donderdag 29 oktober 2015

Laagjestoetje met pompoen sinaasappel en hangop

Dit toetje is niet ingewikkeld om te maken, er zijn alleen wat verschillende onderdelen. Om te beginnen moet je de hangop maken. Liefst de dag ervoor, dan is de hangop lekker dik omdat al het vocht uit je yoghurt is. De ouderwetse manier is om een schone theedoek te vullen met de yoghurt en die samen te binden met een stevig touw of elastiek. Met de punten hang je de theedoek dan aan bijvoorbeeld je keukenkastje. Hou wel meteen een lekbak bij de hand want het gaat meteen druppen ;-). Ik had dit keer spontaan bedacht om dit toetje te maken, dus ik heb de hangop wat ' geholpen' door voorzichtig te knijpen af en toe. Als de hangop niet meer lekt ( duurt dus wel een tijdje op de gewone manier!), kun je de hangop uit de theedoek in een schaal doen. Schraap het met een spatel van de doek. Even goed roeren, bij dit gerecht met drie eetlepels honing. Omdat je toch moet wachten voordat de hangop klaar is, kun je mooi de pompoen sinaasappel laag maken.
Doe in een steelpan de pompoenblokjes ( ik gebruik hiervoor diepvries blokjes). 1 van de sinaasappels moet je goed schoon boenen en afdrogen want daar heb je de rasp van nodig. Doe de rasp in de steelpan. Snij de sinaasappel doormidden. De helft pers je uit en het sap mag in de steelpan. Dan heb je als het goed is nog 1,5 sinaasappel over. Hier gebruik je het vruchtvlees van, maar zorg dat grote vellen niet in je steelpan komen. Anders zitten er straks taaie stukken in je laag. Het wordt een soort jam, zeg maar. zet je pannetje op het vuur met 3 eetlepels suiker. Voeg na wat pruttelen ( niet te hard) de mandarijnlikeur toe en het citroensap. Wij gebruiken mandarijnlikeur uit Duitsland die nog geen 5 euro kost! De pompoenblokjes moeten zacht geworden zijn, ik denk dat het een 10 minuten tot kwartier heeft geprutteld. Dan het goedje in een hoge beker doen en met de staafmixer glad maken. Pas op voor spetteren. De pompoensinaasappel af laten koelen. Nu heb je 2 onderdelen af. Blijft het simpelste klusje over. Ik heb gelukkig een zoon die dol is op de hamer. Dus ik doe de bastognekoeken (of een goedkoper merk, mag ook hoor!) in een schone theedoek en laat hem lekker timmeren (op onze buitentafel die heel stevig is hoor). Maar je kunt het beschaafder doen door erover te rollen met je deegroller of nog makkelijker is het als je een keukenmachine hebt. De koeken moeten fijngemaakt zijn. Nu moet je op zoek naar geschikte glazen voor je laagjes toetje. Met een lepel doe je eerst een laagje koekkruimels in het glas. Vervolgens een laagje jam en dan hangop. Je raadt het al, dat herhaal je nog eens. Decoreer met wat kruimels en een drupje jam.
Mocht je nu net als ik een kind hebben die toch niet zo van deze jam houdt (je kunt het niet iedereen naar de zin maken soms), dan is dat toch simpel op te lossen. Neem wat aardbeienjam, maak dat wat dunner met een beetje water en gebruik dat als jam laagje. De combi van dit toetje is zalig: het frisse van de hangop, het fruitige van de pompoen sinaasappel met het kruidige zoete van de koeklaag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten