vrijdag 23 oktober 2015

Choco koffie meringue



Meringue maken is niet heel moeilijk. Je moet alleen wel zorgen dat je spullen vetvrij zijn. Vandaar dat in het recept citroen staat. Met wat citroensap maak je een beslagkom schoon ( je kunt wat op een keukenpapiertje doen) en de kloppers van je mixer. Voor de rest heb je de citroen niet nodig. Dit vetvrij maken is nodig om je eiwitten te kunnen stijfkloppen. De oven voorverwarmen op 100 graden. Met het eigeel doe je niets in dit recept, je moet de eieren dus scheiden en de eiwitten stijfkloppen. Zet je mixer niet meteen op de hoogste stand, maar gemiddeld. Als er wat meer stevigheid komt, voeg je de kristalsuiker beetje bij beetje toe. Verder mixen op hoge stand tot eiwit stijf is. Dan zeef je de poedersuiker en maizena erboven. Niet meer mixen nu, maar met een spatel erdoorheen doen. Los een theelepel oploskoffie op in 1 eetlepel heet water. Smelt de pure chocolade in de magnetron. Doe hiervoor de chocolade in stukjes in een bakje. Check na 30 seconden magnetron of de chocola al vloeibaar is door te roeren. Als het al engszins vloeibaar is, mag de eetlepel oploskoffie die je hebt gemaakt erbij. Zo ook de caramel. Mocht je geen zin hebben om de caramel te moeten maken, kun je deze eventueel skippen. Even roeren, zo nodig nog kort in de magnetron om een mooi glad mengsel te hebben. Kort laten afkoelen. Een paar eetlepels van het stijve eiwit bij de chocolade doen en doorroeren. Dan mag het chocomengsel bij het eiwit. Spatel dit door elkaar maar niet volledig mengen. Het is juist leuk speels als je de streepjes in je meringue kunt zien :-). Nu moet het zaakje in de spuitzak ( ik vind het altijd een gedoe, maar je krijgt wel mooiere modelletjes..). Op een bakplaat leg je bakpapier. Spuit toefjes. Hou een beetje afstand tussen je toefjes. Afhankelijk van de grootte, zal het korter of langer duren voor je meringue gedroogd is. Ik heb kleintjes gemaakt ( 25 stuks) en die waren met 1 uur klaar. Af laten koelen, voorzichtig van bakpapier afhalen. Het is een kwetsbare lekkernij. Weer eens iets anders dan een koekje bij de koffie!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen