zondag 6 december 2015

Rozemarijnbroodjes

Ik ben gek op brood bij mijn avondeten. Stokbrood, broodstengels, broodjes met een smaakje. Zoals deze rozemarijnbroodjes. Ik heb het dit keer zonder broodbakmachine gedaan. Dus met de hand kneden. Om te beginnen doe je in een mengkom: 100 ml. warm water met de kookroom, suiker, zeezout, 2 eetlepels olijfolie en 1 zakje gist. Roer dit met de garde goed door elkaar. Laat het even staan. Schil de aardappel en rasp met de fijne kant van de rasp. Pluk de verse rozemarijn en haal de rozemarijn van de takjes. Maak de stukjes met de vijzel en stamper fijn of gebruik een schaar om in stukjes te snijden. Nu mag je de geraspte aardappel, de geraapte kaas en de rozemarijn bij je mengsel. Meng niet meer met je garde maar met een pollepel. Nu gaat de bloem erbij. Eerst kun je nog wat mengen met de pollepel, maar als het niet meer lukt, ga je met de hand kneden. Kneden tot je een soepel deeg hebt en het een samenhangende bal is. Doe het deeg in een schone bak, dek goed af met plastic folie en zet op een warem plek om te rijzen. Laat het in ieder geval een half uur rijzen. Draai hierna 9 bolletjes van het deeg, gebruik wat bloem als het teveel plakt. Leg ze op een bakplaat waarop je al bakpapier hebt gedaan. Nu laat je opnieuw de broodjes rijzen onder een schone theedoek. Ondertussen mag je de oven voorverwarmen op 200 graden. Na een half uur snij je wat inkepingen bovenop de broodjes. Meng in een bakje de olijfolie, de geperste knoflook en sesamzaadjes. Bestrijk de broodjes met een kwastje. Bestrooi met zeezout. De eerste 10 minuten laat je de oven op 200 graden, vervolgens nog 10 minuten op 180 graden. Het resultaat: heerlijke broodjes, vooral met wat kruidenboter. De korst was ook lekker, vermoedelijk mede door de geraspte aardappel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten