donderdag 22 oktober 2015

Caramel honing ontbijtkoek


Dit is een heerlijk recept voor ontbijtkoek waar je zelf mee kunt variëren qua toevoegingen. Ik heb er witte chocolade en fudge aan toegevoegd, maar noten en rozijnen is bijvoorbeeld ook een lekker idee. In het recept heb ik zowel bruine als lichtbruine suiker gebruikt, maar dat was meer per ongeluk. Het viel prima uit hoor, maar je mag dus ook volledig bruine suiker gebruiken. In sommige recepten wordt heel veel suiker gebruikt, dus heb ik dat gedeeltelijk met honing opgevangen. Wel zo smakelijk. Wat je je moet beseffen als je zelf ontbijtkoek gaat maken, is dat de buitenkant niet zo zacht wordt als een gekochte ontbijtkoek. Die worden op grote bakplaten gemaakt en dan pas op maat gesneden. Wat je zelf maakt, is meer het idee van een cake, maar dan wel met koeksmaak en textuur. De buitenkant kun je wel zachter houden door de ontbijtkoek die nog warm is meteen in de aluminiumfolie te wikkelen en bewaren.
In een cakeblik doe je bakpapier langs de lange kanten. Als je eerst het cakeblik wat invet, blijft je bakpapier plakken. De oven voorverwarmen op 180 graden. In een mengkom doe je de suiker, eieren, kruiden, honing en melk. Dit mix je kort door elkaar. Het zelfrijzend bakmeel erboven zeven en verder mixen. Dan snij je de chocolade en fudge in stukjes. Met een spatel door je beslag doen. Dit is het moment om eventuele eigen ingrediënten toe te voegen. Giet je beslag in het cakeblik. De eerste 45 minuten in de oven op 180 graden, dan nog een kwartier op 130 graden verder (totaal 1 uur baktijd). Mocht je niet alles in één keer willen opeten, je schijnt ontbijtkoek te kunnen invriezen. Dat is bij ons niet nodig... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen