zondag 11 oktober 2015

Lekkere laagjestaart

Dit is een feestelijke taart. Het is een uitgebreid recept. Er zitten 2 soorten lagen in deze taart en 2 soorten botercrème. De lagen kun je overigens prima de de dag ervoor al bakken. Dat maakt de klus meteen wat overzichtelijker. Ik zal het in 4 stappen uitleggen. Je hebt natuurlijk de vrijheid om je eigen variaties te maken ( een taart van 1 soort laag en 1 botercrème kan ook prima!). Maar soms heb je zin om uit te pakken toch?

De oven voorverwarmen op 175 graden. Want je begint met stap 1. Je maakt een 'kapsel' van biscuitdeeg. Ik heb geen idee waarom het een kapsel genoemd wordt. Wie het wel weet, mag het me vertellen. Ik ben van nature nogal nieuwsgierig. Ik heb voor de biscuitlaag een mix gebruikt van Heel Holland Bakt. Daar moeten 3 eieren bij en 20 ml. water. Deze drie dingen moet je mixen op de hoogste stand gedurende 9 minuten. Dan moet je de cacao en poedersuiker erover zeven en het geheel nog 1 minuut mixen. Niet direct in de hoogste stand doen, want het stuift aan het begin nogal ;-). In een springvorm van ongeveer 24 cm. doorsnede bakpapier op de bodem klemmen. Dan het zaakje invetten met wat boter. Je biscuitbeslag mag erin. Het gaat in de oven voor in ieder geval 30 minuten. In de praktijk hebben de meeste biscuitbaksels toch nog wat meer tijd nodig. Bij mij duurde het 35 minuten. Eerder toen ik nog een combi magnetron had, mislukte biscuitdeeg vaak. Het midden werd niet goed gaar/ droog. Dus als je niet zo'n hele goede oven hebt, kun je beter cakebeslag maken i.p.v. biscuit. Deze laag af laten koelen. De rand van de bakvorm mag eraf en als je de taart van de onderkant af tilt en op een rooster zet, kan hij optimaal koelen. Het bakpapier gewoon eronder laten zitten. Dat haal je er pas af als de laag niet warm meer is. De oven kan een tikje terug naar 160 graden. Want je bent al bij stap 2!

Deze caramel mudcake komt uit Australië, nou ja, het recept dus. Ik heb dezelfde springvorm weer gebruikt en opnieuw bakpapier erin geklemd. De boter in stukken snijden, chocolade in stukjes snijden/ breken. Boter en chocola samen met de suiker, stroop en vanillesuiker en het water in een steelpan doen. Op zacht vuur zetten en roeren. Vijf minuten warm laten worden en zachtjes pruttelen. Van het vuur afhalen. Twintig minuten laten afkoelen. Een ei loskloppen in een bakje. Door het afgekoelde mengsel roeren in etappes. Niet alles in een keer dus. Als het ei helemaal is opgenomen in het beslag, mag je de bloem en bakmeel erboven zeven. Opnieuw roeren. Je beslag in de springvorm doen en ongeveer 45 minuten in de oven zetten. Ook deze laag moet goed afkoelen voordat je er verde iets mee gaat doen. Door naar stap 3!

Deze taart heeft zowel een caramel botercrème als een pindakaas-choco botercrème. Maar om efficiënt te zijn kun je natuurlijk alle roomboter met alle poedersuiker mixen. Doe dat op de hoogste stand, zeker 5 minuten. Want zo wordt de botercrème luchtiger. Hierna verdeel je de basis botercrème in twee kommen. In een eerste doe je de caramel salé ( recept hiervoor staat op dit blog), caramelstroop en speculoospasta. Als je geen zin hebt om eerst caramel salé te gaan maken, kun je van de andere twee wat meer toevoegen. Goed doorroeren en deze crème is klaar. In de andere kom mix je de pindakaas door de basis botercrème. De chocolade smelten ( au bain marie of in magnetron). Een beetje van de botercrème bij de chocolade doen en doorroeren. Zo verschilt de temperatuur wat minder namelijk. Dan alles door elkaar mixen. Nu is je pindakaas-choco botercrème ook klaar. Tijd voor stap 4!

Het bakpapier onder je taartlagen vandaan halen. Beide lagen moet je 1 keer doorsnijden (eh...horizontaal dus!) zodat je 4 lagen hebt. Misschien moet je je lagen hier en daar wat bijsnijden. Het viel erg mee bij mij dit keer. Ik hoop dat het bij jou ook goed is gegaan. De lagen moeten om en om qua smaak. Kies in ieder geval als bovenkant de mooiste want die ziet iedereen. De botercrème gebruik je ook om beurten. Op een bord leg je de eerste laag, botercrème, volgende laag, andere crème, enz. De bovenkant en zijkant moet je ook afsmeren. Ik vind dat zelf het simpelst met een plastic spatel. Je taart is nu klaar, maar nog wat kaal. Ik heb dit keer met rolfondant roosjes gemaakt en blaadjes van chocolade gemaakt. Hoe je de roosjes maakt, kun je vinden in de uitleg bij de Oreo taart. De chocoladeblaadjes maakte ik vandaag voor het eerst. Je moet echte blaadjes hebben die niet giftig zijn zoals blaadjes van een roos, maar ik bedacht zelf om daarnaast basilicum te proberen. De blaadjes schoonmaken met beleid anders gaan ze meteen kapot. Droopdeppen. De blaadjes op een stuk bakpapier leggen en met een kwastje bestrijken met gesmolten chocolade. Doe dit op de achterkant van de blaadjes. In de koelkast leggen. Als de chocolade goed gestold is, dan voorzichtig aan een puntje de echte blaadjes eraf trekken. Maak er genoeg, want er sneuvelen er vast een paar. Dan met je roosjes samen mooi op je taart decoreren. Gewoon zoals jij het mooi vindt. Andere versiersels mogen natuurlijk ook. Ik hou van moccaboontjes en die passen goed qua smaak. Voor de zijkant van de taart had ik geraspte witte chocolade. Mocht je dat net zo willen, breng die laag dan eerst aan voor je de bovenkant gaat versieren. Het is een machtige taart, dus snij niet te grote stukken af! Maar hij is qua smaak geweldig.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten