donderdag 29 oktober 2015

Amandelboterkoek met sinaasappelrasp

Voor dit recept moet je weer amandelen malen. Als je tenminste net als ik amandelen hebt in plaats van kant en klaar amandelmeel. Ik doe af en toe pogingen om recepten toch iets gezonder te maken dus vandaar dat de amandelen in deze boterkoek terecht komen en dat ik honing naast suiker gebruik. De oven voorverwarmen op 180 graden. De amandelen in heet water laten weken. Na minuut of 5 kun je de vliesjes er zo af floepen. Je kunt natuurlijk ook amandelen zonder vliesje kopen, veel handiger. Dan de amandelen met keukenmachine of staafmixer fijnmaken. Dit amandelmeel vermeng je met de bloem en de witte basterdsuiker. Roer het door elkaar.
Je hebt 1 sinaasappel nodig om er wat rasp van af te halen (eerst even wassen dus die sinaasappel) en je hebt 50 ml sap nodig.
In een bakje de rasp en sinaasappelsap mengen. Hier mag de honing bij. In een mengkom de zachte boter mixen. De 'meelmix' mag erbij. Goed vermengen met hulp van de mixer. De 'honingmix' erbij. In een ander bakje het ei los kloppen. 4 eetlepels ervan mogen bij je beslag, de rest bewaar je voor de bovenkant. Een boterkoekvorm invetten en het beslag erin doen. 10 amandelen heb je nodig ter decoratie. Die moeten ook zonder vliesje uiteraard. Met een mesje halveren en erop leggen. Met een kwastje de bovenkant bestrijken. Ik heb deze koek 25 minuten in de oven gehad, de laatste 10 minuten heb ik de oven wat zachter gezet naar 160 graden omdat de bovenkant wat donker werd. Deze boterkoek wordt niet zo stevig als een traditionele boterkoek. Maar de smaak is geweldig. Vooral door de toevoeging van de amandelen en de sinaasappel is de smaak beter in balans. Anders overheerst de botersmaak toch vaak erg. Probeer het ook eens, je krijgt vast geen spijt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten