maandag 19 oktober 2015

Banaan carameltaartje

Voor het maken van de cakelagen van deze taart, heb je caramel nodig. Dat zul je dus eerst moeten maken. Ik zal het hieronder nog kort noemen, maar je kunt ook op dit blog kijken naar het uitgebreide recept ervan. In een mengkom doe je de lichtbruine suiker met de eieren. Laat dit 10 minuten mixen (ehhh alleen als je een mixer op een standaard hebt, werkt dit natuurlijk haha anders zul je je mixer toch echt moeten vasthouden!). De banaan smaak is overigens niet heel dominant aanwezig in deze cake. Een mooi effect is dat door het toevoegen van banaan dat deze cake wat 'kleffer' wordt, in de goede zin van het woord. Na de 10 minuten mixen, mag de gesmolten roomboter erbij. Als dit mooi is opgenomen, kun je de bloem en bakpoeder boven de mengkom zeven en mixen maar weer. De banaan kun je met een staafmixer fijnmaken en erbij doen. Als je geen staafmixer hebt...prakken met een vork is oldskool en werkt goed. Als laatste mag je de caramel erbij doen. Meest handig is als de caramel goed is afgekoeld. Anders loop je teveel kans op schiften.
Nu de bliksemsnelle uitleg over caramel maken... Je spoelt een steelpan met dikke bodem om met water. Droog het pannetje niet af van binnen. Doe de suiker erin en laat op een zacht vuur naar smelten komen. Dat gaat van gewone suiker, naar klonteriger, naar verkleuren en plakkerig, naar steeds meer smelten naar helemaal gesmolten lopen. Maar dan moet je wel STEEDS roeren met een pollepel! Pas als alles vloeibaar is van de suiker, gaat de boter erbij. Pas op voor spetteren. Weer veel roeren (mag zo nodig met garde). Als boter totaal is opgenomen, voeg je de slagroom toe. Niet schrikken: spettert beetje, sist wat. Gewoon boos terug kijken ;-). Maar serieus wel oppassen: caramel wordt bloedheet! Ook nu weer flink roeren. Is alles een mooi geheel? Klaar! Af laten koelen. Kan in een glazen potje wat je goed hebt schoongemaakt. Heerlijk in verschillende recepten of simpel op je boterham! In dit geval dus 6 eetlepels in je beslag voor de cakelagen. In een ingevette bakvorm (ik gebruikte een vierkante van 15 cm) het beslag doen. Deze banaan caramel taart gaat ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven op 150 graden. De taart goed laten afkoelen voordat je de lagen gaat snijden!
De 2 botercrèmes maak je het simpelst vanuit 1 basis. Dus kun je 200 gram roomboter met 150 gram poedersuiker laten mixen. Doe dat zeker 5 minuten, zo wordt het lekkerder. De 80 gram roomkaas kan er ook al bij. Als het een mooie egale massa is, kun je deze basis verdelen in 1/3 en 2/3 deel. Bij het kleinere deel mag de chocopasta toegevoegd. De hazelnoten en nougatine maak je fijn met een staafmixer en dat mag erbij. Goed roeren en die is klaar voor gebruikt. Bij het grootste deel basis doe je 40 gram van je eigengemaakte caramel. Roeren en alweer klaar! De afgekoelde taart in drie lagen verdelen dus 2 keer snijden. Zo nodig wat 'bolling' van je taart wegsnijden omdat je taart anders niet stevig kan staan. Kun je mooi voorproeven. De choco hazelnootbotercrème doe je tussen de lagen, de caramelbotercrème daarmee smeer je de taart helemaal af met een spatel(zijkanten en bovenkant). Voor de afwerking van je taart kun je rolfondant gebruiken of als je dat lekkerder vindt marsepein. Ik vind alleen fondant makkelijker werken als je een hele taart wilt bedekken. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten