! Je voelt dat de suiker gaat oplossen en dat het wat kleveriger en stroperig wordt. De kaneel erin, dan de noten erdoor en zorgen dat alles goed gemixt is. Op een stuk bakpapier de gekarameliseerde noten uitspreiden. Voorzichtig, beheers je als je wilt snoepen want het is heet ( en ik kan het weten hahaha). Als deze noten zijn afgekoeld mogen ze bovenop de mango. Je houdt wel wat over, maar ik weet uit betrouwbare bron dat het in de yoghurt ook heerlijk smaakt. Het enige wat je dan nog moet doen is zorgen dat de boel nog wat opstijft in de koelkast. Ik vond beide variaties erg geslaagd. Als je uit bent op een strak design taartje, dan is dit niet jouw recept. Maar het is origineel, fris van smaak, weinig enge toevoegingen en niet zoveel suiker. Ik ben trots op mijn zelfbedachte mini hangoptaartjes! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten