zondag 6 september 2015

Triple orange cupcake

Dit recept is goed voor 10 cupcakes. Zorg dat in ieder geval de roomboter en eieren op kamertemperatuur zijn. Dat voorkomt schiften. Klop de roomboter romig, voeg de suiker (alledrie) toe en vervolgens de eieren. Zeef het bakmeel erboven en de bakpoeder. Mix het tot een mooi beslag. Je kunt een klein dopje sinaasappellikeur toevoegen. Dat is niet noodzakelijk. In mijn geval werd het mandarijnlikeur (want dat had ik in huis). Boen de sinaasappels goed met een borsteltje. Rasp met de fijne kant van de rasp. Rasp door het beslag mengen en in de cupcake vormpjes doen. Dat gaat bijzonder makkelijk met een ijslepel ( het wordt bij mij anders altijd een knoeiboel...). De oven mag op 180 graden en je cakejes zijn na ongeveer 20 minuten klaar. Af laten koelen tot de siroop erop kan.
In een steelpan het sap van 1 sinaasappel samen met de suiker aan de kook brengen, dan het vuur zachtjes zetten. Regelmatig roeren en laten inkoken tot het voor de helft is ingedikt. De siroop over de cakejes verdelen en insmeren met een kwastje. Voor de botercrème de roomboter zacht mixen. De rasp, siroop, het water en de poedersuiker erbij. 6 minuten mixen zodat het gereed is als finishing touch! Voor wie handig is: je kunt de crème erop spuiten met een goede spuitzak met een grotere opening. Zelf ben ik er niet zo behendig mee en maak ik het gewoon glad met een spatel. Je kunt het versieren met een stukje sinaasappel of laat je fantasie gaan en doe je eigen ding!
TIP: heb je geen poedersuiker en vooral geen zin om naar de winkel te gaan? Maak het zelf! Met een staafmixer kun je kristalsuiker fijnmaken. Als je een ouderwetse koffiemaler hebt...dat werkt ook, zo schijnt het. De methode met de staafmixer heb ik zelf gebruikt, het kost wel tijd en het stuift. Maar het werkt wel!

1 opmerking: