donderdag 5 november 2015

Sinaasappel-hazelnootontbijtkoek

Onze ontbijtkoek van vorige week was alweer op, dus weer een nieuwe variant gemaakt. Dit is de eerste ontbijtkoek die ook echt de goede smeuïgheid heeft en een zachte buitenkant. Waardoor dat exact komt, ehhh? Dat kan ermee te maken hebben dat ik nu bruine suiker heb gebruikt in plaats van lichtbruine. Maar ik heb de oven ook al bij 40 minuten teruggedraaid naar 130 graden plus de baktijd was hierdoor ook 5 minuten korter. Tot slot de laatste factor die van invloed kan zijn geweest op het slagen van deze koek: meteen bloedheet uit de oven in aluminiumfolie gewikkeld. Dat heeft vooral invloed op de buitenkant die zo dus zachter blijft.
De oven voorverwarmen op 180 graden. Maak een sinaasappel schoon met een borsteltje en rasp de oranje schil eraf met de fijne kant van de rasp. Pers de sinaasappel uit zodat je 50 ml sap hebt. Doe de rasp en sap samen met de bruine suiker, honing,melk, kruiden en eieren in een mengkom. Door elkaar mengen met de mixer. Het bakmeel erboven zeven en nog kort mixen. De abrikozen in stukjes snijden, net als de hazelnoten. Met een spatel de abrikozen, kandijsuiker en hazelnoten door het beslag doen. In een cakeblik bakpapier doen door eerst het blik in te vetten. Zo blijft het enigszins plakken. Je beslag erin en hoppakee in de oven ermee. Veertig minuten op 180, daarna terug naar 130 graden voor een kwartier. In totaal is je baktijd 55 minuten. Uit de oven meteen uit cakeblik halen en bakpapier eraf halen. De warme ontbijtkoek meteen in aluminiumfolie wikkelen. Deze variatie is luchtig, smeuïg en mooi evenwichtig qua smaak door het frisse van de sinaasappel enerzijds en de zoetigheid van de abrikoos anderzijds. Klinkt goed hè? ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten