woensdag 23 december 2015

Kerstbreekbrood


In de supermarkten zie je natuurlijk allerlei kant en klare producten die heel leuk zijn om met Kerst op tafel te zetten. Zo ook allerlei breekbroden. En ja hoor, dan ga ik denken...dat moet toch niet zo moeilijk zijn om zelf te maken? En inderdaad! Ik heb dit breekbrood gemaakt in de vorm van een Kerstboom, maar je kunt andere vormen maken. Afhankelijk van je aanleiding voor het brood. De hoeveelheid is voor een breekbrood met kleine broodjes, 12 stuks. Doe in een mengkom de bloem, gist, zout, zachte boter en een deel van het water. Niet alles in een keer, want je hoeft misschien niet alles te gebruiken. Ga lekker mengen en kneden met je handen. Blijf er water bij doen tot het deeg soepel aanvoelt. Je moet wel 5 tot 10 minuten kneden voor een soepel en samenhangend deeg. Zorg dan dat je het deeg in een schone kom doet, welke je eerst wat invet met wat olijfolie. Leg een schone theedoek over de kom en zet op een warme tochtvrije plek om te rijzen. Laat het deeg rijzen voor een uur. Het is dan bijna dubbel zoveel. Ondertussen laat je de rozijnen wellen in warm water. Na 10 minuten afgieten en droogdeppen. De chocolade in kleine stukjes snijden. Na het rijzen ga je het deeg nog eens kneden. Je maakt er nu 12 bolletjes van. Deze moeten ongeveer gelijk zijn, dus weeg ze gewoon even met een weegschaal. Op een bakplaat leg je bakpapier. In vier van de bolletjes deeg doe je rozijnen. Kneed goed door elkaar. In vier andere bolletjes doe je chocoladestukjes, ook deze goed mengen. Je hebt in je breekbrood dus drie soorten broodjes: rozijnenbroodjes, chocobroodjes en gewone. Ideaal voor je Kerstontbijt. Helemaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt, die niet houden van een traditionele Kerststol! Nu leg je de bolletjes tegen elkaar aan in een kerstboomvorm. Spiek maar op de foto...Ik heb de verschillende broodjes wat door elkaar gelegd, maar doe vooral wat je zelf leuk vindt. Nu gaat de theedoek nogmaals over de broodjes en laat je de Kerstboom nog wat rijzen. Dit keer is een half uur genoeg. Kun je mooi de oven voorverwarmen op 200 graden. Laat de roomboter smelten. Bestrijk hiermee je breekbroodjes en strooi de sesamzaadjes erover. Je Kerstboom mag ongeveer 25 minuten in de oven. Als je het Kerstbreekbrood uit de oven haalt, kun je ervoor kiezen om nogmaals wat roomboter erover te strijken voor wat extra glans. Het beste is om dit breekbrood te maken op de dag dat je het wilt eten. Dat smaakt toch het lekkerst. Mocht dat niet in je planning passen, kun je het een dag ervoor maken en dan eventjes kort oppiepen in de oven. Dit breekbrood kun je ook maken voor bij je diner, maar dan met hartige ingrediënten. Natuurlijk ook mjummie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten